Saturday, July 30, 2011

Al-Fatihah Buat Arwah Anakku Nurfatihah Humairah

38

A'kum..

Lama tak online.. Minta maaf tak sempat nak balas komen. Petang semalam baru discharge dari maternity wad. Anak yang telah sy ngangdungkn 9 bln lbh telah meninggal dunia dalam perut saat2 akhir. Doktor kata kes terpencil, 1/1000 dan saya antara yg malang. Apapun terima kasih kpd kwn2 blogger yg bertanyakn pasal sy, minta maaf sbb buat anda risau. Kpd yg bertanyakn soalan ttg baking, insyaAllah bila dh pulih sy akn balas.

Apapun selamat menyambut bulan ramadhan yg mulia.. Buat arwah, mak sedekahkan al-Fatihah buatmu sayang.. Suatu hari kita semua pasti akan mati dan mak harap kau dpt menyambut kedua ibubapamu di sana nanti.. Pada mak kau lah anak yang terbaikn dlm dunia sebab teman mak membaking dan mengetart walaupun sarat ngandung. Patutlah tiba2 mak rajin mendeco sbb tgh ngandungkn ank prmpuan, huhu.. (saje buat lawak utk krgkn sebak didada).

Assalammualaikum dan selamat menyambut ramadhan yg mulia..

P/S: Buat masa ni takde resepi utk diupdatekan sbb dlm pantang dan baiki mental, fizikal dan spiritual diri sndr.

Wednesday, July 27, 2011

Resepi Cendawan dan Brokoli Goreng Sos Tiram

1

ENTRY AUTO-UPDATE: Tuan empunya blog Aku.Zack@zachoes.blogspot.com sedang cuti bersalin/rehat untuk beberapa minggu/bulan/tak pasti(?). Hehe..

Lauk yang simple dan mudah nak masak dikala mood-tak-tahu-nak-masak-apa melanda. Hehe.. Apapun, layan~


Resepi Cendawan dan Brokoli Goreng Sos Tiram

Cendawan dan brokoli goreng sos tiram


Bahan:
(4 org)

200 gm cendawan butang (guna yg dlm tin pun blh jugak)
200 gm brokoli - ku guna satu pokok brokoli
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1-3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, dihiris - ku guna 4 ulas bawang putih, diparut@ditumbuk halus
Minyak utk menumis
Sedikit air - jika ingin berkuah
Garam secukup rasa

Cara:
1. Panaskan kuali & tumis hirisan bawang besar (atau bawang putih) sehingga naik bau.
2. Masukkan lada hitam, kicap manis & sos tiram. Kacau rata.
3. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah. Masukkan garam secukup rasa (ku letak paling akhir).
4. Setelah menggelegak sedikit, masukkan cendawan diikuti brokoli. Kaup balikkan. Jangan terlalu lama hingga brokoli menjadi layu.
5. Sedia utk dihidang. Sedap dimakan ketika masih panas.

Wednesday, July 20, 2011

Resepi Chocolate Cheese Tart dengan Chocolate Pastry

7

ENTRY AUTO-UPDATE: Tuan empunya blog Aku.Zack@zachoes.blogspot.com sedang cuti bersalin/rehat untuk beberapa minggu/bulan/tak pasti(?). Hehe..

Aritu ingat nak buat cotton cheesecake tapi tertangguh lagi lak. Huhu.. Takpela, nanti pas pantang baru la buat kot. Saje buat chocolate cheese tart, asik buat blueberry dengan kiwi cheese tart je. Hehe.. Resepi kali ni gabungan dua resepi asing, pastri coklat dari Daily Delicious dan chocolate cheese filling dari kak Citarasawan @ kak Wan. TQ to both of you, anak pun tertipu ingat makan coklat sebenar, siap minta-minta lagi (sebab ikutkan dia memang kurang minat cheese). Hahaha..

Let's skodeng the recipe di bawah~


Resepi Chocolate Cheese Tart dengan Chocolate Pastry
(40 - 45 biji mini tart)

Chocolate cheese tart with chocolate pastry


Resepi Pastri Coklat
Diadaptasi dari Daily Delicious@Deeply Satisfied Chocolate Tart

Bahan:
110g butter, suhu bilik
75g gula kastor - ku guna gula kasar kisar + gula aising sebab habis stok
190g tepung gandum*
20 serbuk koko* diayak bersama
1 biji telur Gred A

Cara:
1. Pukul butter dan gula kastor hingga sebati. Masukkan telur, kemudia
n campuran tepung gandum dan serbuk koko yang diayak.
2. Gaul guna tangan hingga adunan nampak seperti bread crumbs, kemudian uli perlahan-lahan hingga adunan membentuk seperti bola.
3. Balut dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk paling kurang 1 jam.
4. Tekankan 10g doh ke dalam acuan tart dan buang doh yang berlebihan. (NB: Acuan perlu disapu sedikit butter kerana agak sukar dikeluarkan pastri walaupun sudah didiamkan selama 5-10 minit dalam acuannya).
5. Cucuk dasar acuan pastri dengan garfu untuk mengelakkan pastri terlalu mengembang ketika masak.
6. Simpan dalam peti sejuk untuk 10 min. Sementara itu panaskan oven pada suhu 160C.
7. Bakar pastri yang disejukkan tadi selama 15-20 minit atau hingga kelihatan masak.
8. Sejukkan atas redai dahulu, kemudian isi dengan adunan chocolate cheese filling (kalau isi masa pastri masih panas, cheese melimpah ke tepi nanti).
9. Pipekan adunan chocolate cheese filling dan bakar lagi 160C, 10-15 minit atau hingga cheese kelihatan sedikit kering tetapi jangan sampai merekah.
9. Sejukkan dahulu di atas redai sebelum tart disimpan di dalam peti sejuk.


