Pages

Thursday, August 4, 2011

Resepi Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah

Entry tertunggak zaman dahulu kala. Bedal jela ek, bukan leh masak pun sekarang. Tengah pantang mau kena kejar dengan mak dengan penyapu. Hehehe.. (ampuuun mak, lawak je :p) Orang lain berbuka kita pun sibuk nak berbuka (walaupun sekadar makan bubur , sup sayur dan ikan stim). Huhuhu..

Selain nasi karot, Taufiq dan En. Hubby suka makan nasi tomato bersama ayam masak merah. Resepi pun ringkas, bahan-bahan pun selalu ada kat rumah. Lagi sedap kalau nasinya nampak kemerahan (sebab guna tomato puree).

Kalau ayam pula, En. Hubby suka goreng garing-garing sebelum disalut dengan sos tomatonya. Stail orang Johor masak ayam memang macam tu kot, sejak dulu lagi kalau pergi kenduri kahwin memang garing ayamnya, tapi rasa sosnya memang meresap ke dalam ayam.

Cara macam mana pun, enjoy this recipe~

Resepi Nasi Tomato
Resepi asal: choppy@myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/74


Nasi tomato untuk dimakan bersama ayam masak merah (belakang tu durian cheesecake entry frame sekejap sebagai dessert. Ahaks~)

Bahan-bahan (4 orang) - ku buat separuh
2 cawan beras basmati - ku buat 1 + 1/2C
2 biji tomato, potong dadu - ku kekalkan
2 cawan air - ku letak 1 1/2C
1/2 cawan susu - ku kekalkan
3 sudu besar sos tomato - ku kekalkan
*1 + 1/2sb tomato puree - ku tambah
1 helai daun pandan, disimpul- tak letak, malas nak ke belakang rumah :P
sedikit garam

Bahan tumis
2 sudu mentega@minyak sapi - ku guna 1sb minyak sapi
2cm kulit kayu manis - ku guna 1 batang
1 kuntum bunga lawang - ku letak 2 biji
1 biji buah pelaga - ku letak 2 biji
*2 biji bunga cengkih - ku tambah
2 ulas bawang putih, dihiris - ku blend
1/4 bawang besar dihiris - ku blend

Hiasan
Bawang goreng - ku tak letak sebab anak tak suka


Cara-cara


1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.

2. Panaskan mentega@minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.

3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, buah tomato, tomato puree (jika letak), susu segar, air, daun pandan dan sedikit garam.

4. Masaklah nasi macam biasa. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng.


Resepi Ayam Masak Merah
Resepi: Choppy@myresipi.com


Ayam masak merah



Bahan-bahan (4 orang) - ku buat separuh
1/2 ekor ayam - ku guna chicken wings 4 kepak bersama drummetnya
sedikit garam
serbuk kunyit

Bahan-bahan kisar
4-5 biji cili kering - ku guna 3 biji
1 cm halia
2 ulas bawang putih - ku kekalkan
1 labu bawang besar - ku guna separuh
1 biji tomato, potong dadu - ku guna separuh
1/2 cawan sos tomato - ku guna 1/4C
*2sb tomato puree - ku tambah

Bahan Hias
1/2 biji bawang besar, potong bulat - ku tak letak
kacang hijau secukupnya - ku guna mix veg


Cara-cara

1. Bersih ayam.

2. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit.

3. Goreng sehingga 2/3 masak (ku goreng garing).

4. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato, buah tomato dan tomato puree (jika guna) sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos, buah tomato dan tomato puree (jika guna). Tumis sehingga naik minyak.

5, Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan. Perasakan dengan garam atau sos tomato jika perlu.

6. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api dan sedia dihidang.

7 comments:

  1. hehe..mcm berjanji lak ye ;)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum zack...
    sedaaapnya tgk ayam tu zack... nasi tomato lg.. mmg sesuai ler tu kan.. sedapnya

    ReplyDelete
  3. kak Diana: hehe, kadang2 gaduh anak dgn bapa gara2 tak cukup sepinggan :P

    ReplyDelete
  4. cinnamon: cara nk umpan ank mkn sayur kena letak dlm nasinya skali :P huhuhu..

    ReplyDelete