Saturday, November 5, 2011

Deco dan Hiasan: Piping Tips/Nozel

Tengok lama betul Blog ni bersarang dan tak diupdate. Huhu.. Cupcakes ni dah lama buat, cuma tak diupdatekan ke blog. Deco guna piping tips/nozel simple je, tak sempat nak buat video. Mungkin lain kali kot :P

Layan~

Resepi Buttercream
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com
(Boleh hias lebih kurang 12 biji cupcake)

250g cream well
125g gula aising, diayak 3 kali
1/2st esen vanila
1/2st susu segar (untuk mencairkan buttercream)

Cara:
Pukul cream well medium speed bersama gula aising hingga gula cair (bila rub between your forefinger and thumb gula dia tak terasa sangat). Masukkan esen vanila dan susu segar (optional) dan putar lagi hingga sebati. Sedia digunakan.









14 comments:

CahayaPenyejukMata said...

salam.
kak. Kalau tak keberatan, boleh buat tutorial utk bunga yang pertama tu tak??
huhuhu..
teringin nak try.
tapi tak tahu tekniknya. :)

Mamasya said...

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha buat Zack sekeluarga.
bagus Zack kongsi tip bunga & noozle...senang nak rujuk. tqvm!

Cendana Kasih said...

Zack..nanti kalo ada masa tunjuk ler skali video mcm mana wat bunga tu...akak ada gak tgk kat youtube, dh cuba buat, tp tak brapa nk jadi ler...

Hanim said...

bagus dapat kongsi tips ni, boleh la try buat nanti TQ...

MAT SOM said...

Pada kesempatan ini saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada Zack skeluarga. Pengorbanan adalah sebahagian perjuangan.

eencyweency said...

Selamat hari raya aidiladha kak zack sekeluarga :)

yaminseri~ said...

kak.. leh tak bg no bagi setiap nozzel.. sbb ritu sy bli nozzel.. tp kecil la pulak... hihi

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum zack..
Salam Aidiladha buat zack sekeluarga..
kalau bab deco2 kek nie zack mmg pandai.. suka tgk semua hasil kerja tgn zack.. semua nya tersangat ler cantik..

Zack Zachoes said...

@CahayaPenyejukMata: w'salam..insyaAllah, ada kelapangan mmg sy igt nk buat lg nnt :)

@Mamasya: Selamat Hari Raya Aidul Adha mamasya :) sama2, small matter je nozel2 ni ;) hehe..

@CendanaKasih: aah ingat nk buat video sekali nnt, aritu tak sempat lak..huhu..

@Hanim: sama2~ ;)

@Cikgu Mat Som: Selamat Hari Raya Aidul Adha buat cikgu sekeluarga :)

@Wawa: Selamat Hari Raya Aidul Adha juga ;) hehe..

@Yaminseri: alamak..nozel ni takde nombor, jenis yg Cap Taiwan. nnt kalau sy ada rezeki igt nk beli yg jenama sikit, biar standard dan boleh buat rujukan semua.. :)

@Kak Diana: Waalaikummussalam.. Selamat Hari Raya Aidul Adha juga buat akak sekeluarga ;) Terima kasih kak, apa yg sy tahu sy suka kongsi2 ;) hehe..

cinnamon.com said...

salam zack lama tak singgah sini,eee,geram sgt tgok deco2 ni...

Zack Zachoes said...

w'salam.. hehe, deco simple2 main dgn nozel je ni ;)

UmmiCT said...

assalam kak zack..nak tanya sikit ya..cream well tu yg mana ya?

Zack Zachoes said...

@UmmiCT: w'salam..rupanya mcm shortening/lemak sayuran kak. putih dan tahan pada suhu bilik. simpan kt luar boleh (tak perlu peti sejuk). biasa jual kt kedai bahan kek, setakat ni tak pernah nampak kt supermarket.

kalau rupa dia ada mcm ni: http://lh5.ggpht.com/_3hIO7TucDUE/TOcOg-3qLSI/AAAAAAAABEQ/eVDgYJI4XXo/P10105839.jpg

ujie said...

salam..sis sye share gmbr2 tip ni kt fb sye ye tq..