Resepi mee udang che'iza ikut sukatan original sedap. Kali ni ku tambah serbuk kari, saje testing. Rasa dah macam mee kari lak, haha.. Cuma tak ada santan la. Kalau ikut resepi asal kuahnya manis-manis gitu, sedap. Manis dari udangnya.
Apapun, yang penting enjoy!
Resepi Mee Udang (che'iza@myresipi.com)
Mee udang (yang telah diconvertkan kepada mee kari udang, haha)
ku buat 1/2 adunan
1/kg mee kuning- ku guna mee kering biasa sebab takde stok masa buat kali ni
300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
4 sb lada boh/lada giling
1/kg mee kuning- ku guna mee kering biasa sebab takde stok masa buat kali ni
300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
4 sb lada boh/lada giling
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering
*1/2 inci halia
Bahan bertanda * dikisar
1 sb petis - ku tak letak, takde
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
keledek/kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah) - ku tak lenyek, cuma rebus sekali
gula n garam
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng
***1/2sb serbuk kari dibuat pes + daun kari
***tauhu goreng, dihiris
***fish cake, dihiris nipis
Bahan-bahan ni ku saje tambah
Cara-cara
1. Rebus udang hingga masak. Tapis keluar udang dan asingkan. Air rebusan jangan dibuang.
2. Tumis lada boh hingga garing. Tumis bahan bertanda * hingga betul garing dan naik bau.
3. Masukkan air rebusan udang. Biarkan kuah mendidih. Masukkan sos tomato, sos cili dan petis. Renehkan kuah.
4. Masukkan garam dan gula (bergantung pada citarasa masing-masing). Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama. Lagi lama lagi sedap.
5. Letak keledek/kentang yang telah dilenyek untuk memekatkan kuah. Tapi kuah ni dah cukup pekat sebab ada letak sos, so depend masing2lah eh.
6. Celur mee, taugeh dan sawi. Masukkan udang yang telah direbus tadi. Tuang kuah dan taburlah dengan daun bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment