Terhengen nak buat apple pie. Tapi tak tahu la bila sebab lom cari resipi apple pie filling. But don't worrit, it's in the process ;)
Anyway, malam tadi buat supper simple jak. Mushroom soup ala-ala Pizza Hut, makan dengan pizza buatan sendiri dan french bread.
Resipi Mushroom Soup (minami@myresipi.com)
1 keping dada ayam
1.5liter air
500ml susu segar (ku guna susu tepung + air je)
1 ketul kiub ayam
1/4C cendawan butang -hiris kecil-kecil
garam
1C tepung gandum + air
Cara:
- Potong ayam kecil-kecil (ku malas potong, just nak amik air rebusan ayam je).
- Masukkan ayam dan air dalam periuk. Rebus hingga masak.
- Keluarkan ayam. Masukkan susu dan kiub ayam. Masak atas api perlahan.
- Masukkan mushroom. Masak dalam 5-10 min hingga tukar warna dan tambah pekat.
- Masukkan campuran tepung gandum dan kacau hingga pekat.
- Tambah garam secukup rasa.
- (Tambahan ku) Amik sikit mushroom soup, blend kan hingga halus. Masukkan kembali ke dalam periuk. Ni nak bagi pekatkan lagi kuah biar lagi rasa mushroom dia.
- Siap dihidang (ku tambah sedikit daun parsley kering).
Pizza tu uat sedang-sedang, dapat banyak dalam 4, 5 keping. (Sila abaikan kekurangan-kegebuan-kekeringan-sedikit pizza zaman ini sebab masak guna oven tak berpintu :P)
Doh: (tulip77@myresipi.com)
Loyang 11"
2st @ 20g yis segera (ku guna ragi roti)
1/2st @ 3g garam
2sb @ 10g minyak
1st @ 10g gula
1/2C air suam untuk menguli
Sos Pizza: (mamafami FP)
1 slice meat patty/daging burger (tambahan ku) - shredded
1/2 large onion - finely chopped
1 large tomato -chopped
1 tsp garlic paste (I didn't use this, just used chopped garlic)
1tb tomato sauce
pinch of sugar (didn't use)
salt to taste
1/4tsp paprika (I used chillie powder)
oil
Cara sos pizza:
- Heat oil, add garlic paste.
- Add onione, fry till fragrant.
- Add shredded meat patty, fry till cooked.
- Add tomatoes, stir well.
- Add tomato sauce, salt and paprika.
- Cook till thick.
Sausages - sliced
onion rings
Mozzarella cheese -grated
Parmesan cheese -grated
Cheddar cheese -grated
Cara:
- Campur tepung, yis, garam, gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul rata. Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan uli jadi doh lembut dan tak lekat di tangan.
- Masukkan doh dalam bekas yang disapu sedikit minyak/majerin. Tutup bekas dengan cling foil.
- Letakkan mangkuk di tempat yang panas selama 60 min hingga naik sekali ganda (ku letak dalam oven yang suhu hangat-hangat je. Jangan terlampau panas dah la :p )
- Minyakkan acuan pizza @ loyang. Canai doh setebal 2cm (ku buat nipis lagi, bagi rangup). Masukkan doh dalam loyang hingga menutupi loyang.
- Biarkan 10 min hingga kembang sikit.
- Cucuk dengan garfu agar tidak mengembang bila bakar.
- Sapukan sos pizza dan taburkan 1/3 cheese.
- Bakar sekejap 200C, 5-10 min bagi masak (ni step aku sendiri sebab oven takde pintu jadi masak apa-apa kena pre-made dulu)
- Taburkan topping dan taburkan cheese selebihnya di atasnya.
- Bakar 200C, 25-30min.
Dohnya lembut, bila cheese cair rasa ummmph... Boleh simpan dalam fridge 2-3 hari, nak makan panaskan balik je :P Tujuan letak cheese pada layer pertama tak kasi topping atasnya terjatuh masa makan. Rasanya kalau pakai bread maker mesti lagi lembut dan gebus. Tapi uli pun ok je.
No comments:
Post a Comment