Kerinduan nak makan rendang walaupun bukan raya. Hehehe.. Kalau keluarga ku kat BP suka makan ayam daripada daging. OK gak resepi ni, ada ala-ala rasa rendang mak masak masa Hari Raya (tapi lagi best kalau masakan dari air tangan mak, hehe..) Buat untuk berbuka kelmarin (ke semalam?)
Bahan (20 orang makan)
800-1000g daging lembu (ku guna 400g-+)
200g kerisik (ku guna separuh kot, separuh peket RM2 kat pasar)
1liter santan pekat (ku guna about 1/4C santan serbuk + air. Kes kelapa parut habis, huhu)
daun kunyit diracik halus
garam
asam keping
Bahan kisar
2 labu bawang besar (ku guna 1 labu bawang besar merah)
8 ulas bawang kecil (ku ganti 1 lagi labu bawang besar merah sebab tarak stok)
5 ulas bawang putih (ku guna 3 ulas)
50g halia (ku guna sehiris je)
39g kunyit hidup (sama gak, sikit je)
30g lengkuas (tak letak sebab takde)
6 batang serai (ku guna 1 batang tapi tak diblend skali. Cuma dititik dan masuk masa tengah tumis)
30g cili kering (ku guna 3 tangkai cili kering, tak nak pedas sangat)
1st rempah kari (ku guna dalam 1sb gitu. Biasa masak rendang memang letak banyak rempah kari)
1st jintan putih (ku guna 1/2st serbuk jintan putih)
1st jintan manis (ku guna 1/2st serbuk jintan manis)
30g gula merah (tak suka manis, jadi letak 1sb gula perang)
Cara:
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan daging dan gaul rata. Kemudian masukkan santan. Masak guna api sederhana hingga santan hampir kering (ku tambah-tambah air sebab daging lambat empuk).
- Masukkan sekeping asam jawa dan garam. Bila dan hampir masak masukkan kerisik dan daun kunyit
- Kacau rata dan masak hingga kuahnya betul-betul kering (ku suka rendang yang basah-basah jadi lebihkan air).
2 comments:
Rupa-rupanya Zack ni seorang pakar masakan.
Saya begitu kagum sekali.
huhu..xdela cikgu, biasa-biasa je ni..
Post a Comment