Siapa suka makan cornflakes, leh buat biskut ni sebab biskut di rangup dan manis-manis ceri & cip coklat. Memandangkan biskut ni takde unsur-unsur serbuk koko atau esen/perisa/emulco yang kuat, dicadangkan guna butter yang sedap (tapi tak perlu mahal janji wangi).
UPDATE 12 AUGUST 2011: Cornflakes pun guna yang Nestle atau Kelloggs, bukan yang jual peket-pekat kat kedai bakery (nak tahu sedap atau tak, makan cornflakes tu tanpa susu atau apa-apa. Kalau terasa macam tak boleh nak telan, terasa tepung, biskut pun tak boleh nak telan dan akan terasa lebih tepung alamatnya, hehe.. Pengalaman saya la, tak perlu nak ikut bulat-bulat. Saya cadangkan Nestle sebab empingannya lebih lembut dan tidak setebal Kelloggs. Ini cadangan saja, bergantung juga pada tekak masing-masing juga ya).
UPDATE 14 JULY 2011: Post terbaru dengan cara lain sikit di sini.
Resepi Biskut Red Pearl
Sumber: Jaja FnR
UPDATE 14 JULY 2011: Gambar terbaru red pearl
Gamabar tahun 2010 guna nset: Tak hensem dan semestinya tak cun :PGambar lama: Bat kamera habis, kamera handset menjadi mangsa..gambar pun tak clear..huhu..
Bahan:
150g butter
150g tepung gandum
75g gula kastor
60g cornflakes
50g coklat cip
25g almond nibs
1st esen vanila
ceri merah, dihiris halus dan memanjang
Cara:
- Pukul butter dan gula hingga sebati (jangan sampai kembang/putih gebu/pucat lesi).
- Campurkan semua bahan kering kecuali ceri merah. Kacau sebati menggunakan sudip kayu (ku guna je sudu makan).
- Sapukan kuning telur (sikit je, sekadar nak lekatkan ceri) dan hias dengan ceri merah.
- Bakar pada oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu 175C, 20-25min atau bergantung pada oven masing-masing.
Guna 2 garfu, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar yang diletak baking sheet (ku jemputkan lebih besar sikit dari guli. Adunan akan merebak/meleper jadi jangan ditekan/dipenyek jemputan tu. Elok dia tinggi sikit supaya rangup nanti)
3 comments:
ZACK ada resepi laksa penang tak?tau mee bandung
rara, sy ada try resepi sini, http://myresipi.com/top/detail/4800. ok juga, kalau guna ikan banyak lagi sedap =)
Post a Comment