Friday, December 30, 2011

Last Tempahan, Goodbye 2011...Hello 2012

9

Rasanya dah takde tempahan lagi untuk tahun 2011 ni. Mungkin tahun depan baru testing resepi baru, lepas habis pantang. Buat masa ni, layan jelah gambar-gambar tempahan terakhir untuk penghujung tahun ni ek :P


Baked blueberry cheese, saje testing buat bunga-bunga
Piping tak hensem sangat, samada nozel bulat kecil sangat atau teknik piping tak berapa  betul *garuk2 dagu jap* hmmm..
Kek doktor order, kawan passing kat saya aritu. Hehe, tak bagitahu pun doktor saya buat kek :P Rezeki..

Video cara buat bentuk-bentuk bunga guna decorfil (ku guna filling je):

Sunday, December 25, 2011

American Chocolate Piano Cake~ My Children, My Inspiration

6

My children, Taufiq and late Nurfatihah, are my inspiration.

To me, each cake I bake means something special. Especially since the death of my little princess. The princess doll cake was inspired by Fatihah, whom I cannot and never will have the chance to bake a birthday cake each year (may Allah bless her soul). For this particular piano cake, it was inspired by my son, who recently likes to play the piano on my husband's tablet. He doesn't know any notes, nor does he plays it very well. Or to be honest, he doesn't play at all. All he does is crash/smash his fingers on the keyboard and sings 'I love you like a love song baby' by Selena Gomez on the microphone. *rolls eyes fondly*

It was a challenge trying to get smooth, sharp edges round the cake. There was not much problem when I slathered fresh cream in each corners, but it was a chore when I absent-mindedly poured lukewarm ganache on the cold frosted cake. In the end it resulted in quickly-set ganache and I had to make another batch to pour more smoothly over the old one.

Another thing, next time I'll try using Kit Kats for the black keys. Like a smartass, I piped the borders around the cakes without first making the imprints of the white keys. *tsked tsked*. Otherwise I would've have a smoother looking black-and-white keys and a more realistic-looking keyboard. Ah well, what's done is done.

Something I'll keep in mind for future use:

  • When pouring ganache over a fresh cream cake, always make sure your cake is slightly below room temperature. This is to avoid your ganache from quickly setting when it hits the cold cream.
  • Use 1 part chocolate and 1 part ganache. Too much chocolate and you'll end up with thick ganache that is good for piping but difficult to spread.
  • Always do your homework first. A piano doesn't have 4 black keys.
  • Most importantly, plan ahead.
In case you're wondering, I used the american chocolate cake recipe that I did a few weeks ago.


American chocolate piano cake
Before pouring the ganache, do crumb coat or you'll have specks of crumb cakes in your cream. I didn't do it but hey, I'm a pro  (yelah tu :P)

Wednesday, December 21, 2011

Back To Baking Orders

7

Setelah bercuti 5 bulan, sekarang mula buka kembali tempahan. Takdela giat mana, sikit-sikit je. Rasanya macam nak belajar buat resepi lain tapi belum tiba masa lagi. Nak buat kek yang leceh dan susah, yang jarang orang buat tapi rasanya biar unik. Hehe, berangan-berangan jela dulu. Kek apa nak buat pun resepinya belum difikir lagi :P

Tempahan kek pertama setelah berehat 5 bulan, baked blueberry cheesecake
Kek coklat moist, deco-deco sikit sebab untuk birthday
Kek coklat moist, deco simple-simple. Hantar tengahari, rasanya nak bawa balik makan kat rumah lepas kerja 

Saturday, December 17, 2011

Menghadapi Kesedihan Akibat Keguguran

9

"Doktor, apalah nasib saya. Saya telah gagal memberikan zuriat untuk suami saya. Saya wanita tak guna!"

"Masihkah suami sayangkan saya walaupun saya gagal untuk meneruskan kehamilan?"

Pernahkah soalan-soalan ini diluahkan oleh anda? Ataupun terlintas dalam fikiran anda walaupun sejenak? Jika ada, bacalah artikel dari Dr. Zubaidi yang bertajuk 'Menghadapi kesedihan akibat keguguran'. Apa yang terjadi pada saya semasa mengandungkan arwah Nurfatihah juga boleh dianggap seperti keguguran last minit (boleh ke camtu?), dan saya faham apa yang dilalui oleh ibu-ibu yang telah keguguran anak...

Satu riwayat hadis oleh Qurrah al-Mizni r.a:
Sesungguhnya Nabi Allah s.a.w apabila duduk, maka sekumpulan dari sahabat juga akan duduk bersamanya. Ketika itu seorang anak kecil , anak kepada seorang sahabat, datang dari arah belakang ayahnya lalu didudukkan ayahnya di pangkuannya.

Maka Nabi bertanya kepadanya : Kamu cintakannya ?
Jawabnya : Wahai RasuluLLAH ! Aku mencintaimu ( ATAU ) ALLAH mencintaimu sebagaimana aku mencintai anakku.

Maka ( selepas itu ) anaknya meninggal , dan lelaki tadi tidak lagi menghadiri majlis bersama RasuluLLAH kerana mengingati anaknya dan bersedih atas kematiannya.

