Thursday, April 7, 2011

Fungsi: Perihal Krim Putar atau Whipping Cream

Perihal Krim Putar atau Whipping Cream

Whipping Cream atau krim putar ini ada dua macam – Non-Dairy Whipping Cream dan juga Dairy Whipping Cream. Perbezaan diantaranya adalah kandungan lelemak (fats content) yang ada didalamnya. Untuk menghias kek sebaiknya menggunakan Non-Dairy Whipping Cream.

UPDATE 22 MAY 2011: More info in Citarasawan's blog (kak Wan).


1) Non-Dairy Whipping Cream @ Fresh Cream @ Whip Topping For Cakes and Pastries @ Whipped Topping @ Whipped Cream
Non-Dairy Whipping Cream (atau juga dikenali sebagai Fresh Cream @ Whip Topping For Cakes and Pastries @ Whipped Topping @ Whipped Cream) adalah krim yang dibuat khas untuk hiasan kek. Ia dirumus daripada minyak sayuran dan minyak kelapa sawit dan tidak mengandungi bahan tenusu. Ini menjadikan ia lebih stabil, maknanya corak-corak yang dipaip menggunakan krim ini tahan seminggu tanpa kehilangan bentuknya. Ia akan kembang 3-4x ganda dari kuantiti cecair asalnya jika dipukul, jadi jangan dituang lebih dari 20% dari saiz mangkuk mixer anda. Ia juga menghasilkan kuantiti yang banyak. 1 liter krim ini boleh menyalut dan menghias 3 biji kek bersaiz 8 inci (lebih kurang 1C atau 300g krim dalam bentuk cecair). Sebelum digunakan kotak krim harus digoncang supaya sebati (kadang-kadang air dan krim di dalam kotak akan terpisah semasa proses nyahbeku dari freezer) dan pukul pada kelajuan yang tinggi hingga kembang dan gebu. [citation]

Cara guna:
Selalunya krim jenis ini sudah ada perasa gula, jadi apa yang perlu anda lakukan adalah colek sedikit rasa kemanisannya, tak perlu ditambah gula. Jika tak cukup maka boleh tambah gula halus dan pukul. Jangan terlebih putar kerana ia akan menghasilkan krim yang kasar dan sukar untuk dilepa di atas kek. Cukup memadai jika ia kembang, gebu dan likat. Jika anda terlebih pukul krim putar jenis bukan tenusu ini, masukkan sedikit krim (yang masih dalam bentuk cecair) ke dalam krim yang terlebih pukul tadi. Pukul pada kelajuan perlahan hingga krim menjadi lebih cair dan halus (seeloknya keluarkan separuh krim yang terlebih pukul tadi dan simpan dalam freezer untuk elak pembaziran. Guna sebanyak mana yang perlu saja).

Mewarnakan:
Jenis non-dairy whipping cream ini juga boleh diwarnakan sebaik saja dipukul dengan kembang dan gebu. Ambil sedikit pewarna cecair atau serbuk (biasa saya guna pewarna cecair) dan kacau dengan perlahan guna sudu (bagi kuantiti yang sedikit). Simpan dalam peti sejuk sebentar untuk 'mematangkan' warna kerana dari permerhatian saya, krim yang diwarnakan dan dibiarkan untuk sehari atau beberapa jam lebih terang dan cerah berbanding jika digunakan terus. Ini juga dapat mengelakkan kita dari terlebih letak pewarna dan menambahkan kuantiti cecair dalam krim. Ia juga akan lebih mudah digunakan selepas dibiarkan dalam peti sejuk.

Penyimpanan:
Krim yang telah dipukul sebaiknya disimpan selama sehari dalam peti sejuk. Keesokkannya boleh gunakan untuk menghias cupcakes ataupun kek. Tips ini supaya anda dapat krim yang lebih mantap atau juga boleh terus digunakan. [citation] Bergantung kepada jenama krim yang digunakan, kebanyakannya boleh tahan 6 bulan setelah dipukul hingga gebu dan disimpan dalam bekas kedap udara di dalam freezer (contohnya jenama Flavor Right yang biasa saya gunakan) Walau bagaimanapun, elok jika anda tanya si penjual di kedai bakeri supplier untuk keterangan yang lebih tepat.

