Pages

Tuesday, September 27, 2011

Resepi Blueberry Filling Layer Cake

Hari ini luangkan masa mendeco kek. Keknya siapkan petang semalam, tapi tak ada mood nak mendeco =_= Tak tahulah pasal apa. Tapi petang tadi, dalam kesyahduan mengenangkan yang telah pergi buat selamanya, ku mendapat ilham memcuba beberapa cara mendeco yang tak pernah ku cuba sebelum ini. Alamak ayat punyalah skema :P


Maka terciptalah resepi dibawah (sebenarnya kes nak perhabiskan stok blueberry filling je :p) Resepi asal dari majalah kek, tapi diadjust bahan-bahannya supaya dapat guna blueberry filling, instead of buah blueberry/strawberry sebenar. Apapun, layan~


P/S: Semua hiasan di bawah menggunan 100% fresh cream termasuk bunga. Agak mencabar tapi best la pula mencabar minda :P Hehehe..


UPDATE 28 SEPTEMBER 2011: En. Hubby kata 'Sedap siooot' kat FBnya. Huhuhu.. Taknah dengar dia cakap camtu, terkejut den :P


Resepi Blueberry Filling Layer Cake
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com
My Resepi: http://myresipi.com/top/detail/16410

Blueberry Filling Layer Cake
Nozel yang saya guna (gambar En. Google)
Alata-alat yang digunakan
Wafer cone untuk bunga dan cone holder- gambar ehsan En. Google


Bahan:
A:
50 g blueberry filling
50g air biasa
*Bahan-bahan diatas dicampur. Seeloknya ditapis kalau ada biji-biji buah blueberry. Ketepikan.

B:
100g tepung kek@tepung superfine - tepung gandum pun boleh kalau darurat
15g tepung jagung
10g su susu tepung - ku guna Dutch Lady full cream milk
30g gula kastor
*Bahan-bahan atas dicampur rata dalam mangkuk besar. Ketepikan.

C:
75g minyak masak
beberapa titik esen blueberry - ku guna yang dalam botol picit-picit, dalam 5 titik gitu
beberapa titik pewarna ungu
*Bahan-bahan di atas dikacau rata dalam bekas kecil. Ketepikan.

D:
4 biji kuning telur Gred A
4 biji putih telur Gred A
1/4st cream of tartar
60g gula kastor

Hiasan: 50g blueberry filling

Cara:
1. Tuangkan Bahan A dan C ke dalam Bahan B sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Masukkan kuning telur, kacau rata dan ketepikan.

2. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan sedikit gula kastor. Pukul hingga setengah kembang. Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit, sambil dipukul hingga stiff peak.

3. Tuangkan campuran tepung ke dalam adunan putih telur sedikit demi sedikit, sambil dikaup rata guna spatula/sudu kayu, hingga habis.

4. Tuangkan ke dalam loyang bulat yang dilengser butter dan dialas dengan baking paper. Bakar 180C, 30 minit atau hingga lidi dicucuk ditengah-tengah kek keluar kering.

5. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan sebentar atas redai. Keluarkan kek dari loyang dan biarkan kek sejuk pada suhu bilik. Kemudian balut kek guna cling film (untuk elak kek kering) dan simpan dalam peti sejuk 3 jam atau lebih.

6. Keluarkan kek dari peti sejuk, potong pada 3 layer menggunakan pisau bergerigi memotong roti. Sapukan blueberry filling dan sapukan dengan fresh cream di atasnya. Hias ikut suka dan simpan dalam peti sejuk beberapa jam sebelum dihidang.


Alunan hiasan menggunakan serated comb/scrapper

Blueberry filling layer kek ku

Bunga azalea dan bunga rose

Berkaitan fresh cream@non-dairy whipping cream:


Video youtube cara buat alunan berombak tepi kek:



Video youtube cara buat bunga azalea:


Video youtube cara buat bunga rose:


The cake

31 comments:

  1. toing toing toinggggggggggggggg... haaaaaaaaaaaaaaa nyelesnyer...

    zack guna nozzle mana ye buat azelea tu? 1st time ni tgk...

