Sunday, November 15, 2009

Another Order~Mini-Animals Cake using Fondant

Last night got a call from my hubby's friend, Sabrina. She ordered a 2kg moist chocolate chiffon cake like I did a few months back. Huhu... Trouble was, when I baked the cakes and layed it on top of the other, it was to big to fit into the cake box. So I had to call and minta izin to divide it into two cakes. I made a Blackforrest Cake and the other moist chocolate chiffon with ganache and decorated it with fondant animals.

I think I'm getting the hand of shaping my mini-animals but it was a tricky job, doing it without the right tools. In the end I had to use a lidi to shape the mouths, ears, and other small parts of the body. Actually, they turned out pretty nice, although rather smudgy (fondant are rather sticky when you handle it too long in your hands).

Here's a close-up of the cakes I made:

Doggy peeping out of a gift box (see the nose? Guna choc cips je :p )
Bear-bear dibentuk guna lidi je :p Hidung pun pakai choc chip :p
1kg 8" Mini-manimals Moist Chocolate Chiffon cake with ganache (whip cream+choc bar)
1kg 8" Blackforrest cake with blueberry filling

Note: Sebenarnya Moist Chocolate Chiffon ni kena guna loyang chiffon tapi ku tiada. Jadi guna bulat biasa je. Agak sukar juga mau dikekalkan bentuknya sebab tiada 'tube' untuk mengekalkn bentuk spongey cake tu (for trapping the air bubbles). Nanti-nantilah ku tulis the theories and practicals for making chiffon cakes. Sekarang ni tengah hunting for THE ONE and only yummy sponge cake (banana, durian, orange, strawberry, pandan, and choc sponge). Tunggu ku try test lagi resepi yang setuju dengan tekak ku. Buat masa ni, moist choc chiffon ni la yang paling kena dengan tekak, cuma dia chiffon tu yang slack sikit.
Oh yeah, about the ganache, better use dark unsweetened cooking chocolate kalau guna whip cream yang manis. Nantilah, masih try mengeksperimentasi sebelum dapat di'lease'kan ke pasaran secara meluas.

2 comments:

jue said...

boleh tak ajarkan mcm mana nak wat mini animal tu...step by step....hehehe...kiut sgt...teruja lak nak wat..

Zack Zachoes said...

sy tak berapa igt sangat, sbb dh lama buat. sy guna lidi je masa buat ni, sbb takde tools fondant. hehe.. rasanya dulu tengok youtube dengan blog mat salleh kalau tak silap. cuba Jue taip kt google, 'fondant animals' mesti keluar..