TIP:
Pastri coklat jenis ini seperti biskut iaitu rangup. Simpan dalam bekas kedap udara jika tidak mahu membuatnya pada waktu itu juga. Chocolate cheese tart yang sudah masak seeloknya disimpan dalam peti sejuk bagi mengelakkannya jadi lemau.


Resepi Chocolate Cheese Filling
Diadaptasi dan dimodifikasi dari kak Wan@Resipicitarasawan.blogspot.com

Chocolate cheese tart dengan pastri coklat yang rangup


Bahan:
125g cream cheese, suhu bilik
1st + 1/2st chocolate emulco - ku tak letak
30g gula aising
30g butter, suhu bilik
1/2 biji telur Gred A @ 1 biji telur Gred C/D

Ganache:
25ml @ 25g UHT whipping cream - ku guna 25g fresh cream**
40g coklat masakan, dicairkan - ku guna dark chocolate jenama Selbourne**


** Cairkan whipping cream@fresh cream bersama coklat masakan secara double-boiler atau guna microwave. Masa first time buat, bila coklat masakan dicairkan tanpa letak whipping cream@fresh cream, adunan jadi berketul-ketul sebab coklatnya cepat mengeras. Kalau cairkan coklat masakan bersama whipping cream, kita jadikan ia sebagai ganache dan adunan tak mudah berketul-ketul.

Cara:
1. Pukul cream cheese, gula aising dan butter hingga sebati (ku guna whisk telur je).
2. Masukkan chocolate emulco, ganache dan telur. Pukul sebati hingga tak berketul-ketul (ku guna spatula untuk lenyek-lenyek adunan pada dinding mangkuk adunan).
3. Tuangkan adunan ke dalam piping beg. Sedia untuk digunakan (lebih mudah siapkan filling dulu sebelum pastrinya).


Chocolate cheese tart yang telah dibedah siasat, nampak dan rasa lembab basah

Batch pertama terlalu kering sebab guna suhu 180C dan tak simpan dalam peti sejuk, cuma letak pada suhu bilik semalaman


An array of chocolate cheese tarts

Friday, July 15, 2011

Resepi Biskut Red Pearl [and Back To The Hospital]

10

Haip, dah dekat nak due pun masih sibuk lagi ke dapur? Sori, tak keruan lak fikir nanti sebulan lebih takleh godek-godek kek dan biskut kat dapur (alasan). Huhuhu..

Tahun lepas ada buat biskut red pearl ni tapi gambar lak tak hensem lawa macam anak mak Taufiq Haiqal. Hehe.. Masa tu takde DLSR, cuma ada henset dengan digicam biasa. Digicam lak bat habis masa tu. Rasanya ramai kot dah buat biskut ni, simple dimple dan tak guna telur pun. Pula tu cuma guna satu bekas besar, tak payah nak susah-susah. Takpela ek, sekali-sekala ulang tayang balik resepi yang pernah buat (malas nak test resepi baru sekarang, I kan tak boleh beriya-iya di dapur sekarang ni :P)

Sedap biskut ni, krup krap dan lemak manis bila makan. Cuma masa bakar tu jangan terlebih bakar, sebab mudah keperangan kat bahagian bawah. Bakar pun dalam oven bahagian rak tengah, api atas bawah. Kalau tray dekat sangat dengan api bahagian atas bolehlah ditukar separuh jalan dan cuma guna api bawah. Pandai-pandai la ek, oven semua tak sama..

Hari ni lak lepas En. Hubby solat Jumaat ku akan kembali ke wad. Ayoyo.. Amma appa.. Tak mo fikir >.< (tapi fikir gak malam tadi, degil betul......) Lebih baik kita skodeng biskut raya tahun lepas-yang-ku-fikir-nak-buat-lagi-tahun-ni-tapi-tak-jadi-sebab-berpantang-pada-bulan-puasa-nanti-ada-yang-kena-bebel-dengan-someone-kang~


Resepi Biskut Red Pearl
Source: Jaja FnR


Biskut red pearl

Biskut yang bukan untuk raya tahun ni, tapi untuk saje-saje makan :P

Takde kerja tangkap gambar banyak-banyak :P Mestilah, guna kamera En. Hubby yang canggih kaan :P


TIP: Guna bahan berkualiti untuk rasa yang lebih sedap. Jangan guna cornflakes yang jual kat kedai bakeri (jenis yang murah) sebab nanti rasanya lari. Hehe..