    ** dah dapat details lucky draw tu, nanti perkembangan seterusnya cheq sue inform eh...

    ReplyDelete
  2. hehe, akhirnya timbul gak mood :P

    nozel buat bunga kelopak ros, tp saiz kecil dan melengkung. jap sy upload gmbrnya dari Google.

    ** wokeh bos, apa2 mesej je. aiman yang kisaah :P

    ReplyDelete
  3. wahhh patut la tuan rumah take a break ya.. dpt keluarkan hasil yg sangat cun tuh.. cantik nyer :)

    ReplyDelete
  4. hehehe.. mmg igt nk rehat, tp apa leh buat..mmg tak leh nk dok diam kak nor :P muehehe..

    ReplyDelete
  5. `wah,bestnya....cantik22 semangat..

    ReplyDelete
  6. cinnamon: hehe, makaseh..mencari semangat utk terus membaking ;p

    ReplyDelete
  7. zackkkk..

    satu je nak cakap.

    JELESSSS..!! :)

    ReplyDelete
  8. @Fazlinil Irma: kuikuikui.. jeles ehhh? jom, amik semangat ni utk kita terus belajar mendeco ;) hehehe..

    ReplyDelete
  9. salam zack..suka dgn blog u..ari ni nmpk deco kek u...sweet sgt..sedap jer mata memandang..lagi klu dapat merasa..umm :)

    ReplyDelete
  10. wsalam nam@along..

    hehe, terima kasih..sy cuba2 je, seronok deco2 ni. mencabar minda & tangan supaya jgn mengigil sgt :p hehe, leh buat sendiri ni..bhn2 pun tak susah sgt nk cari, insyaAllah.. tp kalau berjiran sy hulurkn je :p muehehe..

    ReplyDelete
  11. salam perkenalan utk zack, sy berminat dgn resepi2 u tuh kalau berjiran bole je nak nuntut ilmu

    ReplyDelete
  12. salam kak Kyan.. terima kasih atas pujian akak :) kalau kita berjiran boleh je bljr dgn sy, insyaAllah..

    ReplyDelete
  13. kak, nak tanya..ape beza tepung kek dengan tepung naik sendiri ye? kalo buat kek mane yang lebih berkualiti??

    ReplyDelete
  14. Dhiya, beza sangat. tpg kek takde agen penaik. tpg naik sendr ada agen penaik. kalau kek yg guna tpg naik sndr tak perlu guna baking power atau baking soda, kecuali dinyatakan dlm resepi. sbb mgkn dlm tpg naik sndr tak ckp agen penaiknya (b.p.@b.soda) tu yg ada kna tmbh lg utk bantu dia naik

    ReplyDelete
  15. OOO...begitu...time kaseh kak, saya ni banyak tanyekan?? maafla..budak baru nak belajar le katekan, nnti nak tanye lagi tau..huhu..
    apepun, tok guru saya setakat ni kak zack jela...hihi..
    toche, toche sifuuuu...

    ReplyDelete
  16. takpe, tanya je..mana yg akak leh jawab akak jwb la, hehe.. aiseh, jgn panggil sifu :P pgl je kak zack *buat muka cool sekejap* ececece..

    ReplyDelete
  17. sungguh kagum!!! elok je fresh cream tu terbentuk zack...geram tgknya...

    ReplyDelete
  18. zack cantiknya... saya ni budak baru balajar mendeko kek... tkasih atas tips2 buat ising

    ReplyDelete
  19. @Intan: terima kasih ;) no problem, sharing is caring ;)

    ReplyDelete
  20. akak memeyyyyyy yang terbaik, sy banyak belajar drp blog akak, SEMOGA allah membalas segala jasa baik dan budi mu kak....owesome, i loeke tq so much, halalkan ilmu yg saya kutip dr blog akak yea....tq

    ReplyDelete
  21. halal je dik ;) mana yg akak mampu akak sharekan kt sini, insyaAllah kalau ada apa2 lg akak share lg ;)

