Saturday, November 19, 2011

Pyrex Lagi dan Ramekin Kaca

Takde kerja...upload gambar pyrex :P

Baru balik dari semenanjung sebenarnya ni, penat dah bercuti lebih 2 minggu (cuti pun leh penat ke?) Tak pergi mana sangat, duduk rumah mak dengan mak mertua je, tiap-tiap hari ulang alik. Hehe.. Nasib baik dekat :P Hari-hari terawal ok, semua sihat. Masuk hari ke 4 Taufiq demam, batuk. Seminggu tak sihat, dah sihat mak dengan abahnya lak tak sihat. Belum kuat sangat lagi badan, masih terasa lagi sakit-sakitnya kekadang. Tak boleh nak lasak sangat...

Dalam bergoyang-goyang kaki, sempat buat sebiji kek untuk adik. Pastu kecek-kecek mak, boleh bawa sikit pyrex balik Tawau tak? Sebab sini nak cari yang berkenan kat hati susah (ceh, alasan tak ingat :P) Bawa la sikit-sikit, mana yang terlarat. Bukan main berat benda alah ni, haha.. Cuma yang sedih ramekin jenis kaca cuma dapat 1 biji je, yang lain terbuang masa pindah rumah 2 tahun lepas T_T Takde rezeki...

Ramekin kaca

Pyrex warna putih

8 comments:

K.Nor said...

salam zack.. pekabar.. k.nor suka ramekin kaca tu.. cantik bila transparent gitu :)

Zack Zachoes said...

w'salam kak Nor,

agak sihat, cuma selsema dengan letih sikit..baru je blk dr semenanjung siang tadi. hehe.. akak sihat?

aah kan? sy suka jenis yg cmni, leh nampak dalamnya ;)

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum zack.

baru pulang dari kampung ya..
hampir beberapa minggu ayu tak singgah sini..
maaf ya..

ayu dulu2 suka beli ramekin kaca.. tapi tulah berat.. sayang pula kalau pakai hari2... mana tau terpecah.. adehhhh.. heheh

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

i like your glass ramekin, i have not seen this type of ramekin here.

Zack Zachoes said...

@Ayu: waalaikummussalam..

hehe, ni pn tgk mcm caye tak caye je..yg ada ni pn stok jenis putih tu (apa ek, seramik ke apa ntah). jenis yg kaca ni pn takut2 gak nk guna, tp fikir balik dah bertahun pn mak guna takde apa2 pn :P hehehe..

Zack Zachoes said...

@Sonia: thanks, this is the only one my mom has in her possession (the other 5 were 'accidently' thrown away when my parents moved to their new house 2 years ago T_T Such a pity... She bought it in England about 20 years ago. I dunno where we can find it here in Malaysia (that's why I took hers, couldn't bear the thought of having this thrown away too ;p)

mayangsayang said...

zack.. suka nengok hasil keje awak... saya bru jinak2 .. tapi dh mula rasa rendah diri .. sbb saya rasa seperti x layak .. dan ada yg lebih baik dari saya.. saya rasa cam x de keyakinan.. betul ke zack x penah pegi any baking classes.. hebat betul .. entah bila saya leh jadi cam zack... doa kan ekk.. saya selalu aje skodeng blog zack sbb byk info dan tips saya dapat ... silent reader aje cuma sekrg bru nak jadi follower... tp tu le ati masih lagi.. kurang keyakinan ...zack bg tips camne saya leh mahirkan diri saya jika saya x pergi any baking classes..saya pegi gak kelas baking kat kolej komuniti .. tp mungkin x sedetail g personal class kot ... ENTAH LE..

MAT SOM said...

KAPAL TERBANG tak senget ke bawak Pyrex tu?