Saturday, August 11, 2012

Selamat Hari Raya [In Advance]

5

Beberapa minggu sejak awal puasa agak kebizian sikit sampai bertambah jarang nak update blog. Huhuhu.. Sejak dua menjak ni terasa macam takde masa sangat nak bereksperimen di dapur, mungkin lepas puasa ni nak rehat dari ambil tempahan beberapa bulan untuk buat benda lain (contoh: belajar menjahit :p hehehe..) Jangan tak tahu, ai ada hobi baru u ;p

Apapun ku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya (in advance) dahulu dan maaf zahir & batin kepada semua kaum muslim dan muslimat. Yela, kot-kot tak sempat nak berjumpa lagi di alam maya ni..kita pun tak tahu kan? Sebenarnya beberapa hari lalu dapat kad raya dari teman bloggers Cheq Sue. Terkejut den, dah lama tak dapat kad real ni. Hehe.. Al-maklumlah, zaman sekarang zaman cyber, kad pun leh jadi digital. Terharu lak bila tengok ada dapat kad raya ni, nostalgia betul... Teringat zaman bujang-bujang dulu bila En. Hubby bagi kad birthday, kad raya ke rumah... Ececece.. Terjiwang lak :P

Terima kasih Cheq Sue untuk kad raya tersebut dan selamat hari raya juga ^_^ Hehe, ku uploadkan gambar untuk tatapan dan kejelesan semua teman-teman yang lain :p hahaha.. Jangan mareee~

Hadapannya (dah kena tampal kat dinding awal-awal :P) hehe..

Di dalamnya

SELAMAT HARI RAYA
&
MAAF ZAHIR BATIN

by: aku.zack @zachoes.blogspot.com
- 11/08/2012-

Friday, August 3, 2012

Resepi Biskut Cheese Cadbury

6

Biskut orang kayo ni, Biskut Cheese Cadbury. Buat untuk kawan sebab dia nak pindah balik ke Sarawak. Kalau bab cheese dan cadbury, orang Sarawak memang pakar. Resepi ni saya ada edit sikit cara-cara dia, sebab ikut asal guna suhu 40C macam terlalu rendah sangat. Pastu cadbury tak melekat kat biskut, senang tertanggal. Kawan suggest letak putih telur, voila! Terus melekat. Hehe.. Apapun layan~

P/S1: Biskut paling mewah dan paling senang nak habis sebab ada coklat mahal :P Hahaha..

P/S2: Sebelum orang tanya, tak cadbury tak cair time bakar :P

Resepi Biskut Cheese Cadbury 
Sumber: Eryna Bizkit 
Rujuk: http://erynabizkitz.blogspot.com/2011/12/biskut-cheese-cadbury.html 
200 biji 

Bahan A 
180gm mentega
80gm shortening
90gm gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu makan esen vanila
70gm cream cheese

Bahan B 
400gm tepung gandum
80gm tepung jagung

Bahan C 
1 botol coklat Cadbury - 200 pcs
putih telur, untuk sapu


Cara membuatnya: 

1. Pukul Bahan A hingga sebati dan kembang.

2. Masukkan Bahan B. Gaul rata.

3. Rehatkan selama 15-30 minit di dalam peti sejuk untuk senang terap.

4. Potong/terap mengikut saiz dan ketebalan lebih kurang coklat Cadbury dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit dgn suhu 150-160C, api atas-bawah, rak tengah (note: 5 minit terakhir tu pusingkan tray untuk pembakaran sekata).

5. Sapu sedikit putih telur, letakkan cadbury. Bakar lagi 5 minit hingga bawah dan keliling biskut kelihatan perang, guna api atas-bawah, rak paling bawah.

6. Sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara berlayerkan baking paper (untuk serap lebihan minyak).


Ni orang punya :P
Kalau makan silalah ingat dunia ya ;p