Bahan:
150g butter, suhu bilik - ku guna 75g. Tak guna yang mahal macam Golden Churn (katanya dah halal) atau SCS pun takpe, janji wangi dan sedap
150g tepung gandum - ku guna 75g
75g gula kastor - ku guna 32g gula kasar kisar
60g cornflakes - ku guna 30g Nestle cornflakes, ramas-ramas sikit bagi pecah
50g coklat chips - ku guna 25g, lebih sikit pun takpe
25g almond nibs - kali ni ku guna 14g sliced almonds, bakar kejap untuk garing dan ramas-ramas sikit bagi pecah
1st esen vanila - ku guna 1/2st esen vanila, suka brand E&G sebab wangi
ceri merah, dihiris halus dan memanjang

Cara:
  1. Pukul butter dan gula hingga sebati (ku guna whisk telur je. Takyah pukul sampai pucat lesi, cukup setakat gula gaul sebati dengan butter).
  2. Campurkan semua bahan kering kecuali ceri merah. Kacau sebati menggunakan sudip kayu (ku guna whisk telur pastu malas ganti dengan garfu pula).
  3. Guna 2 garfu, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar yang diletak baking paper (ku guna non-stick baking paper, jemputkan kecil sikit dari 1/2sb. Adunan akan merebak/meleper jadi jangan ditekan/dipenyek jemputan tu. Elok dia tinggi sikit supaya rangup nanti)
  4. Sapukan kuning telur (kali ni tak buat, sebab buat separuh adunan. Masih lekat lagi cerinya walaupun tak letak) dan hias dengan ceri merah.
  5. Bakar pada oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu 175C, 20-25min atau bergantung pada oven masing-masing atau hingga tepi-tepi biskut agak keperangan (ku bakar 160C, 20minit gitu).

Tu je kot.. Pasni entry auto-update lak ek. Kesian blog ni kalau terbiar berminggu2/berbulan2 (macam tahun-tahun sebelumnya, haha..) Kalau ada komen/pertanyaan ada rezeki leh online saya jawab la ek. Takpun kot-kot blogger lain leh tolong jawabkan, hehe.. Cheerio~

Monday, July 11, 2011

Resepi Homemade Glis/Glaze untuk Buah-Buahan

15

Masih berbaring masa menaip resepi ni, gambar pun dah lama edit tapi baru la ni sempat nak susun-susun dalam blog. Tak usah risau mak buyung menunggu hari depan pc sebab kalau duduk pun takut jadi apa-apa nanti, tu yang baring je. Huhu.. Malas nak fikir, jom skodeng home glis/glaze untuk sapu buah-buahan segar ni. Stok apricot gel atau piping jelly memang dah tak pernah ada sekarang, bukan guna sangat pun. Jadi baik buat sendiri je, jimat teramat-amat. Hehe..


Resepi Homemade Glis/Glaze untuk Buah-Buahan
Diadaptasi dan dimodifikasi dari Food.com

Homemade glis/glaze untuk buah-buahan

Bahan:
1/4C gula
1sb tepung jagung
1/2C jus buah-buahan, boleh guna air dari cocktail buah-buahan - ku guna 1 biji limau kasturi campur air biasa hingga cukup 1/2C
1sb corn syrup - ku guna golden syrup

Cara:
1. Masukkan 1/4C air dengan gula dalam periuk kecil. Cairkan gula atas api perlahan.

2. Campur tepung jagung dengan baki jus buah-buahan. Masukkan ke dalam adunan gula dan masak hingga pekat.

3. Masukkan corn syrup/golden syrup dan didihkan sekejap. Tutup api dan ketepikan pada suhu bilik.

4. Boleh digunakan untuk diglis atas buah-buahan segar.

Boleh digunakan untuk sapu buah-buahan segar. Jimat, tak perlu beli apricot gel :P

Resepi Kek Kiwi Fresh Cream [dan cara menghias]

12

Discharga dari wad sebab kedudukan kepala anak tak ke kiri lagi (masa dicheck oleh doktor pada ketika itu la). Masa kena tahan doktor kata baby kedudukan obelik? Ntah tak tahu nak sebut. 3 hari kat wad doktor kata kedudukan cafelik (Tak tahu nak eja atau sebut). Tapi dekat bawah cuma belum engage walaupun dah minggu ke-39. Huhuhu..

Tapi memang lasak baby dalam perut, kadang-kadang terasa lagi kepalanya sebelah kiri lagi-lagi kalau maknya berdiri. Huhu.. Harapnya tak apa-apalah.. Jumaat ni tanggal 15hb kalau masih belum bersalin kena tahan lagi. Jangan senget lagi kedudukan dah la, tak mahu operate lagi :P Waaaa...

Malas nak fikir, jom layan gambar-gambar di bawah. Cara deco lebih kurang je macam deco kek Black Forest hari tu, cuma ni tambah reverse shells kat keliling kek. Best pula main deco-deco fresh cream ni, nak-nak kalau dia tak senang nak cair. Sekarang ni biasa guna jenama Value Pride. Rasa ngam dengan kepanasan tangan ku ini :p Wahaha..

