Layan~
Resepi Corn Cream Soup
Dari: http://www.justhungry.com/corn-cream-soup-intentional-lumps
Cream corn soup |
4C @ 1 liter susu segar - ku guna 2C susu segar
1 bawang sederhana besar, dicincang halus
1sb butter
1 biji kentang - ku guna 1/2 biji Russet potato, potong dadu
1 bay leaf
1 kiub ayam/daging - tak letak
salt and pepper
Alatan: immersion (stick) blender, blender biasa atau food processor
Cara:
1. Cairkan butter dalam periuk kecil. Masukkan bawang, tumis hingga bawang layu. Masukkan susu segar dan bahan-bahan lain. Masak atas api kecil hingga kentang lembut. Keluarkan bay leaf. Perasakan dengan garam dan pepper.
2. Biarkan sup jagung suam atau pada suhu bilik sebelum diblender halus (kalau tak boleh blender boleh 'burst' sebab kepanasan). Hiaskan dengan parsley dicincang halus.
No comments:
Post a Comment