Tuesday, May 18, 2010

Resepi Tiramisu

Rancangan tergendala lagi, buat bulan April lepas kalau tak silap. Layan.. Sedap gak ni, cuma takleh makan banyak sangat sebab kalori dan agak muak kalau makan banyak-banyak dalam sehari :P Saya buat 1/2 adunan, letak dalam loose pan saiz 7"x7".

Resepi Tiramisu with Homemade Tiramisu Biscuits
8" round springform pan/7" square springform pan, 3" high@http://noreen-homecooking.blogspot.com/2009/03/tiramisu-resepi-ii.html
Source: Cikgu sue/maklang/D

FILLING
250g Philadelphia cream cheese (or mascarpone cheese if you can find it)
250g dairy or non-dairy whipping cream (most use UHT whipping cream which doesn't taste sweet but I like using non-dairy because that's what I always have in stock!)
100g gula kastor (I reduced to 80g because the non-dairy whipping cream is already sweet. You can reduce it more if you want, your own preference)
1st esen vanila
1-2sb serbuk koko @ serbuk kopi (didn't put into the cheese mixture)

HIASAN
1/2C bancuhan nescafe (1sb nescafe + 1/2C air panas. Ni saya tambah untuk basahkan sponge fingers)
swissroll @ savoiardi @ sponge fingers @ boudoir (I used homemade sponge fingers: click here for recipe)
serbuk koko secukupnya untuk taburan (I used combination of cocoa powder + malt powder to offset the bitterness of the cocoa)


Cara filling:
  1. Pukul cream cheese dengan 50g gula sehingga gebu, ketepikan.
  2. Bekas lain, pukul whipping cream dengan baki gula hingga gebu (kalau guna UHT whipping cream a.k.a. dairy whipping cream jangan pukul terlalu lama, takut nanti cream 'seperate' jadi butter pula).
  3. Kaupbalikkan kedua-dua adunan guna spatula, pastikan jangan terlebih gaul takut whipping cream jadi 'deflated' atau tak kembang.
  4. Masukkan esen vanila dan serbuk koko, gaul rata (ini kalau nak tiramisu rasa koko sikit dan gelap sikit la).
Cara assembly:

  1. Dalam loyang springform pan/loose pan/bekas lutsinar, susun lapisan swissroll yang dipotong ikut saiz bekas yang digunakan atau guna sponge fingers dan susun di dasarnya.
  2. Taburkan sedikit koko di atasnya (saya tak letak, cuma sapu bancuhan kopi atas sponge fingers guna berus. Kalau guna sponge fingers yang beli boleh dicicahkan sponge fingers dalam bancuhan kopi tapi jangan lama sangat, takut nanti sponge basah sangat).
  3. Tuangkan sedikit adunan cheese dan ratakan.
  4. Lapis lagi dengan swissroll/sponge fingers dan ulangi langkah 2 dan 3 hingga habis.
  5. Simpan dalam peti sejuk semalaman.
  6. Bila dah betul-betul sejuk, taburkan serbuk koko (atau serbuk koko+serbuk malt/milo), potong dan hidangkan. (Saya guna loose pan, cuma sisipkan pisau keliling loyang dan keluarkan dari bawah. Atau sebelum mulakan men'layer' balutkan keliling dalam loyang dengan plastik supaya senang keluar. Cuma cara ni kena simpan tiramisu dalam peti sejuk selalu sebab takde 'form'/bekas nak bentukkan dia. Tiramisu akan cair kalau terlalu lama di suhu bilik).



    Tiramisu with store-bought fingers


A slice of tiramisu~ Refreshing to eat when cold

7"x7" square tiramisu (not the cake kind, the biscuit kind). This one uses homemade tiramisu biscuits.

3 comments:

farra idayu :) said...

kbykn resepi tiramitsu yg sya cari kbykn gne dairy whipping cream..de beza ke klo gne non dairy whipping cream?antra 2 ni whipping cream ni ne 1 lg thn lme klo d gnekn?

farra idayu :) said...

ari 2 sya try wat tiramitsu gne dairy whipping cream.slps ciap sya sjuk lu dlm fridge sblm sya potg kek 2.wkt potg kek 2 bhgn lyer bwh kek jd cm liat n kers..tp lyer ke2 n ke3 kek 2 lembut..knp jd cm 2?de kah sbb sya trlbh sapu sirap dye?

Zack Zachoes said...

ada beza, dr segi rasa. kalau dairy (tenusu) rasa dia lemak2. kalau non-dairy dia rasa manis dan takde rasa lemak. mcm majerin dgn mentega. kalau majerin rasanya masin2 berminyak tp mentega rasa lemak masin. majerin dr kelapa sawit, sama mcm non-dairy whipping cream. mentea dr susu, sama mcm dairy whipping cream.

kek yg paling bawa liat? masa belah kek kepada 3 layer tu, semua layer asalnya lembut tak? belum pernah kena layer bwh paling liat. kecuali masa belah tu keknya ada bantat sikit, tu ada kemungkinan dia liat dr layer2 lain. wallahu 'alam