Resepi Kek Kiwi Fresh Cream
8" atau 9 "loyang bulat ketinggian 3"
Kek sponge dari resepi Japanese Strawberry Shortcake


Kek Kiwi Fresh Cream hari jadi anakku lepas

Bahan kek sponge (atau boleh guna resepi sponge cake lain)

5 biji telur Gred A - ku guna 4 biji
150g gula kastor/gula halus - ku guna 120g

100g tepung kek@tepung superfine - ku guna 80g tepung superfine
25g tepung jagung - ku guna 20g
1/2st baking powder - ku guna 1/4st
50ml@50g susu segar + 1st esen vanila - ku guna 40ml air + 1/2sb susu tepung + 1/2st esen vanila

50g butter, dicairkan - ku guna 40g

Hiasan:
300g-500g fresh cream@non-dairy whipping cream, dikocok hingga kental (rujuk post cara guna dan simpan non-dairy whipping cream @ fresh cream)
4-5 biji buah kiwi, dihiris
Glis/glaze untuk buah-buahan - resepi di bawah

Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 170C.

2. Lengser dan alaskan dasar serta keliling loyang kek 8 atau 9" (ku guna 8") dengan baking paper. Ketepikan.

3. Pukul telur dan gula dalam bekas tahan panas dengan mixer elektrik pada max speed secara double-boiler. Pukul hingga adunan naik 2-3x ganda, berwarna putih-kuning pucat dan pada ribbon stage selama 6 minit. (NB: ku hanya didihkan periuk kecil berisi air sampai menggelegak, angkat dan letakkan periuk dekat dengan tempat mixer. Lepas tu ambil bekas tahan panas berisi telur + gula, letak atas periuk tersebut dan pukul hingga adunan jadi gebu).


4. Ayak tepung kek, tepung jagung dan baking powder dalam satu bekas.

5. Kaup balikkan campuran tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur, berseling-selikan dengan susu segar. Mulakan dengan campuran tepung dan akhiri juga dengan campuran tepung. (Contoh: tepung-susu segar-tepung-susu segar-tepung).

6. Ambil sedikit adunan, campurkan ke dalam butter yang dicairkan tadi. Gaul rata dan masukkan adunan ini ke dalam adunan asal. Kaup balik hingga rata (ku guna mixer speed paling slow sekali, malas nak guna spatula).

7. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakar 170C, 30-35 minit atau hingga lidi dicucuk kering dan atas kek sedikit keperangan.

8. Keluarkan dari oven dan terbalikkan loyang atas redai. Keluarkan loyang dan biarkan kek sejuk pada suhu bilik.

9. Potong kek kepada 3 layer (nak lagi senang simpan kek dalam peti sejuk sejam dua sebelum dipotong).

10. Atas layer kek pertama, sapu fresh cream dan hiaskan dengan hirisan kiwi secara rawak. Tutup dengan layer kek kedua.

11. Ulang dengan menyalut lapisan ke-2 kek dengan fresh cream dan hirisan kiwi.

12. Akhiri dengan lapisan kek ke-3 dan salut keseluruhan kek dengan baki fresh cream. Susun hirisan buah kiwi di atas kek. Sapu glis/glaze buah-buahan pada kiwi untuk mengilatkannya dan mengelaknya teroksida menjadi perang.

13. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.

***Elok guna fresh eggs sebab lebih mudah nak mengembang.


Cara Menghias Kek Fresh Cream [Kek Kiwi Fresh Cream]

Alat dan bahan:
Comb/scraper samada plastik atau stainless steel- permukaan rata (plain icing scraper/comb)
Comb/scraper samada plastik atau stainless steel- permukaan bergerigi (serated atau triangular icing comb/scraper)
Rotating cake stand
Spatula panjang
Nozel star (saya guna takde nombor)
Piping beg



4-5 biji buah kiwi, buang kulit dan hiris nipis atau ikut suka
300g - 500g @ 1C - 2C fresh cream, telah dipukul kental - sila rujuk Cara Guna, Simpan, dan Warna Fresh Cream (Non-Dairy Whipping Cream)
Glis/glaze untuk buah-buahan- ku guna homemade glis buah-buahan



Gabungan gambar dari En. Google


1. Potong kek sponge kepada 3 lapisan (boleh juga 4 jika inginkan kek yang lebih nipis).

2. Letakkan lapisan pertama kek di atas cakeboard (yang telah diletakkan atas rotating cake stand). Sapu lapisan fresh cream rata-rata di atasnya. Pastikan masa sapu tu spatula tidak terkena pada kek (sebab takut serdak-serdak kek akan bercampur dengan fresh cream dan mencacatkan deco nanti).

3. Susun hirisan buah kiwi di atas kek.

4. Sapu lapisan nipis fresh cream atas buah-buahan untuk memudahkan kek lapisan ke-2 melekat dengannya.




5. Tutup dengan lapisan kek ke-2 dan ulang step 3 & 4. Akhir sekali tutup dengan lapisan kek ke-3.

6. Menggunakan hujung spatula, cedok fresh cream (agak banyak jugalah) dan sapu perlahan-lahan pada permukaan dan sisi kek. Sekali lagi pastikan spatula tidak terkena pada kek.

