Monday, February 8, 2010

Resepi Chilled Blueberry [or Peach] Cheesecake

Yawnnnn~ Head's nodding with sleepiness but I just can't resist to put in a recipe or two in my long-forsaken blog :P Thanks to BeeComel@myresipi.com, but I've durhaka-ed from the original resepi due to low blueberry storage :P Hehe..


Chilled Blueberry [Or Peach] Cheesecake (beecomel@myresipi.com)




Have a slice?

Bahan:
Filling:

250g x 2 blocks cream cheese (I used Philly's)
400g condensed milk @ susu pekat manis
2 3/4tbs gelatine (disolved in hot water. Kalau tak cair gak, cairkan atas api yang sangat kecil)
1tbs lemon zest (didn't put)
2tbs lemon juice (I used the peach's sugar syrup in the can)
cubes of sliced peaches from a can, for the filling (my version)
slices of peaches, for deco (my version)

Base:
1C crushed biscuits (I used 6 leftover chocolate muffins, crushed :p )
1/2C melted butter (I used just a tablespoon of melted butter, enough for the crushed muffins to stick together when pressed)

Cara:
  1. Campurkan biskut hancur dengan melted butter, kemudian tekan padat pada base loyang springform pan. Simpan sebentar dalam peti ais.
  2. Dalam mixing bowl, pukul cream cheese sampai smooth. Masukkan susu pekat manis, gelatin (yang dah larut), lemon zest, lemon jus/sugar syrup dan pukul lagi sampai sebati (ku guna the back of a spoon je, malas nak kotorkan my pemutar mixer :P)
  3. Masukkan cubes of sliced peaches kalau buat peach cheesecake. Kalau tak, terus tuangkan adunan cheese ke atas base tadi, simpan dalam peti sejuk untuk beberapa jam.
  4. Deco dengan blueberry or peaches.

Note: Tekstur cheesecake ni seakan agar-agar, rather firm-ish but not too firm. Kalau buat peach cheesecake, lebih sedap guna lebih banyak peach dalam filling sebab peach agak masam manis, kena dengan rasa cheese yang kemasaman. Kalau guna sket terasa lebih kemanisan susu pekat manis.

Chilled Peach Cheesecake

Note to self: Nak letak topping peaches etc. makes sure cheese tu belum set sepenuhnya. Dah tuang adunan cheese, simpan dalam peti ais for about a minute or two baru letak peaches. Kena benamkan sikit dalam cheese kalau tak nanti topping to slide off sebab cheese dah keras.

8 comments:

RajaQina said...

Salam zack..
Sy nk taw,unbake cheese cake ni thn x klu nk bwk travel?klu gne rsipi yg ada gelatin n whipping cream..sy tkt dia cair :-(

Zack Zachoes said...

w'salam..

sy tak syorkan utk perjalanan jauh..sebab gelatin lama2 akan cair pd suhu bilik.

cuma aritu ada someone suggest, kek2 yg mudah cair ni boleh letak dlm kotak polisterin utk bhn2 beku. sy tak pernah buat (sbb perjalanan plg jauh sy pn terpaksa naik flight) tp sy rasa mgkn boleh. letak batu2 ais kt bawah kotak, letak satu alas keras yg rata atasnya, pastu baru letak kek (dlm kotak keknya). kira kita buat satu keadaan sejuk sama mcm dlm peti sejuk. insyaAllah, sy rasa takde masalah kalau dlm kotak polisterin tu sejuk

harap suggestion itu dpt membantu :)

Zack Zachoes said...

p/s: masa letak alas keras tu pastikan ada benda yg lbh tinggi yg boleh tampung alas tu (cth: cawan plastik etc.) sebab takut kalau ais cair, alasnya akan terendam di dalamnya dan buat kotak kek rosak.

RajaQina said...

Ye ke..huhu time ksih sgt2 sbb bg sy jwpn y bnyk sgt mmbntu:-) sy msh br dlm bdg ni,mntak tnjuk ajr dr akk.. :-) blh x sy nk email akk huhu ni sy pny, rajaqina89@gmail.com

Zack Zachoes said...

Qina, ada dh email kt Qina dgn nick FB akak skali. no problem pasal hal di atas ;) Hopes it helps, nnt kalau dh buat bgtahu ek? leh akak tulis post pasal experience Qina kot2 ada yg tertanya2 juga ;)

RajaQina said...

Ok kak,tq sgt2! Hehe so far bndeny da wat..order dr org sbnrny kak,cm ni 1st time qina dpt order kek tu n then cstmer nk g travel bwk kek tu huhu tu y qina rsau tu kak..ni da bg kat cstmer da..

Zack Zachoes said...

no problem~ I hope everything goes well for you. InsyaAllah ;)

RajaQina said...

tq..tq..tq.. v(^^,)v