Sunday, July 3, 2011

Cara Menghias Kek Fresh Cream [Kek Black Forest]

Mak buyung terlebih rajin minggu ni, siap ambil gambar step-by-step. Walaupun gambar tak se'clear' gambar-gambar menggunakan DLSR (untuk step-by-step biasa guna digicam biasa je, takut nanti kamera DSLR berkulat kalau asik berhenti-henti nak tangkap gambar), tapi rasanya boleh kot faham basicnya nanti.

Bab mendeco ni takdela expert mana, cuma sekadar minat je. Pengetahuan yang ada pun hanya berdasarkan pengalaman bertahun (2 tahun je, haha..takdela lama beno pun) dan tiada sijil untuk menyatakan saya ni berkelayakan untuk mengajar orang. Hehehe.. Tapi setakat kongsi-kongsi apa salahnya ek?

Alat-alat yang saya guna pun kebanyakannya plastik, takde stainless steel (kecuali offset spatula je). Nak dapatkan hasil deco yang cantik memakan masa dan praktis. Apa-apa skil pun perlukan praktis. Bakat dan kreativiti pula bergantung kepada individu (saya tak kreatif sangat pun :P) Kalau nak lebih mudah (tapi tidaklah murah, hehe) bolehlah hadiri kelas, cikgu-cikgu akan beri tips yang lebih hebat dalam selok-belok bab mendeco kek ni.

Apapun, let's skodeng gambar menghias kek Black Forest di bawah~


Cara Menghias Kek Fresh Cream [Kek Black Forest]

Kek Black Forest (sila jangan ambil gambar ini dan tukar dengan watermark anda ye? Haha..macamlah lawa sangat ek :p)


Alat dan bahan:
Comb/scraper samada plastik atau stainless steel- permukaan rata (plain icing scraper/comb)
Comb/scraper samada plastik atau stainless steel- permukaan bergerigi (serated atau triangular icing comb/scraper)
Rotating cake stand
Spatula panjang

Gabungan gambar dari En. Google


Parutan coklat (chocolate curls) - boleh juga guna chocolate rice
100g - 200g Blueberry filling@cherry pie filling@dark pitted cherries
300g - 500g @ 1C - 2C fresh cream, telah dipukul kental - sila rujuk Cara Guna, Simpan, dan Warna Fresh Cream (Non-Dairy Whipping Cream)



1. Potong kek sponge kepada 3 lapisan (boleh juga 4 jika inginkan kek yang lebih nipis).

2. Letakkan lapisan pertama kek di atas cakeboard (yang telah diletakkan atas rotating cake stand). Sapu lapisan fresh cream rata-rata di atasnya. Pastikan masa sapu tu spatula tidak terkena pada kek (sebab takut serdak-serdak kek akan bercampur dengan fresh cream dan mencacatkan deco nanti). Biasa saya sudukan banyak-banyak fresh cream atas kek dulu, lepas tu guna hujung spatula untuk ratakannya atas kek.

3. Sudukan blueberry filling (atau cherry pie filling@dark pitted cherries) atas fresh cream. Jangan letak sampai hujung kek sebab nanti takut masa letak lapisan kek ke-2, fillingnya akan terpenyek dan terkeluar dari kek.

4. Tutup dengan lapisan kek ke-2 dan ulang step 2 & 3. Akhir sekali tutup dengan lapisan kek ke-3.


5. Menggunakan hujung spatula, cedok fresh cream (agak banyak jugalah) dan sapu perlahan-lahan pada permukaan dan sisi kek. Sekali lagi pastikan spatula tidak terkena pada kek.

6. Salut fresh cream pada keseluruhan kek. Lagi baik letak cream tebal-tebal, nanti masa nak lepa cantik-cantik, lebihan cream dapat diketepikan dengan lebih mudah.

7. Ambil scraper yang berpermukaan rata, letakkan bahagian rata pada sisi kek pada sudut kurang dari 30°. Gunakan tangan lagi satu untuk perlahan-lahan pusingkan cake stand sambil memastikan scraper tidak bergerak (NB: Pastikan kek betul-betul di tengah cake standdahulu. Kalau dah expert boleh pusing cake stand tu laju-laju, hehe..) Lebihan fresh cream yang terlekat pada scraper mestilah diketepikan.

8. Kemaskan sisi kek. Kalau ada 'lubang-lubang' atau mana-mana permukaan yang tidak terkena fresh cream, boleh ditepek sedikit dengan fresh cream. Lepas tu ulang step 7 lagi sampai dapat salutan yang lebih kemas. (NB: Pastikan setiap kali anda ratakan tu, scraper mesti bersih dari sisa-sisa/lebihan fresh cream. Kalau tak, nanti sisa-sisa tu akan melekat kembali pada kek dan susah nak dapat permukaan yang betul-betul rata/smooth.)


