Tuesday, October 28, 2008

Resepi Spaghetti bolognese and other stories

2

Yawnnnn

It's nearly maghrib. Taufiq's having forty winks while his mom's meandering around the house like a sohai (muahahaha...kes gara-gara tak tau nak buat apa la ni). In the end buka juga Internet and searching for recipes, huhu...

I promised to upload the latest picture of kek coklat kukus so here it is:

Gambar kek coklat kukus agak blurred

Picture's a bit blurred but hey, it's the taste that matters, right? I made the middle using raspberry jam with a bit of water and a pinch of agar-agar and melted it over the stove. Huhu... When your fridge is empty of fresh fruits, get creative and use plain ol' jam. Muahaha... Doesn't taste bad either ;)

Speaking of empty fridges, I made my own spaghetti bolognese the other day, using what're nearly (but not quite) expired ingredients in the fridge. Yeah...yeah... So I'm a bit lazy in stocking my own fridge but wrestling/elbowing/colliding my way across an aisle full of trolleys in supermarkets (terutama Milimewa) just doesn't make my day. And speaking of supermarkets, there's a GIANT newly opened in Tawau! Gosh! Isn't that amazing? The opening day was just too much for me, though. It was pelting with rain and yet people were swarming like bees around honey. The traffic jam was as long as Penang bridge, and for the record, I only got a tiny glimpse of the sign board from afar. Huhuhu... I'm still getting dreams about going to Giant, although I did go the second night. Didn't realize inside was as chilly as my fridge and ended up with a cold and a mountain of used tissues. Huhu... Padan muka :P

Where was I? Oh yeah, spaghetties. Well, it's easy enough to make them I guess but I just use store-bought ones, hehe... Kantoi... But the sauce I made 'em meself ;) First thing you got to do is...BUY THE INSTANT ONES FIRST. You try 'em out first, get the feel/texture on your tastebuds, and THEN... Trumpets please folks... You turn the package and voila! Read the ingredients! Muahaha... Sounds easy enough, eh? And here's where you get creative. If, say, you ain't got no herbs in your cupboard, just do as I do. Use ingredients that already has herbs in them! Elementary, my dear Watson. Elementary.


Dah nak habis baru ingat nak tangkap gambo

Spaghetti bologonese apa2-je-ada
(2 persons)

Bahan2 spaghetti pasta:
spaghetti pasta for two
2 ulas bawang putih, dikupas kulit dan di crushed
sedikit minyak


Bahan2 sos:
2-3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
3-4 sudu besar tomato puree
1 biji buah tomato (dibuang biji dan kulit dan dipotong dadu)
1 biji sosej ayam/daging perisa Italian (sliced)
1 keping daging burger ayam/daging (dicincang2)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (finely chopped)
1 sudu besar tepung jagung + sikit air
1 inci lobak merah (dipotong dadu kecil2) -optional
sedikit brokoli (buatkan supaya pokoknya kecil2) -optional
sedikit minyak untuk menumis
1 cawan air

Cara2:

  1. Panaskan air dalam periuk dan masukkan spaghetti, sikit minyak, dan 2 ulas bawang putih. Masakkan spaghetti dan toskan airnya.
  2. Dalam kuali, goreng daging burger sampai masak. Masukkan sosej dan goreng sekejap. Angkat dan ketepikan.
  3. Menggunakan minyak daging burger tadi, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan daging dan sosej tadi dan gaul rata.
  4. Masukkan sos tomato, sos cili, tomato puree dan buah tomato. Kacau rata dan masukkan air. Biarkan mendidih sebentar kemudian masukkan campuran tepung jagung.
  5. Masukkan lobak dan brokoli. Renih dalam 5-7 minit atas api kecil.
  6. Tutup api dan tuangkan 1 senduk sos atas sepinggan spaghetti dan hidangkan.

Komen: Kalau agak2 terasa kurang tu feel free to tambah bahan2 lagi. Masa masak tu main campak2 sambil rasa, hehe... And maybe you're thinking "What's this woman thinking? Putting BROCKOLI in her spaghetti?!" Hey, you won't know until you try. The rather bitter taste adds a kick you'll never get in original Italian spaghetti (sape je yang tak betul macam ku, huhu...).