Nabi menyedari kehilangannya lalu bertanya : Manakah si Fulan , aku tak melihatnya di sini ?
Maka para sahabat memberitahunya : Wahai RasuluLLAH , anaknya yang telah kau lihat dulu telah meninggal.

Baginda terus menemuinya dan bertanyakan tentang anaknya. Dia memaklumkan kematian anaknya lalu Baginda mengucapkan takziah kepadanya lalu berkata :
Wahai Fulan! Yang mana satu lebih kau sukai ,nikmati kehidupan kamu ini atau kelak kamu tidak akan sampai ke satu pintu dari pintu-pintu syurga dan kamu dapati anakmu telah mendahuluimu dan membukakan pintu untukmu?

Dia menjawab : Wahai Nabi Allah ! Bahkan sudah tentu aku sukai jika dia mendahuluiku dan membukakan pintu syurga buatku.

Maka kata Baginda : Maka begitulah keadaannya bagimu.
Maka bertanya seorang sahabat dari kalangan Ansar : Wahai RasuluLLAH , moga Allah menjadikanku sebagai galang gantimu; apakah yang kau nyatakan tadi khusus baginya atau untuk kami semua ? Maka jawab Baginda : Bahkan ia adalah untuk kamu semua.

(petikan di atas di c&p dari I am Adlie and I'm just being me)



‎"Anggaplah musibah yang kita terima sebagai satu ujian Allah untuk mengangkat darjat kita atau menghapuskan dosa kita. Kecekalan kita akan menyebabkan kita muncul sebagai insan cemerlang di dunia dan di akhirat."

Thursday, December 15, 2011

Mengapa Harus Bersedih?

9

Dipetik dari buku Diari Islam 1432-1433H, Dr. Badrul Amin Bahron, Jangan Bersedih: Zikir Munajat & Tazkirah, 2006)

Saudara. Allah benar janji-Nya. Allah telah menentukan sesuatu. Yang hilang tidak bermakna binasa. Yang pergi tidak bermakna kita hilang segala. Kalau kita ukur - banyak mana yang Allah ambil, dibanding dengan banyak mana yang Allah telah beri kepada kita. Firman Allah:

"Kalau kita cuba hitung nikmat Allah, nescaya tidak akan terhitung banyaknya." (Ibrahim 14:34)


Mata, telinga, mulut, kaki dan sebagainya. Harta yang melimpah ruah. Pandang yang sekitarmu. Apa yang kurang? Tidak ada apa yang kurang, saudara. Rumah, kereta, isteri, anak-anak, segalanya cukup.

Dan apabila musibah menimpa, Allah tarik balik sedikit sahaja dari kurnia-Nya, mengapa harus berdukacita? Mengapa harus bersedih? Bukankah itu petanda bahawa Allah mungkin menggantikan dengan sesuatu yang lebih baik? Allah tarik sesuatu untuk Allah berikan sesuatu yang lain. Tidak mustahil.

Berlapang dada kepada Allah, bahawa Allah menentukan segalanya. Yakinlah. Firman Allah:

"Jangan takut, jangan berdukacita." (Al-Ankabut 29:33)


Kadang-kadang manusia merasa dukacita kerana beban hidup yang terlalu banyak. Penyakit yang menimpa. Masalah keluarga yang banyak. Masalah anak, masalah isteri, masalah jiran, masalah kerja, masalah kereta, masalah itu dan sebagainya. Maka dia bersedih, dia berdukacita, jiwanya tertekan.

Mengapa harus bersedih? Bukankah hidup ini penuh dengan perjuangan mengatasi segala masalah? Hidup bermakna kita berdepan dengan masalah. Orang yang tidak mahu berdepan dengan masalah maka dia tidak layak untuk hidup di dunia ini. Masalah yang besar yang tetap akan kita hadapi ialah hasutan iblis dan syaitan. Tidak ada masalah yang lebih besar daripada itu.

Mungkin kita merasakan bahawa masalah anak yang terlalu menekan. Anak kita nakal, anak kita degil, anak kita tidak mendengar cakap, anak kita suka melawan, dan sebagainya. Saudara, bukankah itu mengajak kita berusaha berjihad mendidiknya! Dan setiap didikan kita kepada anak kita akan diberikan pahala oleh Allah SWT. Lantas berusahalah untuk mendidiknya, mengajarnya, mengasuhnya, dengan cara yang terbaik.

Ya, katakanlah anak kita degil, anak kita suka melawan, anak kita tidak dengar cakap. Lantas kita berusaha untuk mendidiknya, untuk mengajarnya, untuk mengasuhnya, dengan yang terbaik. Kita beroleh pahala dari Allah swt.

Apakah ada masalah yang lebih besar di dunia ini daripada masalah berdepan dengan hasutan syaitan, dengan iblis? Syaitan yang sentiasa mengajak kita untuk melakukan kejahatan, syaitan yang sentiasa mengajak kita untuk melakukan maksiat. Itu masalah yang besar. Sebab itu mujahadatun-nafs - melawan nafsu, melawan syaitan, melawan iblis, itu adalah asas kepada perjuangan jihad manusia di muka bumi ini.

