Friday, October 29, 2010

Resepi Sicilian Orange Cake: Decorated into Spongebob

Dah dua hari takde Internet dan Mak Taufiq kebosanan duduk dirumah tanpa ada kerja yang best nak dibuat. Huhu.. Berbulan nak makan kek oren, akhirnya dapat gak. Rasa kek yang oh! so sedap dan lembut, very moist and a little buttery without being too rich. Alang-alang buat kek oren, ku decokan jadi Spongebob Squarepants. Amacam? Jadi tak untuk first-timer? Hehe..



Sicilian orange cake (dari blog Rima)
22cm round cake tin@8"-9"

250 gm butter, lightly salted
250 gm tepung naik sendiri
4 biji telur Gred A
1 1/2 tsp parutan kulit oren (ku guna 1/2tsp je)
85 ml jus oren (ku guna Tropicana Twister)
250 gm gula halus (ku guna 200g sebab nak hias pakai buttercream)

Icing: (ku tak buat)
125 g icing sugar
5 tsp freshly squeezed orange juice

Cara:
  1. Panaskan oven 170 darjah celcius.
  2. Lengserkan butter pada loyang bulat 22cm (ku guna 8"x8" untuk separuh adunan, boleh juga untuk 1 adunan). Alaskan dengan kertas minyak.
  3. Pukul butter dan gula hingga kembang dan pucat selama 4-5min.
  4. Masukkan telur satu demi satu, pukul hingga sebati setiap kali telur dimasukkan (n/b: kalau perlu masukkan sesudu tepung bersama telur terakhir bagi mengelakkan adunan berketul/curdling).
  5. Masuk dan gaulkan parutan kulit oren.
  6. Masukkan kesemua tepung dan terus pukul hingga sebati, kemudian perlahan-lahan tuangkan jus oren. Pukul hingga rata.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar hingga masak, 45-50 min (ku 40min separuh adunan).
  8. Bila kek telah masak sejukkan dalam loyang baru di alihkan ke atas wire rack.



Buttercream (Source: kak Tinta Balqees)
*sesuai untuk piping dan hiasan tepi/border. Kalau nak buat bunga mungkin kena kurangkan atau eliminate susu pekat manis atau tambah gula aising. Aising ni 'kena' dengan kek oren diatas sebab kek dah kurangkan manis, rasa yang balance. Thanks kak Tinta Balqees =D

250g shortening (ku guna butter)
250g creamwell
200g gula aising, diayak 2-3 kali
2sb susu pekat manis
1st esen vanila (ku letak)

Cara:
  1. Pukul butter/shortening bersama creamwell hingga pucat dan gebu.
  2. Masukkan gula aising sedikit demi sedikit dan pukul hingga gula aising benar-benar hancur (pastikan berhenti sekali-sekala dan kaupkan mana-mana bahagian yang tak dipukul).
  3. Masukkan susu pekat manis dan esen vanila dan pukul hingga sebati.
  4. Sedia untuk digunakan (boleh juga diwarna untuk pewarna gel atau cecair).

No comments: