Hey, I ain't no Picasso but I can make a squiggle :p
I'll be making these again, insyaAllah, should anyone wants to make an order. A big balang-full about 100 pieces for RM18. Cewaah. Macam la ada nak beli ek :P
In case you want to try it yourself, below is the recipe from lilydvalley@myresipi.com. Thanks Lily!
Biskut Mama Carries lilydvalley@myresipi.com
Bahan-bahan ( 60-75 biji )
300gm mentega/marjerin
375gm tepung gandum
130gm tepung jagung
100gm gula icing
1/2 sudu teh esen vanila
Utk hiasan
-1 biji putih telur
-100gm gula icing
-1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara
- Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan.
- Pukul mentega/marjerin dan gula icing hingga kembang.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
- Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk "heart".
- Sapukan hiasan keatas biskut yg telah diterap. Utk melorek, gunakan penyunkil gigi.
- Bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak. Gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang.
HIASAN:
- Pukul putih telut hingga gebu. Masukkan gula & tepung, kacau sebati.
- Ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dgn pewarna atau emulco kegemaran anda.
- Sapukan putih telur keatas biskut
- Lorek kan dgn adunan yg telah dicampur dgn pewarna/emulco.
UPDATE 7/4/2011: Maybe one day I'll make this again and post another recent picture. The icing on this one seems rather dry, haha..
No comments:
Post a Comment