Wednesday, January 30, 2013

Resepi Chilled Peach Cheesecake

6

Assalammualaikum,

Saje testing teori gelatin :P


Resepi Chilled Peach Cheesecake
By: Aku.Zack @zachoes.blogspot.com
(6" loose pan bulat atau yang seangkatan)

Chilled peach cheesecake


Base:
100g biskut oreo tanpa krim, kisar halus
45g butter, cairkan
***Gaul biskut oreo dan butter. Padatkan di dalam loyang yang dialas dasarnya dengan baking paper. Ketepikan. (resepi kat atas ku buat separuh je)

Bahan:
125g cream cheese, lembutkan
140g-150g @ 1/2C penuh peach puree (150g peach dalam tin, blend sampai hancur dan timbang 150g)
50g gula kastor- boleh tambah kalau nak, rasa dulu sebelum campur whipping cream
125g whipping cream, pukul kental
1/2 sb + 1/2st gelatin
2sb air hangat

Peach Mirror:
100g peach puree
1st gelatin
1sb air hangat
gula- optional kalau peach kurang manis
***Buat setelah adunan cheese dah set. Larukan gelatin dalam air selama 2 minit. Cairkan secara double boil atau microwave, masukkan ke dalam peach puree. Sedia dituang atas adunan cheese.

Cara:

  1. Pukul cream cheese sampai tak berketul. Masukkan peach puree, gula kastor, pukul sampai smooth dan licin.
  2. Pukul whipping cream sampai 'mousse state', ketepikan sebentar.
  3. Larutkan gelatin dalam air hangat selama 2 minit. Biarkan kembang kemudian double boil atau microwave sampai cair. Tuangkan terus ke dalam adunan cheese. Gaul rata.
  4. Kaup balikkan whipping cream ke dalam adunan cheese.
  5. Tuangkan ke dalam loyang berisi base biskut, sejukkan 30 minit - 1 jam.
  6. Buatkan peach mirror, tuangkan di atas adunan cheese dengan berhati-hati. Sejukkan lagi 3 jam atau hingga set.
  7. Rendam pisau dalam air mendidih, lapkan kering. Sisipkan keliling loyang dan keluarkan cheesecake. Sedia dihidang.

Wednesday, January 16, 2013

Cadangan-cadangan Kelas Untuk Tahun 2013

2

Assalamualaikum,

Hmm.. Nampaknya resolusi nak update blog sekerap mungkin masih belum tercapai. Nampak gayanya ada yang nak kena denda ni :P

Tahun ni saya bercadang nak buat pelbagai kelas. Tapi setakat apa yang saya angankan, kebanyakannya kelas-kelas dekorasi kek sahaja. Belum lagi nak buat kelas baking lagi sebab:

1) bake makan masa, nak tunggu dia sejuk dah berjam-jam. Belum lagi nak lepa, tunggu keras, dan lain-lain.

2) tak berapa best campur bake dan deco sebab nanti orang akan kurang masa dan kurang dapat praktis dalam memantapkan skill dekorasi kek. Jadi saya sebolehnya asingkan kelas bake dan dekorasi kek ni.

Target saya biar deco sampai puas. Kalau baking ni saya rasa semua orang tahu, buka internet terus test. Cuma skil dekorasi dan dapatkan kek yang sekemas mungkin tu rasanya tak semua yang tahu kan?


Antara kelas-kelas yang saya cadang nak buat tahun ni adalah:
1. Kelas ganache
- Dapatkan hands-on skil macam mana nak dapat ganache yang smooth, kurang bubbles, licin, kilat tanpa menggunakan butter, dan yang penting jimat tanpa banyak pembuangan. Cara-cara nak lepa sampai angle se-straight yang boleh pun saya ajar dalam kelas supaya keknya takde banyak benjolan atau gelembung-gelembung.

2. Kelas melukis atas kek fresh cream menggunakan FRESH CREAM 
- pernah dengar tak orang lukis guna fresh cream? Biasa orang guna piping jelly kan? Hehe.. Peluang keemasan ni jangan memain :P ecece..

3. Kelas pipng menggunakan buttercream
- Ni optional, mungkin ada yang masih suka guna buttercream untuk deco. Hands-on adunan buttercream supaya dia takde/kurang bubbles biar nampak sesmooth boleh. 

4. Kelas melukis atas kek buttercream menggunakan piping jelly
- Ni pun akan datang, sebab tunggu kawan dari semenanjung datang mengajar. Yuran saya nak belajar pun harganya RM350/orang, so it's not cheap sebenarnya nak belajar sesuatu yang baru, but insyaa Allah worthwhile.


