Tak berapa puas hati sangat deco kali ni sebab fresh creamnya cair. Nak buat bunga pun tak boleh (padahal dah berangan malam tadi nak cuba bunga lain selain bunga rose, haha..) Jadi buat jela kek yang simple-simple, ada rezeki ada masa cuba buat deco lain pula yek?
Tak dapat nak tangkap gambar step-by-step sebab ketidak-izinan fresh creamnya. Nanti ada rezeki buat lagi saya tangkap ya? Yang keliling kek tu pakai star nozzle, cuma tekan dan tarik ke atas je. Nak saiz besar guna nozzle besar. Pastu sambung-sambunglah guna nozzle bentuk bulat saiz paling kecil. Bab spray tepi kek tu (yang macam tali-tali halus tu) guna piping beg, potong hujungnya sikit je. Pastu picit kuat-kuat sambil rotate cake stand. Bab ni first time buat, kalau picit tak kuat huru-hara jadinya (macam dalam gambar di bawah). Haha..
Apapun, Happy Birthday to Mak dan adikku Karmila (walaupun lambat lagi birthday anda :P) Mungkin ni kek terakhir untuk tahun 2011, who knows? Tahun depan buka buku baru, album baru. InsyaAllah..
Kek mangga dengan isi buah mangga |
happy birthday mak~ |
haaa.. kan dah jd sbijik kek. hehee. lawa la skirting kek tu. org tgn x gigil je bleh buat. :)
ReplyDeletemelepaskan gian je ni Irma :P dekat sebulan 'bercuti' :P hehe.. jgn tak tahu, menggigil juga tangan ni nak sambungkan guna fc tu. sudahlah cair, tension je pagi tadi nk bagi dia keluar tak putus2. hehe..
ReplyDeletecantik zach deko kek tu...geram jer tgk...hihihi
ReplyDeletehehe..makaseh :D kalau geram mehla dtg makan.. ngeee~
ReplyDeletecongratz zack :)
ReplyDeletenampak sedap tuh cake :p
Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/
@Konde: thanks for the compliment ^_^ haippp..kena usaha lebih gigih lg nk dpt deco fc yg stabil ;p
ReplyDeleteSurrender deco kek gne fc (-_-')
ReplyDeleteGud job kak zack,caya lah :-)
Thanks Qina ;) insyaAllah, boleh tu.. kita kena practice lebih dan yg plg penting, know your ingredients (especially fc ni, haha) ;) makin lama kita buat, kalau kita perhatikan insyaAllah, kita leh dpt tricknya tu nanti ^_^
ReplyDeleteassalamualaikum
ReplyDeletenk tanya sikit la, keseluruhan kek tu di salut fresh cream ke, camna dgn hiasan yg warna kuning tu, masuk pewarna kunig kt fresh cream ke, minta maaf ye
huhu mntak2 blh jd mcm akk!
ReplyDeletehehe caiyookkkkk
@Marshita: aah semuanya fresh cream. sy tak berapa suka sangat cmpur fc+bc. kalau nk warnakan senang je, dh pukul fc sampai kental pastu letak pewarna beberapa titik. yg ni sy guna pewarna cecair, kalernya matang setelah 24jam. cuma takleh nk letak banyak takut fc cair.
ReplyDelete@Qina: insyaAllah, boleh tu ;)