Jenis/Jenama:
Antara contoh jenama atau jenis non-dairy whipping cream/whip topping/fresh cream yang boleh didapati di pasaran di Malaysia adalah seperti Rich's Whip Topping (Gold Label), Red Man Whip Topping for Cakes and Pastries, Anchor Baker's Mix Krim Putar untuk Hiasan Atas Bukan Tenusu/Non-dairy Whip Topping, Value Pride Ready To Whip Topping, Flavor Right Premium Dessert and Pasrty Topping, Vivo Topping Ace, Presto Toppin' Pride Ready To Whip Topping, dan lain-lain. Jenama yang disebutkan di atas adalah halal, insyaAllah.

Harga:
Dan bergantung juga pada jenama, sesetengahnya lebih mudah digunakan untuk paip hiasan atas kek dan lebih tahan pada suhu bilik berbanding yang lain. Bergantung pada anda untuk memilih yang mana satu. Harga di pasaran bagi 1liter whip topping antara RM10-RM12, juga bergantung pada tempat. Salah satu tip untuk memilih whipping cream untuk hiasan atas kek adalah lihat pada labelnya. Jika tertera perkataan 'for topping', 'whip topping' atau 'non-dairy', ia sesuai digunakan untuk hiasan.


Presto Toppin' Pride Ready to Whip Topping (picture courtesy of Google)

Vivo Topping Ace keluaran Singapore (picture courtesy of Google)


Value Pride Ready To Whip Topping (picture courtesy of Google)


Red Man Whip Topping for Cakes and Pastries (picture courtesy of Google)


Rich's Whip Topping (Gold Label) (picture courtesy of Google)


Flavor Right Premium Dessert and Pastry Topping (picture courtesy of Google)


Anchor Baker's Mix Krim Putar untuk Hiasan Atas Bukan Tenusu/Non-dairy Whip Topping (picture courtesy of Google)


2) Dairy Whipping Cream @ UHT Whipping Cream
Dairy Whipping Cream atau UHT whipping cream adalah merupakan hasil tenusu dan mengandungi kandungan lemak yang lebih berbanding dengan Non-Dairy Whipping Cream (35 % lemak susu).

Kegunaan:
Ia sesuai digunakan dalam masakan-masakan Barat, membuat kek seperti tiramisu (kerana lebih lemak berkrim dan tidak manis) atau hiasan mudah untuk aiskrim atau pencuci mulut ala Barat. Ia hendaklah dipukul dengan kelajuan sederhana hingga ia menjadi kental dan bolehlah dimasukkan dalam masakan-masakan tersebut. Tetapi krim ini tidak sesuai untuk hiasan kek seperti Black Forest dan lain-lain kerana warnanya kekuningan dan kurang stabil. Ini bermakna ia tidak boleh mengekalkan bentuknya dalam masa yang lama dan mudah cair pada suhu bilik. [citation]

Dairy Whipping Cream (yang juga dikenali sebagai Thick Cream atau Double Cream) tidak sesuai untuk dibuat hiasan kek kerana faktor-faktor yang saya telah jelaskan diatas. Krim ini terdapat dalam pelbagai jenama dan boleh didapati di pasaraya-pasaraya besar. [citation]

Selain itu, whipping cream atau thick/double cream kerap digunakan dalam pembuatan kek untuk digunakan sebagai thickening agent (ejen pemekat). Ia boleh digantikan (substitute) dengan bahan lain, namum tidak boleh digantikan sebarangan kerana dikhuatiri akan menjejaskan kuantiti cecair dalam masakan. (rujuk: ingredient substitution)

Penyimpanan dan cara guna:
Seperti non-dairy whipping, krim jenis ini perlu disimpan di dalam freezer. Gunakan sebelum tarikh luput yang tertera pada kotak krim tersebut. Sebaiknya sebelum putarkan krim, simpan bekas mixer, beaters dan krim putar di dalam peti sejuk bahagian bawah. Ini kerana krim putar akan lebih mudah mengembang dalam keadaan yang sejuk. Kek yang menggunakan krim putar jenis tenusu ini (contoh: triffle atau tiramisu) mudah cair pada suhu bilik, jadi sebaiknya simpan kek tersebut dalam peti sejuk dan keluarkan ketika hendak dihidangkan sahaja.