7. Sapu lapisan fresh cream pada seluruh kek. Lagi baik letak cream tebal-tebal, nanti masa nak lepa cantik-cantik, lebihan cream dapat diketepikan dengan lebih mudah.

8. Licinkan atau ratakan permukaan atas kek menggunakan spatula atau scraper biasa. Boleh lihat video Youtube untuk melihat cara mendapatkan permukaan kek yang rata:

Video youtube: Cara mendapatkan permukaan atas kek icing@fresh cream yang rata:




9. Untuk mendapatkan corak beralun/bergerigi seperti dalam gambar, boleh menggunakan scraper bergerigi. Caranya, letakkan bahagian bergerigi tersebut pada kek dalam keadaan sedikit condong. Gunakan tangan lagi satu untuk perlahan-lahan pusingkan cake stand sambil memastikan scraper tidak bergerak (NB: Pastikan kek betul-betul di tengah cake standdahulu. Kalau dah expert boleh pusing cake stand tu laju-laju, hehe..) Lebihan fresh cream yang terlekat pada scraper mestilah diketepikan.

NB: Untuk buat kek hiasan beralun begini, biasanya saya tak kemaskan/licinkan dulu keliling kek. Tak apa kalau fresh cream masih tebal dan tak rata sebab nanti scraper bergerigi tu akan 'angkat' atau ketepikan lebihan fresh cream, dan kek akan sendiri nampak kemas.

Video youtube: Cara mendapatkan corak beralun/bergerigi pada sisi kek menggunakan icing comb/scraper bergerigi:


10. Kek akan nampak lebih kemas setelah dibuat corak beralun menggunakan scraper bergerigi.

11. Buangkan lebihan fresh cream di bahagian bawah kek. Anda boleh gunakan tisu untuk sapu lebihan cream ataupun gunakan cara ringkas: ambil scraper/spatula, selitkan tepinya sedikit di bawah kek. Kemudian perlahan-lahan tarik keluar scraper/spatula tersebut sambil memutarcake stand. Secara automatik lebihan fresh cream yang tak kemas pada bawah kek akan terlekat pada scraper/spatula tersebut. Buangkan/ketepikan lebihan fresh cream ini.

12. Hasil yang agak kemas di bahagian bawah kek.


13. Ratakan kembali bahagian atas kek menggunakan samada spatula atau scraper.

14. Hasil kek yang agak kemas. Tak apa kalau tak berapa licin sebab nanti akan dihias buah-buahan kiwi di atasnya. Kalau tak mahu letak apa-apa di atas kek, boleh buat lebih cantik. Sebaiknya untuk lebih licin gunakan spatula yang panjang. Tolak spatula dari hujung kek ke hujung lagi satu dan buang lebihan fresh cream yang terlekat pada spatula.

15. Hias border atas kek dengan reverse shells dan sebagainya. Untuk hias begini, pastikan masa memegang piping beg tangan berada di hujung atas piping beg. Sebab tangan kita panas dan fresh cream mudah cair. NB: Biasanya kalau untuk hias begini fresh cream (dalam piping beg) saya simpan dalam peti sejuk bahagian bawah dulu sebelum digunakan. Fresh cream kena pastikan lebih kental. Jadi sebelum mula-mula nak sapu kek, ketepikan dulu dan simpan sedikit dalam piping beg sebelum disimpan sekejap dalam peti sejuk.

16. Kek yang telah dihias dengan reverse shell border yang mudah (silap tulis rosettes kat gambar) :P

Corak reverse shell border yang simple


Video youtube: Cara membuat corak reverse shell border atas kek menggunakan buttercream icing@fresh cream:



Resepi Homemade Glis/Glaze untuk Buah-Buahan
Diadaptasi dan dimodifikasi dari Food.com

Homemade glis/glaze untuk buah-buahan

Bahan:
1/4C gula
1sb tepung jagung
1/2C jus buah-buahan, boleh guna air dari cocktail buah-buahan - ku guna 1 biji limau kasturi campur air biasa hingga cukup 1/2C
1sb corn syrup - ku guna golden syrup

Cara:
1. Masukkan 1/4C air dengan gula dalam periuk kecil. Cairkan gula atas api perlahan.

2. Campur tepung jagung dengan baki jus buah-buahan. Masukkan ke dalam adunan gula dan masak hingga pekat.

3. Masukkan corn syrup/golden syrup dan didihkan sekejap. Tutup api dan ketepikan pada suhu bilik.

4. Boleh digunakan untuk diglis atas buah-buahan segar.

The finished product

Wednesday, July 6, 2011

Kena Tahan Di Wad

12

Assalammualaikum..

Huhu.. Tak tahu nak cakap macam mana. Pagi tadi pergi hospital jumpa doktor pakar. Kepala baby masih tak engage padahal dah masuk minggu ke-39. Kalau dalam masa hari ke-3 masih sama, Sabtu kena caesar. Anak pertama terpaksa caesar sebab poor progress, tu doktor tak bagi tunggu lama-lama, takut jadi apa-apa nanti kat ibu dan anak.

