Monday, March 28, 2011

Resepi Burger Malaysia dan juga Donut

0

I decided to make some burger Malaysia (and donuts for Taufiq) for teatime. Didn't have any bread flour in hand, so I decided to try some recipes that uses plain flour/tepung gandum instead (couldn't be bothered to waste RM4.50 on a kilo of bread flour; who knows when I have the energy to knead again after this?)

This recipe turned out suprisingly soft inside with a crunchy outer texture, even when cold. I think breads that have eggs and milk powder in it tend to yield a softer texture, regardless whether you're using bread flour or all-purpose flour. And the right technique in kneading may also play a part in the texture of the breads/donuts too.

Half the dough I fried into donuts, while the other half I made into mini burger Malaysia buns. Couldn't bother to shop for cucumbers so I just stuffed 'em with leftover sambal ikan bilis. Some I fried to eat for teatime, while the others I half-fried and froze for tomorrow's breakfast (it pays to stash ahead) *wink wink*

Highly recommended by yours truly. And a big thank you to the original tuan punya resepi, kak Ros.

Resepi Burger Malaysia dan juga Donut

sumber: http://www.jintanmanis.com

Mini burger Malaysia tanpa timun :P

Donut lembut dan gebu di dalam, rangup sedikit di luar

Bahan:

250g tepung gandum

1 sb susu tepung/skim milk (ku guna susu tepung instant)

1/2 biji telur (ku guna separuh Gred A), dipukul sedikit

80-90ml @ 80-90g susu soya (ku guna air suam biasa)

1 1/2 sb majerin (ku guna Daisy)

1 sb besar gula (ku guna gula kasar)

4g @ 1 1/2 st yis segera (ku guna SAF Instant Ragi, boleh juga guna Mauripan dll.)

sambal ikan

hirisan timun

Cara:

  1. Bread maker: Masukkan bahan-bahan ke dalam BM dan tunggu siap, kemudian boleh diteruskan.
  2. Uli guna tangan: Masukkan tepung gandum, susu tepung, majerin, dan yis ke dalam bekas besar. Gaul hingga semua bahan rata. Buatkan lubang ditengah-tengah, tuangkan telur dan sebahagian dari susu soya/air suam. Gaulkan guna hujung jari, sambil masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga tak melekat di tangan (mungkin tak guna kesemua 90ml air. Ku guna lebih kurang 85ml je dan ku uli dalam 10-12 minit).
  3. Bulatkan doh menjadi satu bola besar, lumurkan sedikit minyak/majerin pada doh dan dasar bekas (ni ku tambah nak elak doh melekat masa mengembang), tutup dengan cling wrap/kain lembab, dan biarkan ia naik 2x ganda lebih kurang 40 min - 1 jam.
  4. (NB: ku panaskan oven pada suhu paling rendah, lebih kurang 40C, dan biarkan doh terperap di dalamnya selama 45min. Selalu kalau buat roti/donut memang guna cara ni je tak kira hari sejuk atau panas. Jangan perap pada suhu lebih dari 50C sebab aktif yis akan mula mati pada suhu tersebut).
  5. Tumbuk-tumbukkan untuk mengeluarkan angin. Untuk membuat burger Malaysia, bahagikan doh kepada beberapa bulatan yang sama besar dan biarkan hingga ia naik 2x (tak sampai 20 min rasanya). Untuk donut, canai doh setebal 1cm dan terap guna penerap donut. Biarkan ia naik 2x ganda. Biarkan ia mengembang di atas tray yang ditaburkan dengan sedikit tepung.
  6. Goreng guna minyak yang panas tapi api kecil (untuk elak serap minyak dan tak hangus), angkat dan toskan minyak berlebihan.
  7. Untuk burger Malaysia, potong di tengah-tengah dan isikan sambal ikan bilis dan hirisan timun.
  8. Untuk donut, salutkan dengan gula kastor (ku guna gula kasar kisar) ketika masih panas.
Donut yang sedia terperap

0 comments: