Dulu masa zaman bujang tak pandai nak makan nasi kerabu walaupun berkawan dengan orang Kelantan. Dah dok Sabah, baru pandai nak makan nasi kerabu. Rupa-rupanya kena gaul semua bahan-bahan baru 'kekerabuan'nya terasa. Huhuhu.. Cari-cari kat Internet, jumpa resepi kak Yani kat myresipi.com dan bahan-bahannya pun mudah nak cari bagi seorang perantau macam saya (ceh, macam dok oversea lak jauhnya ye :P)
Apapun, layan. Nasi ni pun favourite En. Hubby (Taufiq tak makan, takut nasi berwarna biru garang macam maknya ni :P) Eh betul ke patut warna biru? Tak tahulah, hantam sajalah labu... Huhuhu..
Resepi Nasi Kerabu Perantau (yani@myresipi.com)
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
(saya buat separuh adunan)
Nasi:
4 cwn beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air
2-3 titik pewarna kuning (saya guna biru)
2-3 helai daun limau purut (optional)
1 btg serai-diketuk (optional)
Nasi:
4 cwn beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air
2-3 titik pewarna kuning (saya guna biru)
2-3 helai daun limau purut (optional)
1 btg serai-diketuk (optional)
Cara:
Macam masak nasi biasa, cuci beras dan masukkan semua bahan-bahan. Nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air.
Nasi kerabu perantau
Sambal Tumis:
5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit @ 1 sk serbuk kunyit
200ml @ 1/2 tin santan pekat
2 btg serai2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu @ 3 sudu besar sos ikan
garam dan gula melaka
5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit @ 1 sk serbuk kunyit
200ml @ 1/2 tin santan pekat
2 btg serai2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu @ 3 sudu besar sos ikan
garam dan gula melaka
Cara sambal tumis:
1. Blend lada kering, bawang besar, bawang putih, kunyit dan halia sehingga lumat.
2. Panaskan minyak (kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak. Masukkan budu, asam gelugor, garam dan gula melaka secukup rasa.
Sambal tumis
Sambal ikan:
1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa kering @ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar @ 4-5 biji bawang merah
1 batang serai, dihiris
1cm halia
1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa kering @ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar @ 4-5 biji bawang merah
1 batang serai, dihiris
1cm halia
Cara:
1. Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa. (kadang-kadang saya rebus je, malas bakar)
2. Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
3. Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
4. Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
5. Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
6. Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
Sambal ikan
Kerabu:
kubis
timun
taugeh
daun kesum
kubis
timun
taugeh
daun kesum
Bahan lain- optional:
solok lada
telur asin
bawang jeruk
ayam goreng kunyit
sambal belacan
solok lada
telur asin
bawang jeruk
ayam goreng kunyit
sambal belacan
***Kerabu dan bahan-bahan lain saya guna apa yang ada je dalam peti sejuk. Ada rezeki, ada la semuanya. Takde, makan dengan sambal-sambalnya dengan telur asin je pun dah sedap.
Tq sudi share resepi. Memang nampak menyelerakan. Baruuu nk belajar buat nasik kerabu 😂😂
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1