Tuesday, February 28, 2012

Resepi Butterscotch Crispies Cookies

3

Terus terang, renyah nak buat biskut ni sebab kena buat butterscotch sosnya dulu. Hehe.. Biskut ni rangup tapi tak keras macam biskut ANZAC butterscotch (mungkin sebab ada telur dan baking powder). Boleh dikatakan biskut sihat. Sukatan nestum, oats dan rice crispies@bubble rice interchangeable boleh tukar ganti.  Kemanisan sedang-sedang (bagi saya la), kalau nak kurang manis kurangkan gula putih atau gula perang, kekalkan sukatan sos butterscotch. Layan~


Resepi Butterscotch Crispies cookies
Editted, modified, and inspired by Golden Syrup Oatmeal cookies@ http://evilshenanigans.com/2010/06/golden-syrup-oatmeal-chip-cookies/

By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com
(makes about 50)



Butterscotch crispies cookies, ntah biskut yang ke berapa eksperimen :P
BCC



Almond london dan BCC




Bahan:
1/2C @ 60g butter, lembutkan
1/8C @ 20g gula pasir, kisar halus - ku guna 15g
3/8C @ 40g gula perang
1/8C + 2sb @ 45g sos butterscotch
1/2st esen vanila - boleh ganti esen butterscotch
1 biji telur Gred C @ D
1/2C + 1/8C @ 75g tepung gandum
1/4st baking powder
1/4st baking soda
1C nestum
1/4C rice crispies@bubble rice
1/4C quaker oats
50g white choc chips@ white choc dicincang kecil

Cara:
1. Pukul butter, gula pasir, gula perang, esen vanila/butterscotch dan sos butterscotch hingga gebu.
2. Masukkan telur dan pukul lagi.
3. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, baking powder dan baking soda. Masukkan tepung ke dalam adunan butter. Gaul sebati guna mixer, lowest speed. Masukkan nestum, rice crispies, nestum dan white choc/chips. Jika kelihatan lembik, boleh lebihkan sikit tepung dan nestum/oats dalam sesudu dua lagi.
4. Ambil sesudu adunan sebesar 1/2sb, bulatkan dan tekan sikit atas oven tray yang dialas dengan baking paper (biskut akan keluarkan minyak sikit ketika dibakar). Jarakkan adunan 1.5 inci. Biksut akan mengembang apabila dibakar.
5. Bakar dalam oven, 150C selama 12-15 minit atau hingga tepi biskut kelihatan perang. AWAS! Jangan terlebih bakar atau biskut akan kelihatan hangus (akibat sos butterscotch akan caramelize) tp dalamnya ok je lagi sebenarnya :P
6. Biarkan sejuk atas oven tray selama 5 minit, sebelum dialihkan ke atas redai kek. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.



Ridiculously Easy Butterscotch Sauce
Dipetik dari Smitten Kitchen@http://smittenkitchen.com/2009/12/ridiculously-easy-butterscotch-sauce/
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com

Butterscotch guna fresh cream@non-dairy whipping cream lak kali ni

Bahan:
60g butter
1/2C gula perang
1/2C non-dairy whipping cream - resepi asal guna heavy cream
1/2st hingga 1st esen vanila - ku guna 1/2st
garam - opt, ku tak letak

Cara:
1. Cairkan butter dalam periuk tebal, gunakan api kecil.
2. Masukkan gula perang dan cream.
3. Kacau guna whisk selama 5 minit, adunan akan berbuih-buih kecil.
4. Tutup api dan masukkan esen vanila (dan garam kalau guna). Alihkan dari dapur gas dan biarkan sejuk pada suhu bilik.
5. Sos akan pekat masa penyejukan dan ketika disimpan dalam peti sejuk, tak perlu masak terlalu likat sangat.
***Untuk resepi biskut diatas, boleh buat 1/2 resepi butterscotch sauce.
***Will keep for 2 weeks in the fridge dalam bekas non-reactive dan bertutup rapat.


NOTE:
1. Sos butterscotch akan menjadi pekat ketika disimpan dalam peti sejuk. Kalau nak cairkan balik boleh biarkan pada suhu bilik dulu atau guna microwave oven.

2. Biskut menggunakan sos butterscotch tak sama peel macam guna golden syrup, biskutnya akan bertambah caramelized ketika dibakar. Hence, lebih rangup. Makin lama dibakar, makin caramelized, dan boleh bertukar menjadi toffee (yang keras). Jadi perlu jaga suhu, guna suhu yang rendah masa buat biskut ni.

3. Sukatan rice crispies@bubble rice, nestum dan oats interchangeble. Boleh lebihkan oats, kurangkan yang lain. Atau lebihkan crispies, kurangkan yang lain. Vice versa.

3 comments:

rahel said...

Zack...hulur sikit cookies tu..mau kunya2 sambil tengok food network...

Chik Mimi said...

best ni zack

Zack Zachoes said...

@Rahel: boleh bah, hehe.. tp ni org punya, nanti ku buatkan yg fresh ya ;) hihi..

@Chik mimi: biskut sihat ni ;p ada ceraals dalamnya..