9. Ratakan bahagian atas kek. Kali ni boleh guna spatula atau scraper. Ambil scraper/spatula dan letak pada hujung tepi kek. Menggunakan 'sweeping motion', tarik scraper dari hujung kek ke bahagian tengah kek (part ni susah nak terangkan. Boleh rujuk video Youtube di bawah).

Video youtube: Cara mendapatkan permukaan atas kek icing@fresh cream yang rata:



10. Buangkan lebihan fresh cream di bahagian bawah kek. Anda boleh gunakan tisu untuk sapu lebihan cream ataupun gunakan cara ringkas: ambil scraper/spatula, selitkan tepinya sedikit di bawah kek. Kemudian perlahan-lahan tarik keluar scraper/spatula tersebut sambil memutarcake stand. Secara automatik lebihan fresh cream yang tak kemas pada bawah kek akan terlekat pada scraper/spatula tersebut. Buangkan/ketepikan lebihan fresh cream ini.

11. Parutkan coklat menggunakan pemarut untuk buat chocolate curls. Kalau guna pemarut dengan sudut coklat seperti dalam gambar, dapat curls yang pendek-pendek. Boleh juga guna pemarut kentang atau pisau untuk dapat curls lebih panjang. Untuk memudahkan coklat melekat pada kek dan tidak mudah cair di tangan, boleh simpan parutan coklat dalam peti sejuk untuk 5-10 minit.


Chocolate curls


12. Angkat dan pegang kek menggunakan sebelah tapak tangan, posisikan tepi kek di atas bekas berisi parutan coklat. Ambil sedikit parutan coklat (yang disejukkan tadi) dan tepek pada tepi-tepi kek. Kalau rasa coklatnya mula mencair, boleh simpan sekejap dalam peti sejuk. Dah siap tepekkan coklat, simpan dalam peti sejuk sebentar, kemudian bolehlah dipaipkan rosettes atas kek dan dihiaskan dengan cherry bertangkai dan lebihan coklat parut di tengah-tengah.

NB: Untuk kek ni, saya guna scraper bergerigi untuk dapat garisan/alunan pada sisi kek. Boleh tengok caranya di dalam video di bawah:

Video youtube: Cara mendapatkan corak beralun/bergerigi pada sisi kek menggunakan icing comb/scraper bergerigi:



***Kalau ada kemusykilan atau pertanyaan, bolehlah tanya saya dan saya akan menjawab selagi mampu.
***Gambar-gambar adalah Hak Milik Aku.Zack@zachoes.blogspot.com kecuali jika ia telah dinyatakan dari sumber lain (Google, contohnya).

Black Forest cake

Resepi Kek Black Forest

Lama tak makan kek Black Forest ni. Alang-alang buat untuk befday anak dan En. Hubby Jumaat lepas, fikir-fikir baik tangkap gambar sikit step-by-step bersama alatan yang saya gunakan untuk mendeco keknya. Alatnya tak canggih, murah jugalah. Bahan-bahan pun rasanya semua kedai bakeri supplier ada.

Apa itu kek Black Forest?

"Kek Black Forest (American and Australian English) atau Black Forest gateau (British English) merupakan satu dessert yang terkenal di German. Selalunya sebiji kek coklat akan dibelah kepada beberapa lapisan dan dihiasi dengan krim putar dan cherry di antara lapisan-lapisan keknya. Kemudian kek akan disalut dengan krim putar dan dihias dengan maraschino cherry bertangkai dan parutan coklat. Kalau ikut tradisi Eropah mereka menggunakan kirschwasser (arak kirsch) yang diperbuat dari cherry masam untuk basahkan lapisan-lapisan kek dan buah-buahan cherry masam sebagai inti dan hiasan. Orang Amerika pula tak selalunya menggunakan arak dalam pembuatan kek Black Forest." [rujukan]

Kalau Google memang ada macam-macam cara dan resepi orang guna untuk buat kek ini. Masing-masing ada cara masing-masing, kek sponge coklat pun tak semestinya 'stick' pada satu resepi saja. Kali ni saya guna resepi yang menggunakan Tepung Naik Sendiri (Self-Raising Flour) sebab stock masih banyak. Ada beberapa kek sponge coklat saya pernah cuba dan ada yang lebih rasa coklatnya berbanding lain. Apapun anda boleh guna resepi kek sponge coklat yang anda gemari.

OK, malas dah nak cerita panjang, jom skodeng resepi simple di bawah~


Resepi Kek Black Forest
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com


Kek Black Forestku untuk hari lahir anak sulung (sila jangan ambil gambar ini dan tukar dengan watermark anda ye? Haha..macamlah lawa sangat ek :p)


Resepi Kek Sponge Coklat (atau boleh guna resepi kek sponge coklat lain)
Source kek sponge coklat: Inasaly Bakeri@http://inassaly.fotopages.com/?entry=1543474
Loyang bulat 8" @ 9" ketinggian minima 3"

Bahan:

Bahan A:
3 biji kuning telur Gred A @ 4 biji kuning telur saiz sederhana
100g gula kastor
120g tepung naik sendiri
1/2st baking powder
1/2st baking soda
50g minyak jagung @ minyak masak
1st esen vanila
* Campur semua dalam mangkuk mixer dan gaul rata guna senduk kayu@whisk sampai sebati.

