Buat pudding roti untuk makan ringan malam ni. Sedap gak. Dulu ada nah buat tapi ntah berapa tahun tak ingatlah. Rasanya sedap sebab ada karamel/gula hangus kat bawah pudding jadi terasa macam makan pudding telur tapi with more body. Ahaks.
Butter bread pudding yang kedua, dibakar saja
Butter bread pudding pertamku yang kena kukus + bakar
Bahan: (saya buat separuh adunan)
Karamel:
1/2 cawan gula
2sb air
2sb air suam
Pudding roti:
2 keping roti (saya buat 1/2 adunan tapi guna 4 keping roti sebab rasa tak cukup)
butter (untuk lengser lacuan dan sapu atas roti)
4 biji telur (ku guna Gred A)
600ml susu cair/susu segar (ku guna air+susu tepung je sebab takde susu lain)
8 sudu besar gula halus (ku guna gula kasar tapi kurangkan sukatan)
sedikit esen vanila
sedikit kismis (optional)
Cara:
- Sapukan acuan dengan butter. Panaskan oven hingga suhu 180C
- Sapukan roti dengan butter. Kemudian toast roti selama 3-4 minit (ku toast dulu baru sapu butter). Potong roti sebesar 1-2cm. Ketepikan.
- Sediakan karamel. Masukkan gula dan 2 sudu besar air ke dalam periuk. Panaskan sehingga perang. Kemudian tutup api dan tambahkan 2 sudu besar air suam. Masukkan karamel ni ke dalam acuan yang telah disapu dengan butter tadi. TIP: Masa mula-mula panas gula tu jangan kacau sehinggalah gula nampak perang. Lepas tu bolehlah dikacau sehingga warna perang yg diinginkan.
- Dalam bekas lain, masukkan telur, gula, esen vanila dan susu sambil dikacau. Masuk bahan-bahan ikut urutan supaya senang nak sebati. Kemudian tapiskan sebatian ini ke dalam acuan yang ada karamel tadi. (ku tak tapis tapi pastikan memang betul2 sebati)
- Letakkan kepingan roti yang dah ditoast tadi dan juga kismis ke dlm no.4.
- Letakkan acuan ini ke dalam dulang oven dan masukkan sedikit air suam ke dalam dulang tersebut tp BUKAN dalam acuan puding. Steam-bath selama 40 min. NOTE: ku salah interpret, ingatkan kukuskan macam biasa rupanya kena steam-bath. Bila kukus pudding tetap masak cuma sangatlah mengembang. Nak selamatkan keadaan ku bakar dalam oven, tak steam-bath, sampai atasnya garing. Sedap gak, lemak-lemak basah (tak terlalu kering) dan very nice. Even Taufiq yang tak berapa kena pudding lembik-lembik pun suka.
Dah dibedah siasat
No comments:
Post a Comment