Thursday, May 31, 2012

Monday, May 28, 2012

Kelas Aneka Kuih Talam di Tawau

4

Kelmarin tolong kak Rosnita buat kelas Aneka Kuih Talam Komersial di rumahnya di Tawau. Boleh tahan juga...penatnya buat kuih talam o.0

Peserta belajar 10 jenis kuih talam dan dapat 2 resepi percuma. I have to tell you, bukan senang rupanya nak handle class. Banyak unforeseen events boleh berlaku, contohnya last minute cancellation. Which is why deposit memang sangat penting, jadi sesiapa yang tarik diri last minit deposit tu dikira sebagai insuran untuk bahan-bahan yang telah dibeli. Yela, sape je nak sediakan barang banyak-banyak tapi tengok modal tak boleh pusing balik kan? Kesian la macam tu..

Nak tulis panjang-panjang sudah tak larat, jadi ku uploadkan sekeping dua gambar kelas kuih talam (pertama rasanya kot? hehe..) di Tawau, Sabah ni. Bye2 dan selamat malam :P




Wednesday, May 16, 2012

Resepi Chocolate Moist Cheesecake Brownies

6

Menggabungkan resepi Chocolate Moist dan cheesecake simple. Biasa chocolate moist ni ku kukus, tapi kali ni ku bakar, cuma kena tambah sedikit tepung untuk elak dia terlalu oily sangat time bakar. Masih moist dan sedap macam kek coklat kukus, cheesecake pun tak keras walaupun dalam peti sejuk (sebab ku asingkan putih-kuning dan tambahkan sedikit cecair untuk jadikan lebih gebu). Apapun layan~


Chocolate moist cheesecake brownies

Chocolate Moist Cheesecake Brownies 
By: Aku.Zack 

Chocolate moist: 
A: 
1/2C + 1/4C tepung gandum
1/2st baking powder
1/2st baking soda
**Ayakkan dalam satu bekas. 

B: 
1/2C gula
3/8C serbuk koko
1/2st esen vanila
1/2C veg oil
1/2C susu segar
1/4C susu pekat manis

C: 
2 biji telur Grade A@B

Cara:
1. Sediakan loyang 10"x8" ketinggian 1" (atau 8" bulat). Alaskan baking paper. Panaskan oven 175C.

2. Masukkan Bahan B dalam periuk kecil. Panaskan hingga gula hancur dan adunan sebati. Biarkan suam pada suhu bilik.

3. Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul hingga bercampur. Tuangkan ke dalam adunan B.

4. Masukkan tepung ke dalam adunan dan kacau rata. Tapiskan dan tuangkan ke dalam loyang tadi.

5. Bakar dalam oven 175C@25-30 minit atau hingga masak. NOTE: Biarkan kek suam sikit baru tuangkan adunan cheese. 

6. Tuangkan adunan cheese di atasnya, buat bentuk lorekan dan bakar lagi selama 20-25 minit atau hingga cheese masak dan sedikit keperangan. Biarkan brownies sejuk sebentar dalam loyang baru dikeluarkan (nak mudahkan ia dikeluarkan).


Adunan cheesecake: 
125g cream cheese, suhu bilik
1 biji telur Grade A, asing putih dan kuning
1/4C gula - UPDATE 22 MAY 2012: Boleh guna 1/8C je, terus guna semua untuk meringue
2sb non-dairy whipping cream@whipping cream - darurat yoghurt plain pun boleh tapi nanti masam sikit
1/2sb tepung jagung
Choc emulco, utk lorekan

Cara: 
1. Campurkan cheese, kuning telur, cream, separuh gula dan tepung jagung dalam mangkuk besar. Gaul rata guna whisk.

 2. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama separuh lagi gula hingga bertanduk. Kaup balikkan ke dalam adunan cheese.

