Sunday, February 26, 2012

Resepi Ridiculously Easy Butterscotch Sauce

7

Nak buat biskut butterscotch, tapi kena buat sosnya dulu. Yang ni tak bau susu sangat (mungkin sebab guna fresh cream), rasa pun lagi sedap & creamy dari resepi yang lagi satu. Ada masa nak test resepi biskut butterscotch lain, kali ni guna telur dan ada baking powder jadi biskutnya lebih kembang dan rangup. Layan~


Resepi Ridiculously Easy Butterscotch Sauce
Dipetik dari Smitten Kitchen@http://smittenkitchen.com/2009/12/ridiculously-easy-butterscotch-sauce/
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com



Bahan:
60g butter
1/2C gula perang
1/2C non-dairy whipping cream - resepi asal guna heavy cream
1/2st hingga 1st esen vanila - ku guna 1/2st
garam - opt, ku tak letak

Cara:
1. Cairkan butter dalam periuk tebal, gunakan api kecil.
2. Masukkan gula perang dan cream.
3. Kacau guna whisk selama 5 minit, adunan akan berbuih-buih kecil.
4. Tutup api dan masukkan esen vanila (dan garam). Alihkan dari dapur gas dan biarkan sejuk pada suhu bilik.
5. Sos akan pekat masa penyejukan dan ketika disimpan dalam peti sejuk, tak perlu masak terlalu likat sangat.

7 comments:

eencyweency said...

mesti sedap..teringat gardenia butterscotch..blh makan sebuku terus..hehe

Zack Zachoes said...

sedap gak sos ni wawa, dia lemak2 sikit. resepi ni akak guna non-dairy whipping cream, bau pn sedap gak kalau guna cream yg bau wangi. hehe, roti butterscotch lama dh tak makan sejak pindah tawau :P

Chik Mimi said...

yang ni lagi best ye zack ,yg dulu pun akak tak buat lagi:)

tun_telani said...

salam kenal zack ^^ tun dtg menjenguk dr blog nani tgk butterscoth (resepi lama).
teringin nk buat sendiri.

Zack Zachoes said...

@chik mimi: aah pd sy ni rasanya lg creamy, mgkn sbb creamnya kot? hehe..

@tun_telani: salam kenal tun ^_^ resepi butterscotch yg lg satu tu ek? sy testing2 nk buat roti dgn biskut butterscotch ni. dia sbg filling ok, cuma bila masuk dlm adunan apa2 mcm tenggelam sikit rasanya kecuali letak bnyk (tp nnt lain lak masalahnya :P) huhu.. confectionary type butterscotch ni peel lain sikit, tp tak tau mana nk cari yg chips tu yg degil nk mentesting lg. hahaha.. adei.. pnjg lak cerita :P apapun salam kenal dr sy :D

Yani said...

Assalam..dh try,memang mabeles. Tq!!!

Zack Zachoes said...

@Yani: w'salam, hehe.. alhamdulillah kalau sedap ;)