Iblis telah bersumpah dengan Allah SWT bahawa dia akan mengganggu Bani Adam, dia akan menggoda Bani Adam, dia akan menyesatkan Bani Adam. Mereka akan berusaha melakukan itu secara berterusan, sejak kita kecil, dewasa hingga kembali kepada Allah SWT. Ini masalah yang perlu kita hadapi. Adapun selain daripada itu anggaplah ia asam garam kehidupan.

Masalah yang kita lalui mematangkan jiwa kita, mematangkan akal kita, mematangkan peribadi kita. Akhirnya orang yang sudah banyak melalui masalah, dia menjadi manusia yang tenang, kerana dia rasa lapang dengan segala penyelesaian yang dia hadapi.

Saudara. Yakinlah dengan sebarang masalah diserahkan kepada Allah. Kita setakat berusaha, Allah jua yang menentukan.

Tuesday, December 13, 2011

Happy Birthday To You~

11

Dah dekat sebulan tak buat kek. Baru semalam bakar sebiji kek vanila (biasa jer) berperisa mangga. Pastu sambung deco pagi tadi sebab semalam asik takde karan je. Hehe..

Tak berapa puas hati sangat deco kali ni sebab fresh creamnya cair. Nak buat bunga pun tak boleh (padahal dah berangan malam tadi nak cuba bunga lain selain bunga rose, haha..) Jadi buat jela kek yang simple-simple, ada rezeki ada masa cuba buat deco lain pula yek?

Tak dapat nak tangkap gambar step-by-step sebab ketidak-izinan fresh creamnya. Nanti ada rezeki buat lagi saya tangkap ya? Yang keliling kek tu pakai star nozzle, cuma tekan dan tarik ke atas je. Nak saiz besar guna nozzle besar. Pastu sambung-sambunglah guna nozzle bentuk bulat saiz paling kecil. Bab spray tepi kek tu (yang macam tali-tali halus tu) guna piping beg, potong hujungnya sikit je. Pastu picit kuat-kuat sambil rotate cake stand. Bab ni first time buat, kalau picit tak kuat huru-hara jadinya (macam dalam gambar di bawah). Haha..

Apapun, Happy Birthday to Mak dan adikku Karmila (walaupun lambat lagi birthday anda :P) Mungkin ni kek terakhir untuk tahun 2011, who knows? Tahun depan buka buku baru, album baru. InsyaAllah..

Kek mangga dengan isi buah mangga
Nozel-nozel yang digunakan (tak ikut nombor diatas, sebab guna nozel cap Taiwan :P)

happy birthday mak~

Friday, December 2, 2011

Resepi Sos Butterscotch

19

Lama tak tulis entry... Idea berlegar-legar dalam kepala tapi kesihatan kurang menginzinkan buat masa ni. Harap bersabar ye tuan-tuan dan puan-puan, mak-yang-takde-kerja tengah ambil kesempatan untuk merehatkan badan dan minda, badan dah tak sekuat dulu lagi dah T_T Kesiannya..

Hari ni buat butterscotch sauce dan butterscotch chunks. Ada lagi lebih kurang 500g+- gula perang dalam gerobok yang akhir tahun ni akan expired. Aritu beli banyak sangat, sampai 2kg. Buat kek coklat, biskut etc. pun tak habis-habis lagi, last-last fikir buat butterscotch sudahlah...

Memandangkan saya ni seorang yang 'sangat' kreatif (sebenarnya taknak bazirkan stok whipping cream je :p) jadi saya cari resepi yang tak guna thick/heavy whipping cream dan ganti thin cream dengan susu sejat@evaporated milk. Nasib baik la takde rasa yang terlalu ketara (masa awal-awal tu ada la sikit bau susu sejatnya, sebab esen vanila tinggal 1 sudu teh je T_T) tapi lama-lama dibiarkan pada suhu bilik, baunya akan hilang. Bau macam butterscotch biasa jugalah.

Layan~

Resepi Sos Butterscotch
(Modified from taste.au.com)
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com

Sos butterscotch

Butterscotch chunks untuk buat biskut butterscotch- tak boleh nak buat bentuk chips, pejal sangat. More research please!

Bahan:
2/3C thin krim - ku guna susu sejat@evaporated milk
3/4C gula perang, dipadatkan
2sb + 1/2sb butter
2st esen vanila - ku cuma tinggal 1st je

Cara:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecil (pastikan bahagian bawah periuk@bottom of the pan tebal untuk elakkan butterscotch hangus).
2. Kacau atas api kecil selama 5 minit atau hingga bahan kelihatan sudah bercampur.
3. Kuatkan api dan biarkan ia mendidih sebentar, kemudian turunkan api kembali dan renehkan selama 5 minit, sambil kacau sekali sekala (ku renihkan 10 minit untuk pekatkan sos).
4. Tutup api, biarkan pada suhu bilik atau 2 jam. Sedia digunakan sebagai sapuan filling kek, atas roti seperti kaya, ice-cream, dan lain-lain.