 3. Ketepikan 1sb adunan dan campurkan 1/2st choc emulco utk hiasan.

 4. Tuangkan adunan cheese ke dalam loyang berisi choc moist tadi.

Monday, May 14, 2012

Resepi Boston Cheesecake

12

Dapat resepi ni dari seorang kawan yang asalnya kenal-kenal dalam FB pastu jumpa bersemuka. Hehe.. Alhamdulillah, akak ni memberi greenlight untuk menge'share' resepi yang dia dapat masa pergi kursus kek beberapa tahun yang lalu. Resepi cheesecake ni unik sebab guna cream cheese dan cheddar cheese. Memang ke'cheesy'an betul, betul-betul kaw cheese betul la. Betul I cakap you (banyak pula betulnya tu :P)

Ku taip resepi ni khusus hantu cheesecake. Ikhlas dari sahabat ku, from us to you. Layan~


Resepi Boston Cheesecake
Dari seseorang kawan FB, with slight modification by Aku.Zack

Bahan:
Base:
Sebiji kek sponge vanila saiz 9" tinggi 1" - any recipe will do


A:
250g cream cheese
4 keping slice cheddar cheese
200g whipping cream
20g air

B:
30g butter

C:
60g tepung kek@superfine@gandum
1/2sb susu tepung
30g tepung jagung
secubit garam
140g susu segar, suhu bilik atau sejuk

D:
1 biji kuning telur Grade A
1 biji lemon, ambil jus dan lemon zest

E:
4 biji putih telur Grade A
110g gula kastor


Cara:
1. Cairkan Bahan A secara double boiler hingga cheese cair, sebati dan tak berketul-ketul - important. Masukkan Bahan B, kacau rata. Biarkan suamkan.

2. Dalam bekas lain, ayakkan tepung, susu tepung, tepung jagung, dan garam. Masukkan susu segar. Kacau sebati hingga tak bergentel - important.

3. Masukkan Bahan C tadi ke dalam Bahan A. Kacau guna whisk hingga betul-betul sebati. Masukkan Bahan D, gaul rata.

4. Dalam bekas bersih, pukul Bahan E hingga bertanduk dan kaku. Kaup balikkan perlahan-lahan ke dalam adunan cheese.

5. Tuangkan adunan ke dalam loyang 9" berisi base vanila sponge cake yang dialas baking paper kelilingnya. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu, cara steam bath 160C @ 50-60 minit atau hingga cheesecake masak. Note: Suhu boleh adjust ikut oven masing-masing, jangan terlalu panas nanti cheesecake retak.

6. Biarkan dalam loyang 10 minit sebelum keluarkan cheesecake dan biarkan sejuk pada suhu bilik sebelum disimpan dalam peti sejuk semalaman. Hias ikut suka hati anda.

Boston cheesecake, komposisi 2 jenis cheese
Boston cheesecake, hias guna fresh cream bukan cream cheese ye :P Muak rasanya kalau semua cheese, hehe..
The togel cheesecake

Saturday, May 12, 2012

Resepi Truffle Cake

12

Yes, I'm very malas at the moment nak update blog.

Dunno why. Mungkin terlebih sangat bercuti tu yang liat sikit. Huhu.. Sabo jelah.. Apapun layan salah satu resepi Alex Goh. Pinjam bukunya dari seorang kawan FB, hehe.. Buat kek ni sempena Hari Ibu tapi mould "Happy Mother's Day" asik patah terpaksa jadikan Happy Birthday T_T Nasib birthday memang bulan ni pun, haha.. Layan..

Verdict: Rasa kek ni tak berapa manis, sedap gak rupanya walaupun warna kek tak segelap chocolate moist. Mungkin sebab guna Belgium couverture, kena guna high % of cocoa butter baru rasa coklatnya lebih menonjol.


Resepi Truffle Cake
Recipe by Alex Goh from the book 'Temptaion of Chocolate'
(ku buat 1/2 adunan, bakar dlm loyang 7")


Tayangan 1
Tayangan 2
Tayangan 3
Tayangan 4. OK stop, mesti dah boring tengok kek ni kan :P
Separuh daripada strawberry yang dibeli dijadikan mangsa milkshake :P  
Belgium chocolate couverture


Bahan:
A:

5 biji kuning telur Gred A - ku guna 3 biji
20g gula - 30g

B:
5 biji putih telur - 3 biji
120g gula - 60g

C:
120g tepung kek@superfine@gandum - ku guna 70g tepung superfine
10g serbuk koko - ku guna 10g
**Ayak dalam satu bekas. Ketepikan.