    ReplyDelete
  22. kak zack.. dh lama follow blog ni n try few recipes... tp slalu x jadik.. fresh cream tu mencair jek.. cmne ye nk bg kental slalu? x nak bg die cair ms guna tu.. huhu... please... tensi bile buat x jadik.. :)

    ReplyDelete
  23. @impiana: mencair time deco ke? biasa kalau mcm tu maksudnya fc tak dipukul sampai betul2 stiff. kena betul2 kaku tp jgn sampai dia kering. kalau kering nnt dia problem. atau dr pemerhatian akak, ada certain brand mmg dia problem sikit. mcm Mauri dia cepat cair. Rich's pn ada jg masalah kalau kita terkurang pukul. Cuba pakai Vivo, dia cepat kental dan tak cepat cair insyaa Allah.

    ReplyDelete
  24. Salam kak zack sye nak taye,ape brand whipping yg kak gune?

    ReplyDelete
  25. Salam kak zack sye nak taye,ape brand whipping yg kak gune?

    ReplyDelete
  26. w'salam, kak guna 4 jenis:
    -value pride
    -vivo
    -flavor right
    -rich's

    tp biasa akak guna yg value pride dgn flavor right sbb tu yg biasa ada kat kedai. dr segi tekstur dan rasa semua lebih kurang sama, cuma vivo dgn flavor right lbh tahan suhu bilik.

    ReplyDelete
  27. Assalam zack. Cantik deco nye..sy dh byk kali cube buat sponge cake tp masalah nye kek tu jadi mendap. Biase nye sy akan glis loyang n lapik baking paper. Baking paper pun sy glis jgk. Tepi loyang sy tak glis. Slps tangkup kan kek dlm 4 minit mcm tu..kek masih lg melekat kt tepi loyang. Sy pun sisip tepi kek ngan pisau nipis. Pd mula nye ok. Permukaan kek masih cantik...tp slps kek dikeluarkn...kek menjadi kempis..dan bahagian bawah kek jd melengkung. Bole tak zack tlg sy kt mane silap nye. Bantuan zack amat sy hargai..

    ReplyDelete
  28. Assalam zack. Cantik deco nye..sy dh byk kali cube buat sponge cake tp masalah nye kek tu jadi mendap. Biase nye sy akan glis loyang n lapik baking paper. Baking paper pun sy glis jgk. Tepi loyang sy tak glis. Slps tangkup kan kek dlm 4 minit mcm tu..kek masih lg melekat kt tepi loyang. Sy pun sisip tepi kek ngan pisau nipis. Pd mula nye ok. Permukaan kek masih cantik...tp slps kek dikeluarkn...kek menjadi kempis..dan bahagian bawah kek jd melengkung. Bole tak zack tlg sy kt mane silap nye. Bantuan zack amat sy hargai..

    ReplyDelete
  29. Assalam zack. Cantik deco nye..sy dh byk kali cube buat sponge cake tp masalah nye kek tu jadi mendap. Biase nye sy akan glis loyang n lapik baking paper. Baking paper pun sy glis jgk. Tepi loyang sy tak glis. Slps tangkup kan kek dlm 4 minit mcm tu..kek masih lg melekat kt tepi loyang. Sy pun sisip tepi kek ngan pisau nipis. Pd mula nye ok. Permukaan kek masih cantik...tp slps kek dikeluarkn...kek menjadi kempis..dan bahagian bawah kek jd melengkung. Bole tak zack tlg sy kt mane silap nye. Bantuan zack amat sy hargai..

    ReplyDelete
  30. w'salam
    biasa kalau kena mcm tu mgkn adunan terkurang pukul atau terlebih pukul pn boleh jg. atau suhu oven terlalu rendah bahagian luar kek dah masak tp dalam belum 'set' lg. sis ada pakai ovalette? kalau pakai ovalette dia susah nk kempis bhgn tengah. cari brand 'Kijang' sebab dia ada halal Jakim.

    ReplyDelete