Thursday, February 14, 2013

Resepi Chilled Cheese Chocolate Cake

Saje testing 3 teori dalam satu kek >.<
Layan~


Resepi Cheese Choc Cake (dengan sedikit modifikasi) 
cheese choc cake (damnmachine@http://www.myresipi.com/top/detail/1678)

Loyang loose pan 6" 



Lapisan Bawah: 
100g oreos, kisar halus

Lapisan Atas: 
125gm cream cheese (lembutkan)
60gm gula kastor
1 keping oreos (hancurkan..kalau nak tambah lagi boleh..tapi jangan banyak sangat plak)
75gm anchor whipping cream, pukul kental
1/2sb +1/2st gelatine
40ml full cream milk- ku guna air masak biasa je sebab terlalu kesusuan

Chocolate mousse: 
125gm anchor whipping cream, pukul kental
1st vanilla essence
1/2 sb serbuk gelatine (campur dengan 3sb air hangat)
25gm serbuk koko + 40 gm gula icing
1/2 sb nescafe + 1/2 sb air panas
Tambah susu pekat sket (kalau adunan rasa pahit)

Chocolate ganache: 
50g dark compound chocolate
50g fresh cream


Cara:
Lapisan bawah: 
Kisarkan oreo bersama cream. Tekan rata dalam loose pan 6". Masuk dalam peti sejuk.

Lapisan atas: 
1. Pukul cream cheese dan gula kastor sehingga licin.
 2. Campurkan gelatin & full cream milk and biarkan kembang 2 minit. Masak secara double boil sehingga cair. Tuangkan milk & gelatine ke dalam adunan cheese td.
3. Masukkan bahan lain pukul sebati (oreos yang telah dihancurkan, whipping cream yang dipukul kental). Kemudian tuang ke atas biskut oreos yang disejukkan td. Masuk dlm peti sejuk sehingga cheese tu agak2 sudah keras (lbh kurang 2jam)

Chocolate mousse: 
1. Pukul whipping cream hingga kental dan masukkan semua bahan utk mousse. Kalau adunan rasa pahit, tmbh susu pekat sket je. Hati-hati ketika memasukkan gelatin kerana ia akan terus mengeras apabila terkena whipping cream yang sejuk.
 2. Kemudian tuangkan ke atas lapisan cheese yang sudah keras tu dan masuk ke dalam peti sejuk semula utk keraskan chocolate mousse.

Chocolate ganache: 
1.Double boil fresh cream sampai mendidih. Masukkan coklat yang dicincang, tutup api dan alihkan dari double boiler. Kacau rata.
2. Suamkan dulu sebelum di tuang ke atas chocolate mousse yang dah keras. Masuk dalam peti ais semula kira-kira 3 jam. Bila agak2 chocolate ganache dah keras, boleh la dihidangkan. Potong dengan pisau yang direndam dalam air panas dan dilap kering.


NOTE: Link rupa whipping cream yang dipukul kental.

6 comments:

ha_nan said...

Dear zack aka zakiah..aku amik resepi ko ini dan nk try.Halal ye..Sincerely Nur Hanani Sariman

ha_nan said...

Dear zack aka zakiah..aku amik resepi ko ini dan nk try.Halal ye..Sincerely Nur Hanani Sariman

Zack said...

Dear cik Nan,
Boleh bha kalau kau :P hahaha..

nina said...

As salam nk tny ye..yg lpsan bwh tu oreo dgn cream ape ye?n lpsn cheese n choc tu gune gelatine yg sm ke?ade prbzaan ke gelatine n serbuk gelatine?

Unknown said...

campuran apakah yg memb0lehkan biskut 0re0 lapisan bwah kek.jadi lembut.?

eilliannazzie said...

Mohon share ye. Nway, lapisan bawah tu orea cmpur dgn ape ye?