Pages

Wednesday, June 22, 2011

Resepi Sanggar Cheese Crispy (Goreng Pisang Crispy Berkeju)

Buat makan petang kami semalam, sanggar cheese atau orang semenanjung panggil goreng pisang berkeju. Kat Tawau, Sabah popular juga sanggar cheese ni, first time rasa kat Indo Cafe (again, first time rasa Mango Sago kat sini). Sekali rasa memang nak lagi, memang ngam betullah rasa goreng pisang yang rangup, dengan kemanisan gula merah dan kemasam-masinan kejunya. Tak caya? Meh lihat komen-komen para penggemar sanggar cheese kat link ni, link ni, link ni, dan link ni.

Apapun, jom layan resepinya dibawah (kot-kot nak buat makan petang ni ke.) TQ to MaDiHaA for the crispy batter, biasa ku buat tanpa sukatan sendiri memang asik tak sama je, hehe... Enjoy~



Resepi Sanggar Cheese Crispy (Goreng Pisang Crispy Berkeju)
Resepi asal goreng pisang crispy: MaDiHaA a.k.a Ratna

(ku buat separuh dari resepi asal)

Sanggar cheese crispy


Bahan:
Pisang sematu/nangka/ atau yg sesuai digoreng secukupnya
Minyak masak secukupnya

Bahan batter:
400 ml air
220 gm tepong gandum
50 gm tepong beras
100 gm marjerin
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 ¼ sudu kecil garam

Bahan taburan:
Gula merah@gula melak@dark brown sugar


Cara menyediakan:
1. Masukkan bahan-bahan batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata & halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.

2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).

3. Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos. Hidang di atas pinggan beralas paper towel & hidang bersama cili kicap.

4. Untuk sanggar cheese, taburkan butiran halus gula merah@gula melaka@dark brown sugar atas pisang. Parutan cheese di atasnya (ku guna cheddar cheese jenis blok). Sedap dimakan ketika panas.


Resepi Sambal Kicap
Bahan:
8 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula
Kicap manis secukupnya

Cara:
Tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula. Campur kicap secukupnya. Siap untuk dicicah bersama pisang goreng crispy.

No comments:

Post a Comment