Wednesday, February 13, 2013

Step-By-Step: Cara Memukul Anchor Whipping Cream

4

Post ni khas untuk orang yang ragu-ragu untuk memukul dairy whipping cream seperti Anchor, President, Arla, Emborg, Syani atau cream yang khas untuk dipukul dan jenis tawar.

Cara fool-proof nak pukul dairy whipping cream jenis tenusu dan tawar. Jenama saya guna Anchor, jenama lain Arla, Emborg, President, Syani. Yang penting ada tulisan 'whipping cream'.

P/S: sudah gebu terus stop, takut terlebih pukul jadi butter dan buttermilk.

BEZA DAIRY WHIPPING CREAM DAN NON-DAIRY WHIPPING CREAM: 
Dairy- tenusu, diperbuat dari susu lembu dan rasanya memang seperti susu yang lemak berkrim. Tawar, pekat, dan kekuningan.
Shelf life: 3-7 days dalam chiller (depends cara penyimpanan). Cannot be frozen sebab akan berketul.

Non-dairy- bukan dari susu tetapi dari kelapa sawit, rasa tak sama macam susu. Manis, pekat dan putih melepak.
Shelf life: 6 months frozen (setelah dipukul) dalam freezer, max 2 minggu dalam peti sejuk biasa atau hingga berkulat (haha..)

Term 'UHT'- UHT bermaksud Ultra High Temperature. Jadi 'UHT dairy whipping cream' bermaksud cream tenusu yang dipanaskn pada suhu paling tinggi dan disejukkn secara mendadak utk membunuh bateria untuk ia tahan lebih lama.



Ringkas je postnya :P

4 comments:

Marsita yahya said...

tq for sharing

Knor said...

baik sifu..

menarik ni..bermalas2an suruh anak aje..

ecakhairul said...

slm perkenalan. sy slalu jg intai2 blok zack ni.
byk info yg sy dpt. seronok mcm tgk chanel discovery kat astro. maaf sy nk tanyer.. sy putar krim tu tak jadi seperti dlm gmba la..yg heran nyer krim tu jd cair mcm pecah minyak. kenape ye?

Zack Zachoes said...

@marsita: sama2 ^_^

@kak nor: boleh je suruh anak. tp kalau pukul wc ni makan masa lbh lama sikit dr pukul fc, walaupun 1C. fc kejap je dlm 5 minit dh kembang, kalau wc lebih dr 5 minit rasanya

@ecakhairul: salam kenalan, tq sbb sudi jenguk2 blog ^_^ biasa kalau pecah berminyak sama ada 1)terlebih pukul 2)wc tak brp sejuk 3) pukul tapi ada berhenti2 smpai krim terpisah. wallahu 'alam