D:
60g butter - 36g
60g dark coklat - ku guna belgium coklat couverture 36g
**Cairkan double boiler, biarkan sejuk pada suhu bilik.

Cara:
1. Pukul A hingga gebu dan pucat.
2. Dalam bekas lain, pukul B hingga bertanduk. Kaup balikkan ke dalam A.
3. Masukkan C, kaup balik secara rata.
4. Masukkan D, gaul sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang bulat 9", bakar 180C@30 minit atau hingga lidi cucuk keluar kering.
6. Keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk pada suhu bilik sebelum dipotong 3 dan dilapisi dengan ganache.


Ganache Alex Goh:
500g dark coklat, cincang
300g whipping cream
30g butter
***Masak hingga cream mendidih. Tutup api. Masukkan coklat. Kacau hingga coklat cair. Masukkan butter dan gaul sebati. Biarkan sejuk semalaman sebelum digunakan.


Ganache simple:
120g fresh cream/whipping cream
130g dark coklat, cincang
***Masak hingga cream mendidih. Tutup api. Masukkan coklat. Kacau hingga coklat cair. Biarkan sejuk pada suhu bilik atau semalaman sebelum digunakan. Untuk jenis yg tuang, biarkan ia suam2 kuku sebelum disiram atas kek yang sudah ditutupi dengan fresh cream.

NOTE:
Rasanya step kat atas boleh ubah. Buat A dulu, kemudian masukkan C dan D selang seli, baru masukkan B. Bila meringue dimasukkan awal-awal adunan jadi flat sikit sebab udara banyak dah keluar.

Thursday, May 3, 2012

Berjalan-Jalan Di Kota Kinabalu, Sabah

5

Tajuknya berjalan-jalan di KK, tapi tuan blog nak upload gambar baking tools yang dibeli kat KK :P Sabo jelah.. Gambar-gambar masa kat KK En. Hubby dah upload kat Facebook. Biasa kalau dia dah upload saya memang tak upload dah, hehe.. Tujuan pergi KK nak makan angin, maklumlah dah lebih setahun tak pergi berjalan-jalan. Ada kesempatan pergi cari kedai bakery kat KK, tapi cuma jumpa satu je Bake With Me kat Lintas Plaza. Yang Sincere tersesat masuk taman perumahan T_T Kata orang dia dah pindah tempat lain tapi tak jumpa lak tempat barunya tu. Huhu.. Takde rezeki.. Lain kali ada rezeki nak gi lagi, memang seronok pergi sana. 4 Hari rasa cukup sekejap sebab kitorang naik kereta, dari Tawau ke KK jak makan masa dekat 9 jam.

Apapun layan jela gambar tak seberapa di bawah ni~



Stainless steel cake knife, beli RM8 je. Murahlah kalau ikutkan


Chefmaster, komfen kat Tawau takde jual lagi :P hahaha..

Choc dipping tools, baru RM6 o.0 Terbeliak biji mata ai u know :P

Standard..mesti ada. Lama punya dah tak berapa licin

Cone holder, beli murah 6 pcs baru RM8
Redai kek, baru RM9
Buku cheesecakes

Oops. Tersesat pula kek kereta taufiq :P

Tempahan tak buka lagi, nak rehat lagi sebab sakit-sakit otot masih belum baik. Boleh pula on the way balik ke Tawau Isnin lepas bertembung dengan Basikal Borneo T_T Tak semena-mena kitorang jem dalam road block kat Kundasang 4 jam. Huhuhu.. Bukannya di pekan tapi di atas bukit jadi kesejukkan la kitorang masa tu >.< Hehe, pengalaman..



P/S: Dah macam kedai online jual barang la pula post ni :P