Apapun saya harap masih ada lagi yang sudi nak melawat blog ini walaupun tuan blognya susah nak update resepi-resepi lagi. Hehe.. Mudah-mudahan takde apa-apa, doakan la ek.. Saya minta maaf kot-kot ada yang terasa hati dengan blog tak seberapa ni. Semoga segala info atau maklumat yang saya share (walaupun tak seberapa ni) memberi manfaat pada semua.

Yang bagi datang dari Allah, yang buruk datang dari kita sendiri.

Salam sejahtera, semoga dapat kita bertemu lagi di kemudian hari. InsyaAllah..

Sunday, July 3, 2011

Cara Menghias Kek Fresh Cream [Kek Black Forest]

24

Mak buyung terlebih rajin minggu ni, siap ambil gambar step-by-step. Walaupun gambar tak se'clear' gambar-gambar menggunakan DLSR (untuk step-by-step biasa guna digicam biasa je, takut nanti kamera DSLR berkulat kalau asik berhenti-henti nak tangkap gambar), tapi rasanya boleh kot faham basicnya nanti.

Bab mendeco ni takdela expert mana, cuma sekadar minat je. Pengetahuan yang ada pun hanya berdasarkan pengalaman bertahun (2 tahun je, haha..takdela lama beno pun) dan tiada sijil untuk menyatakan saya ni berkelayakan untuk mengajar orang. Hehehe.. Tapi setakat kongsi-kongsi apa salahnya ek?

Alat-alat yang saya guna pun kebanyakannya plastik, takde stainless steel (kecuali offset spatula je). Nak dapatkan hasil deco yang cantik memakan masa dan praktis. Apa-apa skil pun perlukan praktis. Bakat dan kreativiti pula bergantung kepada individu (saya tak kreatif sangat pun :P) Kalau nak lebih mudah (tapi tidaklah murah, hehe) bolehlah hadiri kelas, cikgu-cikgu akan beri tips yang lebih hebat dalam selok-belok bab mendeco kek ni.

Apapun, let's skodeng gambar menghias kek Black Forest di bawah~


Cara Menghias Kek Fresh Cream [Kek Black Forest]

Kek Black Forest (sila jangan ambil gambar ini dan tukar dengan watermark anda ye? Haha..macamlah lawa sangat ek :p)


Alat dan bahan:
Comb/scraper samada plastik atau stainless steel- permukaan rata (plain icing scraper/comb)
Comb/scraper samada plastik atau stainless steel- permukaan bergerigi (serated atau triangular icing comb/scraper)
Rotating cake stand
Spatula panjang

Gabungan gambar dari En. Google


Parutan coklat (chocolate curls) - boleh juga guna chocolate rice
100g - 200g Blueberry filling@cherry pie filling@dark pitted cherries
300g - 500g @ 1C - 2C fresh cream, telah dipukul kental - sila rujuk Cara Guna, Simpan, dan Warna Fresh Cream (Non-Dairy Whipping Cream)



1. Potong kek sponge kepada 3 lapisan (boleh juga 4 jika inginkan kek yang lebih nipis).

2. Letakkan lapisan pertama kek di atas cakeboard (yang telah diletakkan atas rotating cake stand). Sapu lapisan fresh cream rata-rata di atasnya. Pastikan masa sapu tu spatula tidak terkena pada kek (sebab takut serdak-serdak kek akan bercampur dengan fresh cream dan mencacatkan deco nanti). Biasa saya sudukan banyak-banyak fresh cream atas kek dulu, lepas tu guna hujung spatula untuk ratakannya atas kek.

3. Sudukan blueberry filling (atau cherry pie filling@dark pitted cherries) atas fresh cream. Jangan letak sampai hujung kek sebab nanti takut masa letak lapisan kek ke-2, fillingnya akan terpenyek dan terkeluar dari kek.

4. Tutup dengan lapisan kek ke-2 dan ulang step 2 & 3. Akhir sekali tutup dengan lapisan kek ke-3.


5. Menggunakan hujung spatula, cedok fresh cream (agak banyak jugalah) dan sapu perlahan-lahan pada permukaan dan sisi kek. Sekali lagi pastikan spatula tidak terkena pada kek.

6. Salut fresh cream pada keseluruhan kek. Lagi baik letak cream tebal-tebal, nanti masa nak lepa cantik-cantik, lebihan cream dapat diketepikan dengan lebih mudah.

7. Ambil scraper yang berpermukaan rata, letakkan bahagian rata pada sisi kek pada sudut kurang dari 30°. Gunakan tangan lagi satu untuk perlahan-lahan pusingkan cake stand sambil memastikan scraper tidak bergerak (NB: Pastikan kek betul-betul di tengah cake standdahulu. Kalau dah expert boleh pusing cake stand tu laju-laju, hehe..) Lebihan fresh cream yang terlekat pada scraper mestilah diketepikan.