Friday, October 24, 2008

Resepi Kek Coklat Kukus (Lembap) @ Steamed Coklat [Moist] Cake

14

UPDATE 28 MAY 2011: Resepi ini saya guna untuk tempahan dan setakat ni ia tidak mengecewakan. Enjoy~


Couldn't sleep and it's just past midnight. Hubby and Taufiq are snoring away peacefully while my eyes are wide awake and watchful (hmm...).

Because I'm such a hard-working momma I made a chocolate cake this evening (had an attack of chocolatey craving today, huhu...) So I made a simple but tasty kek coklat kukus I found from http://www.myresipi.com/ a few months ago. Because my oven door's exploded a year ago (cause still unexplainable but probably because of moisture on the oven door), I had to find only cakes @ kueh that can be kukus-ed. Huhuhu... Not much choice as baked ones I found out.
'Nways, here's a recipe I picked out and tried a gazillion (is that a number?) times without fail, thanks to Lilydvalley. I'll post a pic of the cake I made today next time. Mean time, enjoy drooling over the picture of the chocolatey-drenched cake that I made a few months back, hohoho... You might want to try it out yourself ;)



Kek coklat (lembap) kukus @ Steamed Chocolate (Moist) Cake
Lilydvalley@myresipi.com (http://www.myresipi.com/top/detail/557)

loyang size 8"





Yummy... Siap bagi jiran lagi, huhu...


Chocolate moist cake- half recipe guna loyang 6"

Bahan:
A:
1C gula perang - ku guna gula pasir
1C susu segar perisa coklat - ku guna 1sb susu tepung penuh krim + air hingga cukup 1C
1C minyak masak sayuran - boleh juga guna 250g butter
3/4C serbuk koko - ku guna serbuk koko keluaran Sabah sebab kokonya gelap
1/2C susu pekat manis@creamer manis
1 sudu teh esen vanila - tambahanku
***Satukan semua bahan dalam periuk besar. Kacau atas api kecil menggunakan whisk telur/sudu hingga gula larut. Tutup api dan ketepikan dari dapur gas. Biarkan sejuk pada suhu bilik atau hingga suam.

B:
1C + 1/4C tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
***Ayak bahan-bahan di atas dalam mangkuk lain. Ketepikan.

C:
3 biji telur - pukul guna garfu dan ketepikan.


Cara-cara:
  1. Panaskan kukusan dahulu. Lengser dasar dan keliling loyang kek bulat 8" (ketinggian minima 2") dengan minyak masak. Alaskan dasarnya dengan baking paper. Ketepikan.
  2. Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A yang telah suam/suhu bilik. Kacau sebati.
  3. Masukan Bahan B sedikit demi sedikit ke dalam campuran tadi. Kacau hingga tepung tidak kelihatan. 
  4. Note: Ni tambahan saya nak pastikan betul2 sebati. Tapiskan bancuhan tadi guna penapis halus ke dalam mangkuk lain dan gaul sebati (boleh juga tapiskan terus ke dalam loyang kek).
  5. Kemudian tuangkan ke dalam loyang dan tutup loyang dengan aluminium foil rapat-rapat untuk elak wap air masuk.
  6. Kukus selama 1 jam - 1jam 15 minit. Guna api sederhana.
  7. Angkat dari kukusan dan sisip keliling kek menggunakan pisau. Sejukkan kek atas redai kek.

UPDATE: Cara-cara di atas telah diedit kembali pada 21 Dec 2011. Satu adunan di atas akan dapat 1 liter yang apabila sudah dikukus beratnya lebih 1kg. 500ml adunan atau separuh resepi di atas akan dapat 1/2kg kek.

Untuk hiasan: (don't remember rembat dari mana, huhu)




Chocolate Topping


Bahan2:
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn serbuk koko
1 sudu besar majerin/butter
sedikit air masak (incase pekat sangatlah)

Cara2:
  1. Masak ke semua bahan atas api kecil.
  2. Tambah air jika terlalu pekat hingga dapat consistency yang dikehendaki.
  3. Tuangkan ke atas kek yang disejukkan tadi.
  4. Hiaskan dengan manik2/coklat urai/seangkatan.
Komen: Kek ni lagi ngancam kalau disimpan dalam peti ais beberapa jam.

