Friday, August 14, 2009

Resepi Black Forest Cake and Whipped Chocolate Ganache

2

Huhu...

The ol' non-working momma's been very busy this morning. Sempat lagi membuat kek. Huhuhu...

What can I say. I've been dreaming about making my own black forest cake for weeks now. The funny thing is, the whipped cream I had made weeks ahead, but the cake was still in trial. And now I'm satisfied with the 'right' cake to make my black forest. It's a recipe I got from myresepi.com from En. Mat Gebu, called Moist Chocolate Chiffon Cake. The recipe's below yang di'edit', should you care to try it yourself. I've made half the recipe and baked it in a 7" square pan. The cake's super delish- soft, moist, not too sweet- but the drawback was it shrank a little during the sejukkan pada suhu bilik. Huhu..

My lil' Black Forest cake

Resepi Moist Chocolate Chiffon (mat gebu)
Bahan-bahan (saiz kek-23cm)

Bahan A:
100g tepung halus (I used tepung gandum je)
1/2 st soda bikar
1/2 st serbuk penaik
1 st esen vanila
50ml minyak jagung
4 kuning telur Gred A
60g gula halus
*1sb coklat emulco
*30g serbuk koko
*100ml susu segar (ku guna air masak je) - Bahan bertanda * dicampur

Bahan B:
4 putih telur Gred A
120g gula halus
1/2 st cream of tartar (or use lime jus je)

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 180 degrees celcius.
  2. Sediakan loyang chiffon yang telah dialas dasarnya dengan kertas minyak dan disapu mentega. Sekeliling bahagian dalam tak perlu disapu mentega, hanya dasar sahaja.
  3. Dalam satu bekas, satukan semua bahan A hingga sebati. Ketepikan.
  4. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga separuh kembang. Masukkan sebahagian gula dan cream of tartar, terus pukul dan masukkan baki gula. Putar hingga jadi meringue yang kental.
  5. 'Kental' disini maksudnya jika alat pemukul diterbalikkan, puncak yang terhasil kukuh dan tak terlentok (atau bila terbalikkan bekas, telur tak jatuh/drip).
  6. Ambil sebahagian meringue tadi dan kaup balikkan (fold in) ke dalam aduanan kek. Gaul rata.
  7. Tuang adunan kek tadi ke dalam meringue dan dengan perlahan kaup balikkan hingga rata dan sebati. JAGAN TERLEBIH GAUL, nanti angin dalam adunan keluar. (Ku guna spatula plastik je, lagi senang.)
  8. Bakar dalam oven selama 35min. Kalau bahagian tepi kek mengecut sedikit tandanya kek sudah masak.
  9. Keluarkan dan terbalikkan acuan chiffon tadi dan biarkan sejuk dalam keadaan terbalik. Bila dah sejuk, sisip tepi loyang dengan pisau dan keluarkan kek dari tin. Hias ikut suka.

Whipped Chocolate Ganache (ingridevogel@allrecipes.com)


Bahan-Bahan (for frosting a 7" cake)

125g bittersweet chocolate, dihiris (I used cooking chocolate, rather sweet)
120ml heavy cream (I used non-dairy cream, for pastries and topping)
8ml dark rum (omitted)

Cara-cara:
  1. Masukkan coklat yang dihiris ke dalam mangkuk.
  2. Didihkan cream dalam periuk kecil di atas api kecil. Didihkan hingga timbul buih-buih ditepi periuk.
  3. Masukkan hirisan coklat dan kacau guna whisk hingga cair dan sebati. Masukkan rum jika suka (ku mana letak).
  4. Tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik sebelum dituang atas kek. Ni bagi membolehkan molekul-molekul coklat sebati dengan cream.
  5. Kalau nak guna untuk frosting atau filling, simpan di dalam peti ais (sebaiknya semalaman) sebelum dipukul hingga gebu dan ringan (cream akan bertukar warna coklat cair).


In the inside

Sebab whipping cream memang dah manis dan coklatnya pun agak manis, jadi ganache dia pun manis. Seeloknya guna bittersweet chocolate kalau whipping cream memang dah sedia manis. Hehe..

For assembling the Black Forest cake, just cut the cake into desired layers. Then on the first layer, spread the ganache, and top it with marachinos cherries (I used blueberry filling).Put the second layer on top, spread the ganache and top it again with cherries. Then put the third and do the same thing again till the last layer. During the last layer, just cover all the cake with ganache (sides included) and pipe whipped cream around the borders. Then just top it off with cherries. You could also put rice chocolate around the cake but I'm just too lazy to do it :p

2 comments:

fiyan parent's said...

bestnya...kalau kakak boleh buat juga

Zack Zachoes said...

takpe kak, klu xleh wat leh je tempah kt sy ;)