Pages

Friday, August 3, 2012

Resepi Biskut Cheese Cadbury

Biskut orang kayo ni, Biskut Cheese Cadbury. Buat untuk kawan sebab dia nak pindah balik ke Sarawak. Kalau bab cheese dan cadbury, orang Sarawak memang pakar. Resepi ni saya ada edit sikit cara-cara dia, sebab ikut asal guna suhu 40C macam terlalu rendah sangat. Pastu cadbury tak melekat kat biskut, senang tertanggal. Kawan suggest letak putih telur, voila! Terus melekat. Hehe.. Apapun layan~

P/S1: Biskut paling mewah dan paling senang nak habis sebab ada coklat mahal :P Hahaha..

P/S2: Sebelum orang tanya, tak cadbury tak cair time bakar :P

Resepi Biskut Cheese Cadbury 
Sumber: Eryna Bizkit 
Rujuk: http://erynabizkitz.blogspot.com/2011/12/biskut-cheese-cadbury.html 
200 biji 

Bahan A 
180gm mentega
80gm shortening
90gm gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu makan esen vanila
70gm cream cheese

Bahan B 
400gm tepung gandum
80gm tepung jagung

Bahan C 
1 botol coklat Cadbury - 200 pcs
putih telur, untuk sapu


Cara membuatnya: 

1. Pukul Bahan A hingga sebati dan kembang.

2. Masukkan Bahan B. Gaul rata.

3. Rehatkan selama 15-30 minit di dalam peti sejuk untuk senang terap.

4. Potong/terap mengikut saiz dan ketebalan lebih kurang coklat Cadbury dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit dgn suhu 150-160C, api atas-bawah, rak tengah (note: 5 minit terakhir tu pusingkan tray untuk pembakaran sekata).

5. Sapu sedikit putih telur, letakkan cadbury. Bakar lagi 5 minit hingga bawah dan keliling biskut kelihatan perang, guna api atas-bawah, rak paling bawah.

6. Sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara berlayerkan baking paper (untuk serap lebihan minyak).


Ni orang punya :P
Kalau makan silalah ingat dunia ya ;p

13 comments:

  1. As'slmkm Zack, kak mohon share resipi yer..tq..

    ReplyDelete
  2. As'slmkm Zack, Kak mohon share resipi yer.. tq..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum sis zack..klu jual nk letak hrg berapa?

    ReplyDelete
  4. Berkali kali dah buat dgn api dan cara yg sama tetapi coklat tetap xnak keras walaipun mengambil mass yg lama simpan kat lua

    ReplyDelete
  5. laila: rm37 / 50 pcs

    ben: sorry to hear that, kalau mmg tak keras2 langsung mungkin lama sgt bakar? atau suhu persekitran mmg panas? mgkn boleh simpan peti sejuk sekejap 2-3 min sehingga keras baru letak luar.

    maaf pd yg bertanya, sy dh lama tinggalakn blogger jd tak tengok sgt komen2 skrg :D huhuhu..

    ReplyDelete
  6. Zack.... Lepas letak dlm botol.. Kena letak tempat yg sejuk atau room temp biasa shj

    ReplyDelete