Sejak awal kahwin dulu guna resepi ni je sebab rasa lemak-lemak dari susu segar. Jarang nak tukar/try resepi lain bila dah terbiasa dengan satu resepi ni. Resepi asal dari cik Lynn@Myresipi.com. (Sila abaikan warna yang kepucatan roti jala ku sebab kali ni letak sikit sangat serbuk kunyit) :P Enjoy!
Roti jala atau roti kirai (kurang sikit warna kuningnya sebab cuma letak secubit serbuk kunyit) :P
Bahan-bahan (Anggaran 10-15 orang) -ku buat separuh adunan
450g @ 4C + 1/4C tepung gandum
1st garam
1/2st serbuk kunyit
450 ml susu segar
3 biji telur (di pukul sedikit )
450 ml air (sekiranya semasa menyediakan adunan ianya agak pekat, tambahkan sedikit air )
2sb mentega/majerin cair
minyak untuk melenser
acuan roti jala
Cara-cara
1. Ayak tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya.
1. Ayak tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya.
2. Gunakan pemutar belon/balloon whisk untuk membancuh. Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel. Tapis dengan penapis halus.
3. Ketepikan adunan selama 20-30 minit.
4. Panaskan kuali leper yang tidak melekat (atau non stick pan) atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus lenser atau berus pandan (ku guna tisu je).
5. Kacau dan isikan 80ml adunan ke dalam acuan roti jala.
6. Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm di atas kuali. Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala. Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal. Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.
7. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.
Tips: Untuk membuat berus pandan, ambil 4 helai daun panda, belah setiap helai kepada 2 secara memanjang. Kemudian hiris sepanjang 20 cm. Akhirnya ikat pada satu hujung dengan getah bulat.
2 comments:
Suami Zakiah ni pasti tak sempat makan kat warung!
Tahniah!
hehe, kdg2 kalau nk tukar angin ada gak mkn kat luar cikgu tp jarang..
Post a Comment