Sunday, January 1, 2012

New Year 2012~ Kek Baju Baby Pink

13

Kek ni kira kek pertama untuk tahun 2012. Order dari kawan, untuk anak angkatnya Alya yang berumur 1 tahun. Sebenarnya idea nak buat kek ni dah beberapa minggu terfikir, tapi sebab takde lagi tujuan@motif yang konkrit untuk membuatnya, jadi kejadiannya ditangguhkan hingga hari semalam. Ni antara kek paling express saya buat untuk tahun 2011, nasib baik idea untuk deco ada samar-samar dalam kepala. Hehehe..

Biasa kita tengok kek kebaya guna fondant, tapi saya cuba buat kek baju budak-budak guna fresh cream. Memang mencabar, dengan tangan yang tak berapa nak mahir main lentok-lentok fresh cream yang cepat cair. Apapun tetap puashati sebab dapat juga realisasikan angan-anganku untuk buat kek budak perempuan...

Keknya guna choc moist, sebab paling cepat nak adun. Mula-mula ingat nak buat fresh cream cake dengan isian peaches dalamnya tapi kesuntukan masa. Pagi tu ada hal, kena uruskan rumah. Malam pula nak keluar ikut En. Hubby tangkap gambar fireworks. Bukan nak celebrate, tapi cuma nak tinggalkan satu tanda dalam penghujung tahun 2011, bahawa ianya telah berakhir... Segala kesenangan, kesusahan, kegembiraan, kesedihan telah banyak dilalui... Mungkin sudah tiba masanya untuk teruskan langkah ke hadapan, biarpun futurenya masih tak dapat lagi dibayangkan..

Pink baby clothes cake, made from non-dairy whipping cream
Choc moist with blueberry + ganache filling, decorated with cream

Anak-anakku, inspirasiku...
Suamiku, sokonganku, 
Tuhanku, pemberi ilhamku...

Selamat tinggal 2011...

13 comments:

Cik Bhulat said...

alahai comel nya kek...kalo cik bhulat dpt ni sure syg nak mkn..hehe ;)

salam tahun baru.moga kita sentiasa diberkatinya di hari mendatang =]

Zack Zachoes said...

selamat tahun baru Cik Bhulat ^_^
mudah2an tahun 2012 diberkati olehNya.. hehe, keknya ni malam nnt akan dimakan kt majlis mkn mlm ;)

gula merah said...

Salam Zack..Selamat Tahun Baru..Cantik Kek tu...Salute to u , walaupon x penah pegi course deco but yet your cake deco is amazing walaupon masih banyak perlu dipelajari. Hopefully 2012 will be successful year to u.

ZalinZalina said...

cantiknya kek tu...kak ina suka kaler pink tu nampak sweet sangat2..

Cheq Sue said...

wiwitt... happy new year zack... chumel je baju tuh..

Mamasya said...

Slmt thn baru 2012 buat Zack sekeluarga.Comeii sungguh kek baju pink ni...suka tengok....kreatif betul Zack.

quinnie said...

cantiknya kek..suka tengok bakat zack menghias kek...cantik2 belaka...:)

selamat tahun baru zack..:)

yana lyana said...

hye..
happy new year awak:)

Zack Zachoes said...

@Gula Merah: waalaikummussalam..
Selamat tahun baru ;) tq, buat utk anak prmpn teman..I was happy that I did it, semua budak2 berebut nk potong kek ;p hehehe..

@Kak Ina: pink colour for a cute kid ;) hehe..

@Cheq Sue: happy new year ;) kalau pakai kompem takleh muat sbb saiz cumil sangat ;p

@Mamasya: selamat tahun baru Mamasya ^_^ tq, suka mencabar diri sendiri buat sesuatu yg lain ;)

@Quinnie: tq for the compliments, sy pn suka membuatnya, it was challenging tp sangat memuaskan ;) happy new year to you too ^_^

@Yana: hi Yana, happy new year to you too~ ^_^

Mama Tun Nur Safiya said...

nak cuba la idea zackkk nh bulehhh???

Zack Zachoes said...

boleh je, saya ok je~ ^_^

Adnazthie said...

Cantik....

Zack Zachoes said...

@Aznathie: TQ bos~ ^_^