Sunday, October 28, 2012

Testing Mem-piping Scrolls

3

As salam,

Mengupdate serba sedikit aktviti kebelakangan ini. Memandangkan idea mengenai deco fresh cream makin hari makin kekeringan, maka mak-Taufiq-yang-takde-kerja-tapi-nak-cari-kerja belajar buat piping yang simple-simple iaitu scrolls.

Simple tapi sebenarnya leceh. Sebabnya time nak piping tu fresh cream makin lama makin cair. Hehe.. Paling tak tahan nak try overpiping. Biasa orang buat guna royal icing, tapi biasalah...I like to defy the rules of logic :P Hasilnya, fresh cream memang lentok macam takde tulang belakang :P Hehehe.. Nak dapatkan piping tanpa putus-putus yang paling susah. Pastu ntah tengah-tengah malam buta gini idea semua keluar tingkap. Warna pun ikut suka hati apa yang ada, haha..

Apapun layan la gambar di bawah, dah nak pukul 2 pagi tapi tak tidur lagi ni :P



Teknik over piping 3-2-1
S-scrolls
Scrolls campur aduk :P

Saturday, October 20, 2012

Kursus Mencanting Batik di Tawau

0

19-21 Oktober ni ada kursus mencanting batik dan seramik anjuran Kementerian Belia dan Sukan di Dewan Belia (berhadapan hospital besar Tawau). Satu pengalaman yang unik sebab mak Taufiq tak pernah menconteng guna kaler kecuali atas kertas lukisan >.< Ni la hasil kerja kami berdua (1 kumpulan ada 2 orang) dengan kak Suriani Amran. Amacam? Rasanya leh diaplikasikan atas kek tak nanti? Muahaha..

Dengan syarat kena banyak praktik dulu :P


Hasil keras tangan kami

Thursday, October 18, 2012

Deco dan Hiasan: Cake Ring

3

Assalamualaikum,

Post ringkas je hari ni. Merasmikan loyang cake ring untuk buat chocolate indulgence. Dah beli lama tapi baru ni nak guna, hehe.. Sebenarnya kalau taknak guna pun ok je, takde masalah. Kalau untuk mousse, chilled cheesecake sesuai nak guna ni, sebab jenis adunannya lebih cair. Apapun jom layan gambar tak seberapa di bawah~

Boleh rujuk 'Tips ganache tuang atas kek'.

The finished product- Secret chocolate indulgence
The cake ring and the product

Monday, October 15, 2012

Nozel Cap Ayam Ku Ala-Ala Wilton

6

Assalamualaikum,

Takde kerja, post gambar nozel lak :P Resepi ulang tayang, chocolate moist dan Belgium chocolate cheesecake. Kalau nak resepi ada dalam link KEK kat atas tu. Mak Taufiq takde idea, jadi guna kesempatan nak belejar nozel baru. Murah je dalam rm4-5 sebiji, tapi kat Tawau ni kalau jual mau RM7-8. Hehe.. Takde step-by-step, sebab ni kek orang. Apapun layan~

Special piping tips, no. 64 dan 87
Nozel 87
Nozel 64
Takde nombor, guna nozel closed star tip je :P
p/s: Maaf banyak2 lom jawab komen, mak Taufiq tengah kumpul balik semangat nak update blog >.< Lama sangat tersadai sampai hampir kering. Huhuhu..

Sunday, October 14, 2012

Kelas Aneka Kuih Frozen, Kelas Kuih Talam dan Kelas Karipap Frozen Komersial

2

Hmmm.. Tengok-tengok blog makin sikit post tiap bulan. Sekarang tengok macam 1 kali satu bulan je. Nak kata takde masa, boleh juga sebab takde peluang bereksperimen sangat >.< Hehe.. Nanti ada kelapangan saya update sekali sekala, cuma saya rasa takde apa sangat nak dishare sekarang. Rasanya ramai yang dah terer kat luar sana kan? Hehe.. Malah jauh lebih terer dari mak Taufiq ;p

Bulan lepas dan bulan ni banyak kelas dibuat. Tapi bukan kelas saya. Kelas kak Rosnita, di Tawau. Warga Sabah yang jauh/dekat sanggup turun menuntut ilmu dengan kak Rosnita. Buat masa ni semua kelas dah full hingga ke bulan November, insyaAllah tahun depan akan open seat lagi untuk macam-macam jenis kelas seperti pudding, talam dan lain-lain. Kelas saya? Rasa macam tak sempat nak buat bulan ni atau bulan depan, sebab nota pun tak siap-siap lagi. Hehe.. Akan datang saya nak buka kelas deco guna basic piping tips dan special piping tips. Segala jenis nozel yang ada kita akan gunakan, termasuklah yang kita tak pernah nampak. InsyaAllah.. Tapi kena beli set nozel banyak-banyaklah supaya semua pelajar dapat guna, which will cost a bit of money sebab yela, nozel pun mahal gak.. Hehe.. Sekarang saya tengah bz menolong kelas kak Rosnita, jadi fotographer merangkap urusetia kelas. Jadi masa agak ketat nak rangka kelas kek betul-betul.

Jom layan beberapa jenis kuih yang telah mereka buat, untuk Kelas Aneka Kuih Frozen:
(sekarang ada yang dah siap start menjual, alhamdulillah..)


Kuih bom, apam mentega, puteri ayu, samosa daging
Ni contoh iklan kuih karipap (3 jenis) dan samosa frozen
Donut, sebiji yang separa masak
Cucur badak, rengas (kasturi/kuih kacang hijau), rissoles
Pau
Popia gulung (belum goreng)
Ni tak termasuk dalam kelas, saja nak menyebok :P

Update 20 Oktober: Cara gulung popia