Pages

Wednesday, October 22, 2008

Resepi Slice Cheesecake

Taufiq's been pretty good today. We went to the clinic this morning to check up two smallish lumps on his neck just beneath his ears. Turns out to be his glands which swelled up a bit 'cause of demam dan batuk. My poor baby.

Hubby's not home yet (he didn't come home for lunch 'cause of a taklimat the whole day). Don't know what to do today after cooking a simple lunch of nasi ayam so I surfed the Internet a bit. Had a stroke of luck of finding the hard-to-find recipe of baking a cheesecake using cheese slices at http://www.myresipi.com/, huhu... (berapa lama dah cari daaa...). Haven't tried it yet but I'll post it below for your curiosity.

Resipi Slice Cheesecake
onigiri@myresipi.com (http://www.myresipi.com/top/detail/3703)

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )
4-5 keping slice cheese (kepingan cheese Kraft/Cheesedale/etc.)
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara

  1. Potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar,
    kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. Kacau sentiasa.
  2. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  3. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  4. Di dalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan ke dalam adunan cheese tadi
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
  6. Akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. Gris acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit. Gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar (cara bain marie), untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. Kek ini lembut dan ringan. Tak rugi mencubanya.

UPDATE 7/4/2011: I really do this again, guna gambar sendiri :P Don't worry, dah pernah buat dan memang taste dia so lembut and creamy. Huhuhu..

No comments:

Post a Comment