Bahan B:
30g serbuk koko
120g air masak, panas
* Campur semua Bahan B dalam satu bekas dan gaul hingga sebati serta hancur semua serbuk koko. Ketepikan.

Bahan C:
3 1/2 biji putih telur Gred A @ 4 1/2 biji putih telur saiz sederhana - ku guna 3 Gred A
1/4st cream of tartar - optional
60g gula kastor

Hiasan:
100g - 200g dark pitted cherries @ cherry pie filling @ blueberry filling - ku guna blueberry filling. Rata-rata resepi mat salleh guna dark pitted cherries, tapi mahal la pula (rege 1 tin kecil RM12 gitu). Huhu.. Lain kali la test kot :P
Secukup chocolate curls @ parutan coklat
Cherry merah bertangkai @ maraschino cherries
300g -500g @ 1C -2C fresh cream, dipukul kaku


Cara:
1. Panaskan oven 175C. Sediakan loyang bulat 8" atau 9" (ku guna 8") dan lengser serta alas dasar dan tepinya dengan baking paper. Ketepikan.

2. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A, gaul hingga sebati (saya guna spatula je, lenyek-lenyekkan adunan pada dinding dan dasar mangkuk mixer sampai betul-betul sekata).

3. Dalam bekas bersih tanpa sebarang minyak atau kuning telur, pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan sedikit gula kastor. Pukul hingga bertanduk sambil dimasukkan baki gula sedikit demi sedikit (pukul sampai putih berkilat dan bila mangkuk mixer diterbalikkan, tiada adunan meleleh atau jatuh).

4. Kaup balikkan meringue (adunan putih telur tadi) perlahan-lahan ke dalam adunan coklat. Kaup balik perlahan-lahan dan jangan terlebih kacau.

5. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar 175C, 50-55 minit atau hingga lidi dicucuk ditengah kek keluar tanpa adunan melekat padanya.

6. Terlangkupkan kek atas redai kek dan sejukkan pada suhu bilik. Untuk mudah membelah kek kepada 3 lapisan, balut kek yang sudah sejuk dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk untuk 2-3 jam atau semalaman. (NB: Tujuan balut kek dengan cling wrap untuk kekalkan moisture/kelembapan kek sponge. Kek sponge mudah kering lebih-lebih lagi jika disimpan terlalu lama dalam keadaan 'togel' dalam peti sejuk. Untuk kek ni saya skip sebab terlupa- kes lama tak buat layer kek, haha- memang rasa perbezaannya kalau simpan 24 jam tanpa deco dalam peti sejuk).

7. Belah kek kepada 3 lapisan menggunakan pisau bergerigi @ serated knife. Sapu fresh cream pada lapisan kek pertama. Kemudian sudukan blueberry filling di atasnya. Tutup dengan lapisan kek ke-2 dan ulang lagi langkah sapu fresh cream dan meletakkan filling. Akhir sekali tutup dengan lapisan kek terakhir.

8. Salut seluruh kek dengan lebihan fresh cream dan hiaskan dengan chocolate curls dan cherry merah bertangkai.



Hiasan coklat putih tu guna chocolate transfer sheet


Antara sebab kek sponge kering mungkin disebabkan:
- Terlebih bakar atau suhu terlalu tinggi. Masa dan suhu yang diberi oleh mana-mana resepi hanya sekadar guideline. Tak semua oven sama ragamnya. Biasa saya kurangkan suhu 5C dan check kek 5 minit lebih awal.
- Meringue telah diputar sampai hilang 'glossiness' @ kilatnya dan menjadi terlalu kasar/stiff.
- Simpan kek tanpa topping/deco dalam peti sejuk lebih dari 24 jam.

NB: Info yang dikongsi sekadar dari pengalaman dan pemerhatian je. Kalau ada sesiapa nak tambah bolehlah kongsi-kongsi lagi ;)

Friday, July 1, 2011

Happy Birthday to My Son and Mr. Hubby

Selamat Hari Lahir kepada anakku Muhammad Taufiq Haiqal, semoga menjadi anak yang soleh, dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki.. Mak buatkan kek Black Forest untuk Taufiq (tapi jangan habiskan semua tau, haha...)

Tak lupa juga Selamat Hari Lahir buat En. Hubby, semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan. Amiin.. Untuk En. Hubby ku buatkan Kek Kiwi Fresh Cream..


Adik Taufiq tahun depan la ek, mak tunggu dia lahir dulu :P

P/S: Resepi dan step-by-step kemudian la ek, huhu..