Wednesday, March 28, 2012

Resepi Donut [Menjadi Pizza]

Resepi ni ringkas dan mudah. Very versatile sebab boleh guna buat donut atau pizza. Layan~


Resepi Donut [Menjadi Pizza]
Resepi asal: Donut Cheese
Dipetik dari  mazurah@myresipi.com (http://myresipi.com/top/detail/1440)


Bahan A
3C tepung gandum - ku guna 1C + 1/2C tepung roti
3sb gula halus - 1sb gula halus
3sb lemak sayur - 1sb + 1/2sb minyak masak
3sb susu tepung - 1sb + 1/2sb susu tepung
2st instant yeast instant - 1st

190ml air suam - 95g

Cara:
1. Masukkan bahan A dalam satu bekas besar, gaul rata. Masukkan air suam sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Jika doh nampak kering, tambah lagi air dalam sesudu kecil dahulu hingga senang diuli.
2. Uli hingga doh tak melekat pada bekas. Lengser dasar dan keliling bekas dengan sedikit minyak masak@butter@majerin serta permukaan atas doh. Perapkan 1jam atau hingga naik 2x ganda.
3. Bahagikan doh sama berat. Rollkan hingga nipis, perapkan lagi selama 20 minit. Taburkan sos pizza, mozarella cheese, dan topping kesukaan.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 190C, selama 25-30 atau hingga masak.

Pizza dengan topping chicken meatloaf, tomato sos, dan bawang merah. Apa-apa yang ada jela ye :P

Tuesday, March 20, 2012

Hibernating Mood

No recipes for today. I'm seriously in a very lazy mood and just don't have the energy to think about editting/modifying/adapting any new recipes to suit this hard-to-please palate of mine. For the time being, my blog will be empty of any new tricks or tips or recipes, but I'll try to answer any comments or questions should I be online at that moment. I don't know what's gotten over me, probably I need a LONG break in some nice quiet place, in a remote part of Sabah, just letting myself think about something else that has nothing to do whatsoever with cakes or cake decorations. *Sigh*

For the time being, take a look at the latest cake I made a few days/weeks back (can't remember when). It's an American Chocolate cake, made it loads of time so you'll probably be rolling your eyes by now. *Double sigh*

American chocolate cake, crumb coated with non-dairy whipping cream with a bit of ganache, then poured with ganache on the whole cake


Tips on how to get a smooth ganache can be seen here. But it's all in Bahasa Melayu unfortunately. For the cake recipe you may refer to this link.

Friday, March 9, 2012

Step-By-Step Angry Bird Ice Cream Cake - Deco Cara Ngelat

Cara mendeco kek ice cream tanpa terlalu banyak piping dan banyak pewarna (kes mengelat dan taknak guna pewarna merah terlampau banyak. Haha..)

Layan~


Step-By-Step Angry Bird Ice Cream Cake- Deco Cara Ngelat
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com


2nd Angry bird ice cream cake, ice cream and cream didn't melt as much


The first Angry Bird cake I made, the cream nearly melted



Bahan dan Alatan:
1 gambar angry bird, ikut saiz loyang anda (9" bulat)
1 loyang bulat saiz 9" ketinggian 3"
1 biji kek span coklat, saiz 9" bulat dan ketinggian 1.5" dan dibelah dua - saya guna resepi ni, kurangkan masa bakar dan guna loayng bulat 9"
1 biji kek span petak, saiz 8" ketinggian 1"-1.5", dibelah dua - saya guna resepi ni, kurangkan masa bakar dan guna loayng petak 8"
Cling film/cling wrap
Ice cream 1.5 liter - 2 liter
Strawberry decor powder/powdered sugar
Nozel star kecil + piping bag, untuk piping fresh cream warna putih (untuk dada dan mulut)
Nozel bulat kecil + piping bag, untuk piping fresh cream warna kuning (untuk beak/paruh)
Fresh cream warna pink/merah
Piping bag, diisi sedikit ganache (55g coklat + 50g cream) dan dipotong sikit hujungnya (untuk outline)
Pengayak
Spatula dan scraper
Painting knives, untuk melepa halus-halus fresh cream nanti

Cara:
1. Sediakan gambar angry bird dan loyang bulat 9". Pastikan gambar dan loyang lebih kurang sama saiz.
2. Masukkan cling film dalam loyang. Biarkan dalam 5" terkeluar dari tepi. Masukkan sepotong kek 9" sebagai base.
3. Potong kek petak yang telah dibelah dua kepada beberapa keping mengikut ketinggian loyang (saya buat 4 keping, ada lebih lagi baki kek tu saya simpan untuk buat kek lain nanti).


4. Susunkan kepingan kek keliling loyang (saya susun di atas base kek).
5. Masukkan 1.5liter - 2liter aiskrim di dalamnya. (NOTE: Ice cream boleh dikeluarkan awal sebelum anda menyusun kek-kek tersebut.)
6. Ambil baki kek bulat dan letak di atas ice cream. Kalau terlalu besar, boleh trim tepinya sikit.
7. Simpan dalam freezer 9 - 12 jam atau semalaman.
8. Setelah kek beku, terlangkupkan di atas cakeboard dan buangkan cling film. Kemudian sediakan semua bahan dan peralatan yang lain: fresh cream pink/merah, piping beg berisi fresh cream putih, fresh cream kuning ganache, strawberry powder, pengayak, painting knives, spatula, dan gambar angry bird.
9. Sapukan seluruh kek dengan fresh cream pink/merah.


10. Ratakan dengan spatula dan scraper.
11. Potong gambar angry bird mengikut bentuk mata dan paruhnya. Bahagian atas diketepikan. Letakkan bahagian berparuh atas kek.
12. Ambil sesudu besar strawberry powder dan ayakkan atas kek. Pastikan bahagian keliling mata, paruh dan badan diayak tebal-tebal sikit, serta keliling kek.
13. Alihkan gambar angry bird. Bahagian yang tertinggal (tanpa strawberry powder) bolehlah dihiaskan guna fresh cream.
14. Mulakan dengan melorek bentuk kening, mata, paruh dan badan angry bird dengan lidi. Kemudian paipkan kening menggunakan ganache.
15. Paipkan fresh cream putih untuk mata. Ratakan guna painting knives. Kemudian buat outline keliling mata menggunakan ganache.
16. Paipkan fresh cream kuning untuk paruh, ratakan guna painting knives juga. Paipkan fresh cream putih untuk lidah, ratakan lagi. Kemudian paipkan ganache untuk outline paruh dan lidah.
17. Paipkan fresh cream putih (menggunan star nozel) untuk badan dan bahagian tepi kek ke bawah. Ratakan dengan painting knives dan scrapper.



Painting knives

Strawberry decor powder (powdered sugar)

Note:
1. Cara saya buat dari atas ke bawah untuk kek ice cream ni.
2. Sebaiknya hias setelah keknya betul-betul beku untuk elakkan kita keluar-masukkan kek dari freezer. Kek yang sudah dihias fresh cream AKAN CAIR kalau kita asik keluar masukkan dari freezer. Oleh itu sebaiknya setelah mula hias JANGAN berhenti.
3. Planning is crucial. Masa dan kaedah eloklah diplan betul-betul untuk elak aiskrim dan fresh cream mencair ketika deco.
4. Sebaiknya sediakan semua peralatan dan bahan sebelum menghias.