Jenis/Jenama:
Antara contoh jenama Dairy Whipping Cream yang selalu kita jumpa di pasaran di Malaysia adalah Anchor UHT Whipping Cream, Emborg Whipping Cream, Arla Whipping Cream, President UHT Whipping Cream dan lain-lain. [citation] Harga di pasaran di Malaysia adalah dalam RM15-RM16 bagi 1liter cecair; walau bagaimanapun ia bergantung pada tempat.

Jika terlebih pukul:
Jangan terlebih pukul adunan whipping cream kerana ia akan cair semula, dan boleh 'seperate' atau terpisah, menghasilkan butter (yang berupa gumpalan berwarna kuning pucat) dan buttermilk (cecair yang putih-kekuningan). Jika ini terjadi, jangan dibuang. Sebaiknya tapis dan gunakan homemade 'butter' anda itu untuk melepa roti dan gunakan cecair buttermilk yang terhasil untuk menggantikan susu segar atau cecair di dalam sesuatu resepi contoh pancake, kek, biskut dan lain-lain. Buttermilk rasa seakan susu basi kerana kemasamannya, namun ia akan menghasilkan kek yang lembut dan gebu kerana tindakbalas kimia antara buttermilk (asid) dengan leavening agent seperti soda bikarbonat (alkali). [citation]

Contoh website untuk membuat homemade butter dan buttermilk guna whipping cream.

Arla whipping cream for cooking and whipping
Arla Whipping Cream (picture courtesy of Google)

Anchor UHT Whipping Cream - saya lebih biasa jumpa ni (picture courtesy of Google)


President UHT Whipping Cream (picture courtesy of Google)


Emborg Whipping Cream (picture courtesy of Google)

(Minta izin pemilik gambar-gambar di atas dan thank you ya)

Info adalah hasil dari pemerhatian sendiri dan pembacaan dari teman bloggers yang lain.

35 comments:

dari~ummie said...

salam kak..berguna sangat info ni..kita share kat FB ya..terima kasih..=)

Zack Zachoes said...

w'salam..boleh2, takde masalah :)

maNis said...

Salam kak..salam perkenalan info yang sangat berguna & saya carix. Mohon untuk dikongsi kak dlm laman blog saya.

Zack Zachoes said...

manis: waalaikummussalam.. salam perkenalan jg :) boleh, tiada masalah utk dikongsi dgn yg lain kalau Manis rasa ia bermanfaat :)

eyda said...

salam zack,kak share yer terus ke bloh kak hehehe...masih x pandai mengenai semua ni leh wat rujukkan...tq ye...

Zack Zachoes said...

w'salam.. boleh je kak Eyda, teda masalah~ ;)

Nieza said...

assalam, singgah ziarah sini..menarik info ni tq sharing. btw, saya follow yer:)

Zack Zachoes said...

@Nieza: w'salam, tiada masalah ;) i follow u too~

EiracayoO said...

assalamualaikum . .haa kak..saya nak beli whipping cream untuk topping, tapi saya terbeli yang EMBORG WHIPPING CREAM !
untuk tidak mbazirkan duit saya tu,
why not akak share resipi yang boleh sy guna untuk HABISKAN EMBORG WHIPPING CREAM...hehehehe :)

Zack Zachoes said...

@EiracoyoO: waalaikumussalam.. haha, adoi..akak cuti jap ni dik..dr eksperimen kek2 ni sbb tgu leh makan telur :P kalau whipping cream dairy leh buat tiramisu, buat chilled cheesecake, pengganti cecair dalam kek2 pn boleh nnt dia lemak2 sikit. nk buat mascarpone cheese sndr pn bolh (tp akak lom try lg, tunggu bulan depan kot). muehehe..

MIDNITE BAKER said...

assalam zack...baru je jumpa blog u..memang sgt2 informatif..keep up the good work yeah !!!!

Zack Zachoes said...

@Midnite Baker: w'salam, tq sudi singgah ;) insyaAllah, mana yg termampu sy kongsikan ^_^

Cik Fara said...

salam...mohon share

Zack Zachoes said...