8. Kemaskan sisi kek. Kalau ada 'lubang-lubang' atau mana-mana permukaan yang tidak terkena fresh cream, boleh ditepek sedikit dengan fresh cream. Lepas tu ulang step 7 lagi sampai dapat salutan yang lebih kemas. (NB: Pastikan setiap kali anda ratakan tu, scraper mesti bersih dari sisa-sisa/lebihan fresh cream. Kalau tak, nanti sisa-sisa tu akan melekat kembali pada kek dan susah nak dapat permukaan yang betul-betul rata/smooth.)


9. Ratakan bahagian atas kek. Kali ni boleh guna spatula atau scraper. Ambil scraper/spatula dan letak pada hujung tepi kek. Menggunakan 'sweeping motion', tarik scraper dari hujung kek ke bahagian tengah kek (part ni susah nak terangkan. Boleh rujuk video Youtube di bawah).

Video youtube: Cara mendapatkan permukaan atas kek icing@fresh cream yang rata:



10. Buangkan lebihan fresh cream di bahagian bawah kek. Anda boleh gunakan tisu untuk sapu lebihan cream ataupun gunakan cara ringkas: ambil scraper/spatula, selitkan tepinya sedikit di bawah kek. Kemudian perlahan-lahan tarik keluar scraper/spatula tersebut sambil memutarcake stand. Secara automatik lebihan fresh cream yang tak kemas pada bawah kek akan terlekat pada scraper/spatula tersebut. Buangkan/ketepikan lebihan fresh cream ini.

11. Parutkan coklat menggunakan pemarut untuk buat chocolate curls. Kalau guna pemarut dengan sudut coklat seperti dalam gambar, dapat curls yang pendek-pendek. Boleh juga guna pemarut kentang atau pisau untuk dapat curls lebih panjang. Untuk memudahkan coklat melekat pada kek dan tidak mudah cair di tangan, boleh simpan parutan coklat dalam peti sejuk untuk 5-10 minit.


Chocolate curls


12. Angkat dan pegang kek menggunakan sebelah tapak tangan, posisikan tepi kek di atas bekas berisi parutan coklat. Ambil sedikit parutan coklat (yang disejukkan tadi) dan tepek pada tepi-tepi kek. Kalau rasa coklatnya mula mencair, boleh simpan sekejap dalam peti sejuk. Dah siap tepekkan coklat, simpan dalam peti sejuk sebentar, kemudian bolehlah dipaipkan rosettes atas kek dan dihiaskan dengan cherry bertangkai dan lebihan coklat parut di tengah-tengah.

NB: Untuk kek ni, saya guna scraper bergerigi untuk dapat garisan/alunan pada sisi kek. Boleh tengok caranya di dalam video di bawah:

Video youtube: Cara mendapatkan corak beralun/bergerigi pada sisi kek menggunakan icing comb/scraper bergerigi:



***Kalau ada kemusykilan atau pertanyaan, bolehlah tanya saya dan saya akan menjawab selagi mampu.
***Gambar-gambar adalah Hak Milik Aku.Zack@zachoes.blogspot.com kecuali jika ia telah dinyatakan dari sumber lain (Google, contohnya).

Black Forest cake

Resepi Kek Black Forest

8

Lama tak makan kek Black Forest ni. Alang-alang buat untuk befday anak dan En. Hubby Jumaat lepas, fikir-fikir baik tangkap gambar sikit step-by-step bersama alatan yang saya gunakan untuk mendeco keknya. Alatnya tak canggih, murah jugalah. Bahan-bahan pun rasanya semua kedai bakeri supplier ada.

Apa itu kek Black Forest?

"Kek Black Forest (American and Australian English) atau Black Forest gateau (British English) merupakan satu dessert yang terkenal di German. Selalunya sebiji kek coklat akan dibelah kepada beberapa lapisan dan dihiasi dengan krim putar dan cherry di antara lapisan-lapisan keknya. Kemudian kek akan disalut dengan krim putar dan dihias dengan maraschino cherry bertangkai dan parutan coklat. Kalau ikut tradisi Eropah mereka menggunakan kirschwasser (arak kirsch) yang diperbuat dari cherry masam untuk basahkan lapisan-lapisan kek dan buah-buahan cherry masam sebagai inti dan hiasan. Orang Amerika pula tak selalunya menggunakan arak dalam pembuatan kek Black Forest." [rujukan]

Kalau Google memang ada macam-macam cara dan resepi orang guna untuk buat kek ini. Masing-masing ada cara masing-masing, kek sponge coklat pun tak semestinya 'stick' pada satu resepi saja. Kali ni saya guna resepi yang menggunakan Tepung Naik Sendiri (Self-Raising Flour) sebab stock masih banyak. Ada beberapa kek sponge coklat saya pernah cuba dan ada yang lebih rasa coklatnya berbanding lain. Apapun anda boleh guna resepi kek sponge coklat yang anda gemari.

