Wednesday, December 30, 2009

Resepi Japanese Souffle Cheesecake

0

All right, it's about time I sit and write this recipe down. For all I know there are people out there who've been waiting to see what I've put in the cheesecakes I sold recently. Hehe.. Don't worry, it's all easy peasy.

So, here's the recipe for the Japanese Souffle Cheesecake I've baked for my 'customers' (yes, 'customers'. Cewah, macam berbisnes besar la pulak yek ni kita :P ) The original recipe yielded an 18cm round cake about an 1.5" thick, more or less. For the 1kg++ I sold I doubled the amount of ingredients used; hence, the taller, mightier looking cake. If you don't want a tall cake you might as well halve the recipe and bake it in an 18cm round cake pan. *wink wink*

UPDATE 20 APRIL 2011: Recipe in Bahasa Melayu with simple step-by-step instructions on how to make a cheese cake without a spring form/loose pan can be found here.

Resepi Japanese Souffle Cheesecake (from http://rinnchan.fotopages.com) (n/b: typo error url sblm ni)
Ingredients
400g cream cheese, room temperature
100ml fresh milk
6 eggs, seperated
200g castor sugar
60g cornstarch
1 tbs lemon juice (I just use 1 small lime, it doesn't taste too over-powering)
1 tsp cream of tartar

Instruction
  1. Preheat oven at 175C. Line two 18" round cake pan @ springform pan (I use two 8" round pans) with grease proof paper.
  2. Beat soften cream cheese in a large bowl. Add milk and continue beating at medium speed.
  3. Add 1/2 of castor sugar, egg yolks, cornstarch, lemon/lime juice and combine thoroughly.
  4. In another bowl, whisk egg whites till foamy, add in cream of tartar and half of remaining sugar. Beat till soft peak, and the remaining sugar and continue to whisk at high speed till eggs turn stiff peaks (tip: at stiff peak stage, egg whites won't drop or drip/meleleh when the bowl is turned upside down. And another tip, when you stab the egg whites with your beaters, you feel it's like stabbing a sponge. Hahaha.. Don't overdo it or you'll end up with flatten egg whites. Once is enough laa).
  5. Fold third of egg whites thoroughly (at this stage you can be a bit vigorous). Fold two-thirds of egg whites gently but thoroughly, not forgetting to scrap the bottom of the bowl. Lastly, fold in remaining egg whites gently but thoroughly, ending by scraping the sides of the bowl into the center (selalu saya buat tiga bahagian kaup balik).
  6. Water bath bake @ bain marie bake cake for 45 minits on lower shelf (I use 160C, for about 55 min).
  7. Leave in tin too cool enough to handle (I just invert the cake pan onto the rack till it's cool enough to be taken out).

Japanese Souffle Cheesecake, 1kg++ ditempah oleh Wilson sempena menyabut Hari Natal

Saturday, December 26, 2009

Kek-kek Sempena Hari Christmas [n Non-Christmas] ~

0

Waaaah... So sleepy today. But MALAS mo tidur ;P

Sempena hari Christmas tahun ni, ada beberapa membe yang menempah kek-kek untuk menyambut hari yang spesel itu. Huhu.. Ni first time ku mendeco lebih dari biasa. Agak menggeletar tangan tapi satu experience yang best. Huhu..

Kek Seputih Salju tema X'mas, 1/2kg++. Ditempah oleh Dympna sempena hari X'mas


Blueberry kek, ditempah oleh Dympna juga. Untuk dimakan di kolej. Huhu..

Kek Seputih Salju, 1kg (atau berat sebenar 1.8kg) ditempah oleh Dympna. Kek ni dalam layer ganache, luar fresh cream. Tema ala-ala Santa Claus gitu, ho ho ho...

Choc moist kek 1kg, ditempah oleh Dympna untuk sambut befday studentnya. Bestnya jadi student tu. Huhuhu..

Kek Japanese Souffle Cheesecake, ditempah oleh Wilson Chang untuk menyambut X'mas di Sandakan. Jauh terbang kek ni. Huhu.. Tapi yang pasti, taste kaw-kaw punyeerrr..

Kek choc moist 1/2kg ditempah oleh Samsidar for someone who's special. Hehe..

Friday, December 11, 2009

BZ as a Bee~ Cakes

2

Huhu...

Bz bz bz... I don't even have time to sit down and relax for the last couple of days. Been baking and decoraing cakes like mad. Huhuhu.. Next week I've got another batch of cakes to bake. But, hey, I'm not complaining ;p

Here's a few pictures of the cakes I've made. Sorry, recipes next time, eh, folks? (Sambung bz kt dapur nanti :p)

1kg Kek choc moist, ditempah oleh Ustazah untuk birthday hubby

Kek 1.5kg, saje bagi jiranjiran :p hehe...

1.4kg Kek Seputih Salju, ditempah oleh Kak Nur. Specially requested by Kak Nur (dalam: ganache filling, kek: choc moist, luar: whip cream)

Kek ditempah kak Dyana, 1/2kg 6" choc moist untuk birthday anaknya.Saje bagi kaler-kaler sket, kek birthday kaan :p

Kek choc moist simple, 1kg ditempah oleh Kak Ogy. Taknak letak apa-apa, just simple-simple jak

P/S: Kepada kawan-kawan sekalian, terima kasih sebab membuat order. Huhuhu..

