Wednesday, November 11, 2009

Resepi Roti Sosej yang Berpintal

Huhu...

Another day, another roti. Another day of roti, another day of kneading.

Huhu..

What am I saying? (Malam-malam mula la tu nak merepek sebab mengantuk :P)

Last weekend (I think) I managed to bake some roti sosej @ sausage bread for breakfast. I thought, why not make it around midnight when lil' Taufiq's asleep? So I hitched up my sleeves and got rolling. I started about 10.30-ish pm that night, thinking 'Sempat ni, perap 1 jam mesti dah tidur dah Taufiq' and cluelessly continued my expedition with the hopes that everything will go according to plan.

Turns out my poor babe started crying his eyes out around 11.30pm, waiting for mommy to put him to bed. Huhu.. Abahnya dukung pun tetap dia menatap matanya yang sayu pada si ibu, mengharapkan belas kasihan (dan susu sekali) dari ibunya. Huhu...

So I abandoned my mission by putting a cloth over the dough, left it in the warm oven, and hoped for the best, with the wishful thinking that Taufiq will be fast asleep in less than an hour. As it was, a wishful thinking on my part. The dough rose beautifully but dangerously close of collasping back into itself after being left for an hour and a half. I managed to save what was left of the yeast and made it into several round balls, then let if proof for the second time. Right on cue Taufiq started merengek and called for me, and resolutely, I left the dough for another hour. Huhu.. After putting him back to sleep, I made some bread rolls and left them to proof for the third time, for 30minits. They didn't quite proof like the other breads I made.

N/B: Memang sah takleh tinggalkan doh lama-lama, lagi yang kuantiti sikit. Tapi nasib baik tekstur masih lembut cuma kurang menarik. Roti masih sedap cuma bentuk dia agak kempis selepas sejuk. Bukan salah resepi tapi silap keadaan. Andai kata kita dah pintal, lepas tu uli balik dan pintal balik, pun tak cantik sangat bentuknya. Mungkin nak kena uli biar betul-betul sebati balik sebab nanti bila masak rotinya terburai.


Leh picitkan cream dalam ni. Ku letak filling sardine je pagi tu :p

Roti sosej berpintal~

Resepi Roti Sosej (fendi@myresipi.com)

Bahan (6 biji)
175g tepung roti
25g whole wheat flour (brown colour) -ku guna je tepung roti
10g gula halus
3g @ 1sk dry yeast
12g butter
130ml air/fresh milk
6 batang sosej
telur untuk sapu
3g garam (just a pinch)

Cara:
  1. Masukkan semua bahan dalam breadmaker. Setkan untuk buat doh. ON. (ku guna mixer je, malas nak uli. Dry ingredients dulu, mix thoroughly, gradually pour in liquid sampai doh lekat kat hook dan jadi licin)
  2. Keluarkan angin dan bahagikan kepada 6 bahagian. Buatkan bentuk bulat. Rehatkan 10-15min.
  3. Sementara tu, rebus sosej dan sejatkan. Atau juga boleh dibakar sekejap dengan toaster.
  4. Ambil satu doh, buat bentuk panjang 20-30cm, lilitkan pada sosej. Buat sampai habis.
  5. Penaikkan doh 2 kali ganda sebelum dibakar.
  6. Sapukan doh dengan telur, bakar dalam preheated oven 180C 12-13 min.
  7. Sejukkan roti atas redai.

4 comments:

Anie said...

hi zack, salam perkenalan..sebenornye kita dh lama kenal tp kenal dr jauh jer...hehe..kakni dh follow zack punye blog..dtg la ke blog kak anie yg x seberapa tu..kaknie jumpa blog zack ni kat blog ummie..wife zamrizal...kaknie pun suka masak gak tp x le seteror zack hehehe

Zack Zachoes said...

hi, kakni, salam perkenalan.. hehe, sy takdela terer memasak, cuma minat try resepi2 baru. saja buat eksperimen sket2 kt dapur bila ada masa lapang. hehe.. wokeh, nnt sy singgah2 kt blog akak. kita kongsi2 resepi la yek? salamz...

Ummie said...

hemm. pernahjugak kaksue buat dough, then biarkan lama2. siap boleh gi sopping lagi. bila balik, dough dah turned out of shape. huhuhu. lepastu, kalau buat roti, mesti keep the dough and kneading on time or +- 5 minit or 10 menet. sekarang jarang buat roti sebab tak cukup masa. (alahhh, alasan jerkk aku ni.)haha.

Zack Zachoes said...

tula, nk buat roti kena ketepikan masa untuk menguli, memerap. kalau terlebih masa memerap krg menjadi lak ek. hehe, jeles dgn kaksu ada oven besarrr. uwaaa.. bila la nk dapat oven besau niii.... heheh...