Wednesday, April 24, 2013

Resepi Fudgey Brownies

2

Assalammualaikum,

Lama tak bersiaran, apa khabar? Hehe.. Makcik kat sini sihat-sihat aje, takde perkembangan apa-apa kat Tawau jela. Buat kelas sana sini, godek-godek resepi lama sana sini, kacau orang sana sini. Hihihi..

Sejak beberapa hari ni tekak terasa nak makan kek. Tapi tak tahu nak pilih apa, kek span biasa, kek butter, brownies. Arini makcik pilih brownies, saja try test resepi yang lom pernah dicuba :P Nak makan brownies yang mewah dengan rasa coklat (tentunya kena guna dark compound) tapi taknak yang rasa macam kek kukus atau kek yang biasa-biasa tu. Tu akhirnya makcik pilih resepi di bawah, kena lak dengan tekak makcik. Tapi biasalah, tua-tua ni (baru 31 tua ke?) nak makan tak berapa banyak, takat tekak rasa best tu oklah. Jadi bahagi-bahagi la sikit kat jiran tetangga. Hehe..

Apapun layan~ Resepi ni sedap cuma jangan terlebih masak, kang kering lak tepi-tepinya tu :P


Resepi Fudgey Brownies
(8"x8" atau 9"x9")



A: 
120g butter
225g dark compound chocolate - ku guna beryl's 
***Double boil hingga cair.

B: 
130g tepung gandum
30g serbuk koko
1/2st baking power
1/2st garam- abaikan kalau guna salted butter 
***Ayak dalam satu bekas. 

C: 
150g gula perang- ku guna gula kastor
1/2st esen vanila
3 biji telur

Cara: 
1. Sediakan bahan A. Biarkan suam baru masukkan bahan C.
2. Masukkan Bahan B, gaul rata guna whisk. Adunan akan pekat.
3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu 175C@ 20-25 minit atau hingga tepi kelihatan masak.
4. Sejukkan atas redai 5 minit baru keluarkan dari loyang. Tunggu suam sikit baru potong.

p/s: Untuk dapatkan permukaan berkedut2/berpecah2 yang berkilat, cairkan gula bersama coklat dan butter tadi.

2 comments:

It's Me RC said...

assalamualaikum zack
lama x intai rmh awk ni tau,dulu masa rc ada blog MY ROSES KITCHEN slalu bertandang ke sini..tp blog rc dh close dh..ni blog bru rc..see u again dear..

Zack Zachoes said...

waalaikumussalam, ok sy pn dh lama tak menjenguk2 blog ni >.< huhuhu..