OK, malas dah nak cerita panjang, jom skodeng resepi simple di bawah~


Resepi Kek Black Forest
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com


Kek Black Forestku untuk hari lahir anak sulung (sila jangan ambil gambar ini dan tukar dengan watermark anda ye? Haha..macamlah lawa sangat ek :p)


Resepi Kek Sponge Coklat (atau boleh guna resepi kek sponge coklat lain)
Source kek sponge coklat: Inasaly Bakeri@http://inassaly.fotopages.com/?entry=1543474
Loyang bulat 8" @ 9" ketinggian minima 3"

Bahan:

Bahan A:
3 biji kuning telur Gred A @ 4 biji kuning telur saiz sederhana
100g gula kastor
120g tepung naik sendiri
1/2st baking powder
1/2st baking soda
50g minyak jagung @ minyak masak
1st esen vanila
* Campur semua dalam mangkuk mixer dan gaul rata guna senduk kayu@whisk sampai sebati.

Bahan B:
30g serbuk koko
120g air masak, panas
* Campur semua Bahan B dalam satu bekas dan gaul hingga sebati serta hancur semua serbuk koko. Ketepikan.

Bahan C:
3 1/2 biji putih telur Gred A @ 4 1/2 biji putih telur saiz sederhana - ku guna 3 Gred A
1/4st cream of tartar - optional
60g gula kastor

Hiasan:
100g - 200g dark pitted cherries @ cherry pie filling @ blueberry filling - ku guna blueberry filling. Rata-rata resepi mat salleh guna dark pitted cherries, tapi mahal la pula (rege 1 tin kecil RM12 gitu). Huhu.. Lain kali la test kot :P
Secukup chocolate curls @ parutan coklat
Cherry merah bertangkai @ maraschino cherries
300g -500g @ 1C -2C fresh cream, dipukul kaku


Cara:
1. Panaskan oven 175C. Sediakan loyang bulat 8" atau 9" (ku guna 8") dan lengser serta alas dasar dan tepinya dengan baking paper. Ketepikan.

2. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A, gaul hingga sebati (saya guna spatula je, lenyek-lenyekkan adunan pada dinding dan dasar mangkuk mixer sampai betul-betul sekata).

3. Dalam bekas bersih tanpa sebarang minyak atau kuning telur, pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan sedikit gula kastor. Pukul hingga bertanduk sambil dimasukkan baki gula sedikit demi sedikit (pukul sampai putih berkilat dan bila mangkuk mixer diterbalikkan, tiada adunan meleleh atau jatuh).

4. Kaup balikkan meringue (adunan putih telur tadi) perlahan-lahan ke dalam adunan coklat. Kaup balik perlahan-lahan dan jangan terlebih kacau.

5. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar 175C, 50-55 minit atau hingga lidi dicucuk ditengah kek keluar tanpa adunan melekat padanya.

6. Terlangkupkan kek atas redai kek dan sejukkan pada suhu bilik. Untuk mudah membelah kek kepada 3 lapisan, balut kek yang sudah sejuk dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk untuk 2-3 jam atau semalaman. (NB: Tujuan balut kek dengan cling wrap untuk kekalkan moisture/kelembapan kek sponge. Kek sponge mudah kering lebih-lebih lagi jika disimpan terlalu lama dalam keadaan 'togel' dalam peti sejuk. Untuk kek ni saya skip sebab terlupa- kes lama tak buat layer kek, haha- memang rasa perbezaannya kalau simpan 24 jam tanpa deco dalam peti sejuk).

7. Belah kek kepada 3 lapisan menggunakan pisau bergerigi @ serated knife. Sapu fresh cream pada lapisan kek pertama. Kemudian sudukan blueberry filling di atasnya. Tutup dengan lapisan kek ke-2 dan ulang lagi langkah sapu fresh cream dan meletakkan filling. Akhir sekali tutup dengan lapisan kek terakhir.

8. Salut seluruh kek dengan lebihan fresh cream dan hiaskan dengan chocolate curls dan cherry merah bertangkai.



Hiasan coklat putih tu guna chocolate transfer sheet


Antara sebab kek sponge kering mungkin disebabkan:
- Terlebih bakar atau suhu terlalu tinggi. Masa dan suhu yang diberi oleh mana-mana resepi hanya sekadar guideline. Tak semua oven sama ragamnya. Biasa saya kurangkan suhu 5C dan check kek 5 minit lebih awal.
- Meringue telah diputar sampai hilang 'glossiness' @ kilatnya dan menjadi terlalu kasar/stiff.
- Simpan kek tanpa topping/deco dalam peti sejuk lebih dari 24 jam.

NB: Info yang dikongsi sekadar dari pengalaman dan pemerhatian je. Kalau ada sesiapa nak tambah bolehlah kongsi-kongsi lagi ;)

Friday, July 1, 2011

Happy Birthday to My Son and Mr. Hubby

6

Selamat Hari Lahir kepada anakku Muhammad Taufiq Haiqal, semoga menjadi anak yang soleh, dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki.. Mak buatkan kek Black Forest untuk Taufiq (tapi jangan habiskan semua tau, haha...)

Tak lupa juga Selamat Hari Lahir buat En. Hubby, semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan. Amiin.. Untuk En. Hubby ku buatkan Kek Kiwi Fresh Cream..


Adik Taufiq tahun depan la ek, mak tunggu dia lahir dulu :P

P/S: Resepi dan step-by-step kemudian la ek, huhu..