Resepi ni diolah dari biskut ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps). Al-kisahnya zaman tu tengah berperang, isteri-isteri soldiers ni bekalkan biskut ni sebab ia tahan lama dan murah. Apapun, jom layan~
UPDATE 17 FEB 2012: Resepi butterscotch yang digunakan jangan terlalu pekat, sebab bila bakar biskutnya nanti biskut akan lama-lama keras due to caramelization process. Will experiment on a more softer cookie using eggs next time, insyaAllah..
UPDATE 3 APRIL 2012: Versi butterscotch cookies yang rangup menggunakan telur dan baking powder ada di sini. Jenis ni tak keras sangat dan lebih lighter in texture.
Resepi ANZAC Butterscotch Cookies
Modified dari ANZAC biscuits, from The Essential Book of Baking, terbitan Murdoch Books
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com
ANZAC Butterscotch Cookies |
1/2C tepung gandum
1/2C quaker oats
1/2C nestum
1/3C gula perang (boleh dikurangkan kpd 1/4C)
1/4C white choc chips - sy guna white choc yang dicincang halus
60g butter
1/4C butterscotch sauce - resepi di sini
1/4st soda bikarbonat + 1sb air mendidih
Cara:
1. Campurkan tepung gandum, quaker oats, gula perang, white choc chips, dan nestum dalam satu bekas. Ketepikan.
2. Dalam bekas tahan panas, campurkan butterscotch sauce dan butter dan cairkan secara double boiler atau guna microwave oven.
3. Campurkan soda bikarbonat dalam 1sb air mendidih, dan tuangkan ke dalam adunan butterscotch. Gaul rata. Tuangkan adunan ini ke dalam campuran tepung. Gaul guna sudu/senduk hingga sebati.
4. Bulat-bulatkan adunan sebesar 1sb dan tekan sikit atas tray yang dialas baking paper.
5. Bakar pada suhu 170C, 15-20 minit atau hingga bawah dan keliling biskut kelihatan perang. Biarkan 2-3 minit atas tray sebelum disejukkan sepenuhnya atas redai.
Note:
- Adunan ni saya tambah dalam 1sb lg butterscotch sauce, baru dohnya boleh dibentukkan bulat-bulat.
- Jarakkan antara biskut lebih kurang 1.5inci.
- Resepi asal tak guna nestum dan butterscotch, tapi dessicated coconut dan golden syrup.
- Biskutnya rangup dan tak sesuai untuk orang yang giginya rapuh (tapi bila makan tak hengat dunia ;p)
- Boleh guna butterscotch sauce yang siap dibeli, tapi mungkin kena adjust kemanisan dan tambah/tolak cecair.
Salam zack,
ReplyDeleteNampak sedap je saya suka buat biskut dan simpan dalam balang bila teringat nak makan time malas nak buat kuih muih.
w'salam citarasaku,
ReplyDeletesamalah saya, biskut2 dia tahan lama sikit banding kuih muih, leh buat stok. kt rumah ni pn tukang makan kuihnya 2 org-dewasa-yg-berperut-kiut je :P
kita dah print resepi ni...tapi kena buat sos b'scotch dulu ye... sekarang cam kemaruk nak makan kukis2 aje..
ReplyDeleteaah sosnya buat dulu, aritu sy buat lama simpan dalam peti sejuk. hehe.. kalau ada butterscotch chips lg senang, tp ntah tak pernah jumpa pula..
ReplyDeletezack nampak menarik cookies ni ,tapi nak kena buat saucenya dulu yg M tu hehehee
ReplyDeleteChik Mimi, ai faham bab tu ;) samalah disini, tp sbb aritu mmg ada simpan stok, tu yg mengetest ni ;p hehe..
ReplyDeletesedapppppnnya..minum dgn kopi lg sedappkan..
ReplyDeletedemmam2 pun larat lg ye.
salam...hmm menarik nih, boleh saya cuba nanti..terima kasih share resipi.. ^__^
ReplyDelete@cinnamon: demam, batuk2 sebab cuaca tak menentu. hehe.. ni tinggal batuk sikit, demam aritu dh baik..
ReplyDelete@Cik mat gebu: w'salam cik mat.. uih macam tak caya lak cik mat jenguk blog sy ni. hehe.. tq sbb sudi singgah ^_^ resepi terdesak tu cik mat, cari2 tak jumpa butterscotch chips kt sini ni :P
Hi, nak tanya resepi ni boleh hasilkan berapa banyak cookies ye? :)
ReplyDelete