Pages

Tuesday, August 30, 2011

Resepi The Best Choc Chip Cookies

Biskut raya kedua ku yang boleh ku telan dalam pantang. Huhuhu.. Biasalah, orang pantang pun mesti nak rasa juga biskut-biskut time raya ni. Biskut coklat chip, takde telur takde kekacang. Straight-forward nak buat dan not too much fuss. Biskut ni mengembang dan meleper bila sudah masak, jadi jangan jemputkan besar sangat.

Apapun, layan resepi dulu~


The Best Choc Chip Cookies
Resepi asal: sunset.com.my
Source: haXira@http://www.myresipi.com/top/detail/2016

The Best Choc Chip Cookies
Biskut raya ku yang simple tapi sedap~


Bahan-bahan
( 50 biji +- )

1 cwn tepung gandum
3/4 sk baking soda
1/4 sk garam
1/2 cawan butter/marjerin (dicairkan) - ku guna butter suhu bilik
1/2 cwn gula perang - ku guna 1/3C
1/3 cwn gula halus - ku guna 1/4C
1/2 sk esen vanila
1 cwn choc chip
1sb serbuk koko - ku tambah

Cara-cara

  1. Campurkan tepung, baking soda dan garam [serta serbuk koko] ke dlm mangkuk (boleh ayakkan terus). Panaskan oven pada suhu 150'C.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul marjerin/butter, gula perang, gula halus dan esen vanila sampai sebati (ku guna whisk telur je). Masukkan campuran tepung+baking soda+garam tadi dan kacau sampai sebati. Lepas tu, masukkan choc chip dan kacau lagi sampai sebati.
  3. Jemputkan 1st adunan ke atas baking sheet. Pastikan jarak antara doh lebih kurang 1.5-2 inci.
  4. Bakar dalam oven dlm 18-20 minit sampai warna golden brown.
  5. Lepas bakar, biarkan cookies atas baking sheet tu dalam 3 minit. Then, transfer ke wire racks. simpan dalam bekas kedap udara.
  6. NOTE: Cookies ni mungkin TERLALU manis bagi sesetengah orang. Kalau nak kurangkan manis, guna hanya 1/4 atau 1/3 cwn gula perang (bergantung kepada citarasa masing2). Cookies akan mengembang dan meleper ketika masak, pastikan ada jarak yang jauh antara doh-doh.
Doh adunan biskut

No comments:

Post a Comment