Biskut yang sangat wangi dengan bau pandan dan very rangup & creamy. Mungkin sebab guna biskut marie kot? Kalau makan tanpa hiasan lagi sedap kot, lagipun leceh nak cairkan coklat masakan putih ni :P Tak kena gaya coklat takkan mengeras balik, huhuhu... Apapun, layan la resepi di bawah ni ye..manatahu raya nanti nak buat sendiri :P
Resepi Biskut Green Lace (bilangan bergantung pada bentuk terapan)
Sumber: BayaDari blog: Maklang
Biskut green lace
Bahan A:
120g butter (ku guna Butter Choice sebab wangi sikit dari Buttercup dalam tin- to me la)
20g shortening (untuk kerangupan)
80g gula kastor (atau guna 75g gula kasar/pasir kisar)
1st perisa pandan
sedikit pewarna epal hijau
Bahan B:
140g tepung gandum
*30g tepung arrowroot@sago (ku guna tepung ubi macam maklang)
1/4st baking powder (ku tak letak)
1/4st garam (tak letak sebab guna salted butter)
30g serbuk biskut marie (putih)
20g serbuk hazelnut/gajus (ku guna hazelnut, disangai dahulu)
Hiasan:
Coklat masakan putih
Hundred thousands
Cara:
- Sebatikan semua bahan A.
- Masukkan bahan B dan adun hingga menjadi doh yang lembut.
- Canai (ku buat setebal 1/2cm sebab biskut mengembang sikit), terap dan bakar biskut (ku bakar pada suhu 160C, 25-30 min or a bit brown around the edges).
- Sejukkan diatas redai.
- Drizzle dengan coklat masakan putih yang dicairkan secara double-boil dan taburkan manik hundred thousands (double-boil: cincang coklat putih supaya cepat cair dalam bekas tahan panas, panaskan air dalam periuk hingga mendidih, letakkan coklat cincang tadi di atasnya dan kacau hingga 50% cair. Tutup api dan kacau lagi hingga betul-betul cair. Nak elakkan coklat putih cepat mengeras masa menghias, lepas cair tu biarkan bekas coklat putih atas periuk bersama air panas tadi. Coklat putih lebih sensitif dari dark coklat, jangan terlebih suhu takut nanti dia takkan mengeras dengan elok.)
*Rasanya resepi asal gunakan tepung honkwee atau tepung kacang hijau dan gajus. Tu yang biskutnya betul-betul warna hijau mengancam. Guna serbuk hazelnut nanti akan nampak serpihan kulit hazelnut yang dikisar. Kalau guna gajus tak nampak rasanya.
No comments:
Post a Comment