Kelas deco ni hands-on, maksudnya you deco your own cake dan bukan saya yang tolong paipkan. Tunjuk sikit-sikit tu boleh la. Hehe.. Yuran tak tahu lagi, I tell you not cheap la sebab benda yang rare dan jarang orang ada is something priceless (err faham ke ni?) Tapi insyaa Allah takdela sampai macam gi kursus kat Wilton tu RM500 (tapi kalau kat Tawau ada dah lama saya ambil, hehe..)

Apapun, saya hanya cadangkan dan tak memaksa. Kalau nak belajar sendiri pun ok, saya pun belajar sendiri juga (tapi makan masa 5 tahun dan tak tahu berapa ratus kek saya dah buat T_T) Huhuhu.. Apa yang saya kongsi kat blog ni saya buat secara praktikal, jadi boleh experience sendiri (betapa susah/senangnya) nak mendeco sebiji kek. 

Adios~

Kelas piping menggunakan buttercream
(makcik memang bukan orang bunga >.<)
Kelas ganache
Kelas melukis atas kek fresh cream menggunakan fresh cream

Wednesday, January 2, 2013

Resepi Cream Puff dan Vanilla Creme Diplomat

9

Assalamualaikum dan selamat tahun baru 2013,

Ayoyo kenapalah malas sangat nak update blog sekarang >.< Huhuhu.. Ampun dan maaf dipinta, nanti mak Taufiq try merajinkan diri mengupdate dan membalas komen. Jangan jemu datang jenguk dapur makcik na :P

Eksperimen ni nak testing menggunakan oven Singer yang dah setahun lebih terdampar di pantai- er bilik belakang. Guna oven Elba ada problem lak, pemanas dia ai kurang berkenan la yu.

Apapun enjoy~ Memang menjilat jari creme ni.

Cream puff with vanilla creme diplomat

Puff takde inti

Resepi Cream Puff 
Link: kak Yani@http://myresipi.com/top/detail/235 

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong kiub 
60g tepung gandu, diayak
2 biji telur (100g) - anggaran 2 Gred A tolak 1sb putih telur 

1. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven (oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Atau boleh juga guna loyang non-stick.

2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih SEGERA tutupkan api. (jangan lama-lama nanti air tersejat)

3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.

4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. Biarkan doh suam pada suhu bilik sebelum dimasukkan telur (untuk elak telur termasak). 

5. Masukkan telur, kacau cepat-cepat. Adunan seharusnya pekat tetapi masih senang mengalir.

6. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipekan ke atas dulang. Anggaran diameter doh ialah 5cm menggunakan nozel star atau round diameter 1cm.

7. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik sedikit menggunakan hujung jari yang basah.

8. Spray permukaan cream puff dengan air (ku abaikan sebab doh memang penuh dengan cecair utk membantu ia mengembang). 

 9. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 12-15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 20-25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.

10. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.


NOTE: 
- Cream puff yang menjadi adalah luarnya/exteriornya keras dan bukannya lembut.
 - Jika ada sedikit doh yang belum masak di dalam, sambung masak dlm oven tanpa menutup pintu sepenuhnya. Atau boleh juga buang doh yang belum masak


Resepi Vanilla Creme Diplomat 
Link: http://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=1720007 

Bahan: 
250g susu segar
1st esen vanila
1 biji telur
30g gula kastor
10g tepung kastad
15g tepung jagung
 200g fresh cream, pukul kental

Cara: 
1. Didihkan susu segar + esen vanila dalam periuk kecil. Tutup api.

2. Dalam satu bekas, pukul telur dan gula hingga sebati. Masukkan tepung kastad dan tepung jagung. Aduk rata.

3. Tuangkan 1/2 susu segar yang dididihkan tadi, kacau rata. Tuang ke dalam baki susu segar. Kacau guna whisk hingga pekat atas api kecil.

4. Alihkan dari api, tutup permukaan kastad dengan cling wrap. Biarkan sejuk pada suhu bilik kemudian simpan dalam peti sejuk hingga benar-benar sejuk.

5. Apabila sudah sejuk, pukul sebentar guna sudu atau whisk. Kaup balikkan ke dalam fresh cream hingga sebati.

6. Masukkan ke dalam piping beg dan paipkan ke dalam puff yang dibelah dua.


NOTE:
Oven yang mempunyai 2 pemanas (gmbr kiri) bahagian belakang lebih cepat bakar tapi bahagian tengah paling lambat masak.

Oven yang mempunyai pemanas berlingkar (gmbr kanan) pemanasannya lebih sekata. Bahagian belakang, depan dan tengah masak dalam masa yang sama.