Thursday, December 3, 2009

Resepi Sweet Bun [untuk roti sosej, roti pintal, bun dan seangkatan]

2

Made some sausage buns this afternoon for evening snack and tomorrow's breakfast. This time I made them flower-like instead of pintal-like. Huhu.. Buns are very soft and sweet, even without bread softer or improver. Here's the recipe's in case you want to try it our yourself:

Roti sosej berbunga

Roti sosej berbunga (kalau nak buat bun cheese pun boleh, taburkan gula, letak cheese dan pipekan moyonnaise sikit)


Resepi Sweet Bun [or Dough] (from happyhomebaking.blogspot.com)

Bahan: (makes 8 or 9 of 60g portions)
150g tepung roti
150g tepung kek (ku guna tepung gandum)
5g @ 1st menggunung yis
3g garam
125g susu (ku guna 125ml air + 1sb susu tepung)
1 telur (ku guna Gred A)
60g gula kastor
50g butter (ku guna shortening. Tapi lagi elok butter sebab shortening ada berbau sikit bila masak)


1 telur, pukul, untuk glis


Cara:

  1. Campur semua bahan kering dalam mixing bowl. Masukkan susu, telur dan butter. Uli menjadi doh.
  2. Keluarkan doh dan uli atas papan pencanai yang ditabur sedikit tepung. Uli hingga glutten roti terbentuk (lihat tip di bawah) dan doh menjadi licin, elastik dan tidak melekit. Kalau uli guna tangan dalam 25 min. Doh akan melekit pada awalnya tapi jangan tambah tepung, teruskan uli hingga doh betul-betul tak melekat (ku tambah 3sb tepung sebab guna tengok doh melekit-lekit walaupun dan 10min uli).
  3. Lekatkan doh dalam bekas disapu butter, tutup dengan cling film atau tuala lembap. Biarkan sejam hingga doh naik 2x ganda.
  4. Untuk pastikan doh betul-betul naik, celupkan jari dalam tepung, kemudian celupkan jari tersebut ke dalam doh (tepung nak bagi elak doh melekat kat jari). Kalau doh berlubang dan naik dengan lambat, doh nak cukup perap. Kalau doh tak tinggalkan kesan jari, doh tak cukup perap. Tambahkan lagi masa perapan.
  5. Keluarkan doh, tumbuk-tumbukkan untuk keluarkan gas yang terbentuk. Bahagikan doh kepada beberapa biji 60g gram doh (ku dapat 8 biji).
  6. Letak dalam bekas, tutup dengan cling film. Biarkan 10-15 min bagi membolehkan doh mudah dibentuk.
  7. Bentukkan doh (ku letak 1/2 sosej, balutkannya, kemudian belah sosej kepada 6 bahagian tapi jangan sampai terputus, dan tolak-tolak hingga jadi bentuk bunga) dan letak atas dulang pembakar yang disapu butter.
  8. Sapukan doh dengan telur dan pipekan mayonnaise, sos cili dan taburkan cheese diatas.
  9. Perapkan 15 min lagi dan kemudian bakar atas oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu, 190C, 15-20min atau hingga keperangan.
  10. Sejukkan atas redai.

Tip:
Untuk test doh dan fully develope, ambil sedikit doh tadi dan tarik guna jari. Kalau tarik tu doh boleh ditarik hingga nipis tanpa mudah terputus, doh dan fully develope.

Untuk elak doh mengecut sangat bila membentuk, lepas perapan pertama, bahagikan doh kepada beberapa bahagian, bulatkan dan rehatkan (dalam cling wrap) untuk 10-15min sebelum membentuk.

Note: Sebab ku guna telur besar, jadi moisture dalam doh tu tinggi. Jadi susu/air yang aku masukkan tak sampai 125ml, lebih kurang 110ml gitu.

Tuesday, December 1, 2009

Pics Of Cakes the Past Few Weeks

0

Huhu...

So tired and yet not so sleepy...

Feeling lazy tonight, so let's just take some time-off looking at these photos, eh, folks?

Kek kak Myna, first time using chocolate plastic. Mencabar gak sebab asik layu akibat panas tangan :P

Kek kak Ti, 1/2kg choc moist. Kekeringan idea gak mau deco kek yang kecik-kecik ni, huhu.. Len kali kena jenjalan kat kedai bakeri tengok diorang wat camne kek kecik-kecik ni :P

Pesanan dari kak Ogy. Fav us family- Japanese Souffle Cheesecake. Letak peaches sket bagi nampak ceria. Yummy~ Tinggi gak kek ni, buat double adunan so 400g cheese tuuu :P

Percubaan guna loyang chiffon yang baru dibeli. Hahaha... Kek naik cantik masa masak, bila terlangkup nak sejukkan kek terjatuh sebab terlepas dari cengkaman loyang. Moral of the story - tak perlu gris dan alas dengan baking sheet bahagian bawah sebab keknya berat :P

Pesanan dari Jaja, choc moist 1kg kek. Sedikit kezutan bila jus pic meleleh kat tengah-tengah kek tu. Adoiii... Mengong tul..

Try resepi baru kek sponge coklat dari Aunty Yochana. Best gak rasanya, hubby pun bagi thumbs-up. Cuma tengah-tengah mendap sket bila sejuk sebab dengan blurnya ku pergi cucuk kat tengah-tengah dengan lidi nak testing kek dah masak ke tak. Pandainya aku.. Patut guna finger test tengok kek spring back again ke tak :P (kek ni dari tinggi sejengkal tiba-tiba bila sejuk jadi 3" lak :p )