Sunday, March 4, 2012

Kek Ice Cream Angry Bird

Kek ice cream Angry Bird, ditempah oleh member. Ni leh kata kali ke-2 buat kek ice cream, tapi pertama kali buat kek bentuk Angry Bird (orang lain dah lama buat kita dah lama ketinggalan T_T). Satu task yang mencabar, buat kek ice cream sambil nak deco bentuk bird. Huhu.. Asik keluar masuk peti sejuk tiap 5 minit nak elak ice cream dan fresh cream cair.

Asalnya nak buat macam biasa, paip guna nozel rosettes. Tapi sebab warna fresh cream takleh nak dapat berapa terang (dan kalau dapat pun banyak sangat guna warna) jadi terpaksa guna cara lain. Terpaksa guna strawberry powdered sugar warna merah pastu ayak atas kek. Keliling kek tu takleh nak buat apa, takleh nak tilt/tonggek kek takut terjatuh nanti. Jadilah kek yang simple macam di bawah:

UPDATE 10 MARCH 2012: Cara buat kek ice cream dan deco bentuk Angry Bird ada di sini.

Angry Bird ice cream cake
Strawberry powder decor (powdered sugar berperisa strawberry je)

The 'angriest' bird alive :P

Kalau perasan Angry Bird ni takde ekor atau jambul. Sebab kalau paip jambul jadi warna pink, haha.. Ekor lak rasa takut mengacau tulisan 'Happy Birthday Damien' kat keliling kek tu nanti.

Psst. Sape kata kek ice cream tu mudah dan senang nak bentukkan jadi Angry Bird bukan guna cara piping biasa, I salute to you la sebab kek ni saya buat sampai hampir pengsan @_@ Hahaha..

7 comments:

rahel said...

Waw...mengancam betul kek Ice Cream ni,siap corak angry bird lagi...sukanya tengok,tapi lg suka klu dapat ngap kek tu..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

That's one gorgeous cake!!!

FnF Simple Life said...

wow...gojes angry bird ;)

Zack Zachoes said...

@Rahel: tq Rahel ;) muehehe.. itu la tu, kalau dpt makan ni lg sedap ;) hohoho..

@Love2cook: hehe, thank you for the compliments ;)

@FnF: wahh..gojes mojes ;) hehe, tq~

Chic Na said...

wahhh sedapnye kek aiskrim. nyumm nyumm.. susahnya nk buat, kalo sy awal2 da surrender.. :)

Zack Zachoes said...

Chic Na, kalau kek deco biasa ok lg..ni sebab dia aiskrim tu yg buat kecut je perut tang deco. hehe..

sumysya said...

singgah & follow...