Uh huh. Somebody dah buat perasmian and had a slice of the cake in the fridge tonight. Wonder who that could be? (muahahaha...)

Wednesday, October 22, 2008

Resepi Slice Cheesecake

0

Taufiq's been pretty good today. We went to the clinic this morning to check up two smallish lumps on his neck just beneath his ears. Turns out to be his glands which swelled up a bit 'cause of demam dan batuk. My poor baby.

Hubby's not home yet (he didn't come home for lunch 'cause of a taklimat the whole day). Don't know what to do today after cooking a simple lunch of nasi ayam so I surfed the Internet a bit. Had a stroke of luck of finding the hard-to-find recipe of baking a cheesecake using cheese slices at http://www.myresipi.com/, huhu... (berapa lama dah cari daaa...). Haven't tried it yet but I'll post it below for your curiosity.

Resipi Slice Cheesecake
onigiri@myresipi.com (http://www.myresipi.com/top/detail/3703)

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )
4-5 keping slice cheese (kepingan cheese Kraft/Cheesedale/etc.)
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara

  1. Potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar,
    kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. Kacau sentiasa.
  2. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  3. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  4. Di dalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan ke dalam adunan cheese tadi
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
  6. Akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. Gris acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit. Gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar (cara bain marie), untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. Kek ini lembut dan ringan. Tak rugi mencubanya.

UPDATE 7/4/2011: I really do this again, guna gambar sendiri :P Don't worry, dah pernah buat dan memang taste dia so lembut and creamy. Huhuhu..

Tuesday, October 21, 2008

Between the blurred lines

0

Right.

Now that I have my own humble blog I'm stuck about what to write about eventhough I know I want to write about something but I don't know what to write about.

Confused? You're not alone.

'Nways, hubby's been showing off his blog to me for a couple of days now and I can't say I blame him. It's pretty cool to have your own blog (might help if you have something to say though) and show it to your friends. He's been talking about his little fishies (Nemo and Marley and the gang) and our lil tot, Taufiq.

Our Taufiq's getting pretty big now and certainly rather heavy. He's 3++ months old and has the loudest bawl in all of Tawau (even our jiran from the other side of our taman can hear him, huhu). He weighs about 6 kilos or so, and still gaining. People think he's a mat salleh celup 'cause he's fair and has the longest, fairest, silkiest hair imaginable. Though now his abah baru je potong rambut dia sebab everyone often mistaken him for a girl. Sob... Sob... Karsian anak mak...

One thing I'd say about my Taufiq that is he loves to berlagak budak kecik nak jadi besar. Baring-baring tak main ar... Sekarang duduk nak macam big boss. He was not even 2 months old when he 'demanded' us to hold him like he's sitting by himself. Huhu...

Not so long ago he's been wailing/yelling/bawling/etc. to his mak abah to carry him depan-depan konon-konon macam dia nak berjalanlah. The only trouble is his abah goes to work everyday and only comes back home around 5pm. Which leaves his poor old mum to lug him around the house when he wants a 'walk'. (Imagine carrying a 5kg bag of rice plus another two 500g for the whole day, 7 days a week. Now that's heavy).

And recently he's been trying (with much crying and determination) to mengiring and get up by himself. And of course, with not much success. He usually ends up crying with frustration, poor kid.

Oops. It's nearly 1am and I'm dead tired. Maybe next time I'll post a recipe or two I tried from the Internet. Till next time. Adios!

Deco dan Hiasan

Dessert

0

Lauk Pauk

0

Biskut

0

Roti

1

Kek


Resepi Cheesecake (bakar/baked)


Resepi Cheesecake (chilled/non baked/unbaked)



Resepi Lain-lain Kek

Step-By-Step

Step-By-Step


Tip dan Trick



Kek


Video:


Biskut

Hiasan Coklat & Fresh Cream

Lain-lain