Sunday, July 26, 2009

Resepi Cotton Soft Japanese Cheesecake

Hmmm... Aritu ada buat cotton soft japanese cheesecake. Huhu.. Cuak gak memula sebab guna oven atas gas je. Tapi alhamdulillah, jadi gak. Huahaha... Memang kena bain-marie, letak dalam bekas berisi air. Takleh nak masak cheesecake dalam rice cooker, kang kembaaang bila masak, dan kempiiiis bila sejuk :P

Anyway, this is the recipe, got it from http://www.myresipi.com/, contributed by alma@myresipi.com and edited a bit by zachoes :p

Cotton Soft Japanese Cheesecake (8-inci pan)
Bahan A:
250g cream cheese (I made half recipe. Dan guna 40g-50g of block cheddar cheese. Kalau cheese tu dah old, in other words, kekuning-keorenan, taste dia more sharp, so use less)
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk) (I used water+1sdb susu tepung)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine (I used tepung kek)
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon (I used cream of tartar)

Cara-cara:

  • Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  • Kemudian, campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dengan tepung kek, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon serta gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu saja).
  • Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  • Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu & kacau smpai sebati. (At this stage I put in Bahan B into Bahan A, a bit at a time, all the while using the folding method/kaup balik. Don't overdo it, we want to put in as much air as possible).
  • Sediakan tin/bekas kek yang bulat berukuran 8 inci, yang digriskan bawahnye & tepinya itu disalut dengan kertas baking (don't grease the baking sheets, nanti tepi kek lembab. Ni hasil dari pemerhatian ku, haha). Tuang adunan kek dlm tin kek.
  • Bakar kek dalam kira-kira sejam, dengan cara au bain-marie (waterbath), pada 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu camner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bawah hingga separuh tinggi tin kek dengan aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje). (I put in lukewarm water, ada terbaca kalau air panas nanti kek bawah tercepat masak jadi berketul-ketul. Kalau air sejuk lambat nak panas ikut suhu oven).

Cotton soft japanese cheesecake yang togel :p

UPDATE 19 April 2011: Yup, got to make this again some other time. Only this time using cream cheese, haha.. Don't worry, everyone who's done this say it's fab!

5 comments:

nuraisyah said...

mmm this looks delicious!!
your an expert at baking!!!

Zack Zachoes said...

Thank you for the compliment =D I'm not much of an expert, it's just that I like trying and experimenting with baking =D

farra idayu :) said...

jus lemon sme x ngn pati lemon sunquick o lemon paste?

farra idayu :) said...

jus lemon sme x ngn pati lemon sunquick o lemon paste?

Zack Zachoes said...

@farra: tak sama, jus adalah air perahan asli dr buah lemon. tp paste atau pati adalah extract lemon yg berkali ganda lebih kuat dgn air perahan lemon. kalau nk ganti jus lemon dgn paste/pati lemon, half atau separuhkan dr adunan yg asal. dlm kes ni, boleh guna 1st atau 1st+1/2st lemon paste (lg bnyk lg kuat rasa lemonnya).