@Cik Fara: silakan~

norule said...

biase nyer nak wat bluebrry cheese cake gne yg ner 1 erk..Non-Dairy Whipping Cream or Dairy Whipping Cream?

Zack Zachoes said...

norule, kalau dia sebut whipping cream sebagai salah satu bahan dlm adunan kek, guna yg dairy. tp darurat leh gak guna non-dairy cuma rasa dia kurang lemak

jazzy said...

salam .. emborg whipped cream halal ke.. riso ak kot dia gune sumber xhala..

Zack Zachoes said...

@jazzy: w'salam, setakat apa yg sy tahu sehingga kini Emborg halal. tp kena cek tanya kt kedai, minta diorg tunjukkan sijil halal dr syarikat tu sbb biasanya sijil tu tak ditayang except kalau kita sbg consumer yg tanya. wallahu 'alam

Anita Hashim said...

Salam Zack. Br la akk tau gunanya. Akk selalu hias kek pki shortening dgncreamwell.

Zack Zachoes said...

w'salam kak anita, senang je nk guna bila dh tahu kan kak ^_^

izz ellon said...

Knp krim putar sya x mengeras? Sdangkn sdah disimpan d tmpat yg sjuk.

izz ellon said...

Dan sdah diputar tpi tetap jga cair. Tiada perubhan.

Norashikin Gimin said...

Salm..nk tnya lh..kalo lita terguna UHT Whipping Cream tyk buat cream cheese bolh ke x ek?sbb tersalh beli rasanya..thnks

Norashikin Gimin said...

Salm..nk tnya lh..kalo lita terguna UHT Whipping Cream tyk buat cream cheese bolh ke x ek?sbb tersalh beli rasanya..thnks

Aku. Zack Zachoes said...

w'salam,
kalau rajin mmg boleh buat homemade cream cheese guna uht whipping cream. cuma biasa kita tak buat sebab banyak kerja.

http://wonderlandkitchen.com/2013/04/better-than-a-silver-packet-diy-cream-cheese/

popcorn said...

tq.... nak try nanti.... follow balik blog saya ye http://popcorneater1.blogspot.com

hafiz wan said...

bang yang semua whipping cream tu halal ke???

jehaa reyzalie said...

Nak tanya kalau nak buat aiskrim whipping cream jenama apa yang sesuai

Aku. Zack Zachoes said...

Jehaa: anchor, rich's dairy whipping cream sesuai untuk buat aiskrim. tapi ada juga resepi yang gunakan fresh cream juga, cuma mungkin resepi/caranya lain sikit.

hafiz: sy kakak bukan abang :D tak semua halal, emborg sy tak pasti sebab cari2 tak nampak tanda halal. yang sy yakin setakat ini (2016) anchor, rich's. shani pun sy tak brp ingat, jarang jumpa kat tempat sy.

Ridhwan Kee said...

salam kak.. kalau nak buat topping untuk ice blended guna dairy or non dairy whipped cream? and apa beza dari segi rasa whipping cream dalam kotak dengan whipped cream dalam tin?

Iefah Yahya said...

Terima kasih dgn info,skrg lebih faham cara dan kegunaannya .

dz An said...

Kak...antara uht anchor dgn brand ella utk whipping...mane lebih bagus

Aku.Zack Zachoes said...

ridhwan: depends pd empunya badan :) biasa ice-blended kita guna non-dairy saja. sebab 1) kos jimat 2) lbh stabil pd suhu bilik 3) manis.

dari segi rasa whipping cream kotak dgn whipped cream aerosol spray, dlm aerosol rasanya hampir sama dgn non-dairy, cuma aerosol lebih light@fluffy@airy. biasa kita guna untuk milkshake, sundae, ice-blended pn ok. lg senang nk guna sebab tinggal picit je banding dgn dlm kotak yg perlu diputar sebelum guna.

Aku.Zack Zachoes said...

dz an: to me anchor, tp bergantung pd tekak masing2. rich's dairy w/c pn ok jg.

pateq marea said...

salam.bole ke Emborg Whipping Cream digunakan untuk ganti susu dalam membuat buttermilk? TQ