Saturday, April 23, 2011

Resepi Nasi Karot Dan Sup Tulang Merah (Bone Steak)

0

Biasa masak nasi karot kat rumah sebab anak tak berapa nak makan sayur. Satu cara nak bagi dia zat, buatkan nasi bersayur. Taufiq (dan bapa Taufiq) paling suka nasi ni, sebab manis dari karot kot. Kadang-kadang makan dengan ayam masak merah, tapi kali ni makan dengan sup tulang merah (bone steak) sebab kebetulan ada beli tulang dan daging hujung minggu aritu.

Apapun, layan...


Resepi Nasi Carrot/Karot atau Nasi Lobak Merah
(dalinnasue@myresipi.com)

(saya buat separuh resepi)

Bahan kisar:
10 biji cili hijau - saya tak letak, ada budak kecik
1 sd besar lada putih
1 sd besar jintan manis
5 ulas bawang putih

Bahan tumis:
Buah pelaga - saya guna 4 biji untuk separuh adunan
Bunga lawang - saya guna 2 biji
Bunga cengkih - saya guna 6-8 biji
Kulit kayu manis - saya guna 1 batang besar

Bahan nasi:
4 cawan beras, cuci & toskan
600 gm carrot, di parut - saya guna 2 batang lobak besar untuk separuh resepi
½ ekor ayam, potong kecil - saya tak letak
300 gm buah tomato, potong dadu & campurkan gula batu sedikit - saya tambah tomato puree
3 biji bawang besar, dihiris
4 sd besar minyak sapi
3 cawan air rebusan ayam - saya guna stok ayam Megi
1 cawan santan - saya guna susu sejat
garam
daun pandan, disimpul


Cara:

1. Gaulkan carrot bersama beras.

2. Rebus ayam bersama 3 cawan air.

3. Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar hingga kekuningan. Masukkan bahan penumis, bahan kisar, garam, dan biarkan hingga naik bau.

4. Masukkan stok ayam dengan ayam skali la, santan/susu sejat, buah tomato dan beras yg digaul bersama carrot. Kacau sebentar. Tutup periuk dan biarkan nasi masak.


Nasi karot/carrot atau nasi lobak merah


Resepi Sup Tulang Merah atau Bone Steak
(kak Fida@myresipi.com)

(saya buat suku resepi)
Bahan:

@1 kilo tulang- cuci bersih
@3 helai daun pandan
@1 btg serai
@4 ulas bwg putih -diketuk
@1 ibu jari halia -diketuk
****Bahan-bahan @ di atas disatukan di dalam periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.

2 sb ketumbar biji*
1 sb jintan kasar*
3/4 sb jintan halus*
1/2 sb lada hitam/putih*
****4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus

10-15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 botol tomato sos (saya tambah tomato puree)
2 sb kicap manis
kobis ,carrot, kentang -dipotong ikut suka
1-2 biji bwg besar - dibelah
cili hijau - dipotong (saya tak letak sebab ada budak kecik)
2 biji telur - di kocok
daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
1/2 cwn bawang goreng
1/2 cwn kacang peas -utk tabur (saya tak letak)

Cara:

1. Rempah yang disangar dan dikisar di masukkan ke dalam rebusan tulang dan rebus hingga daging pada tulang empuk.

2. Cili kering, bawang merah, bawang putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.

3. Tuangkan (2) ke dalam rebusan tulang dan gaul rata. Masukkan kobis, cili hijau, carrot, kentang, bawang hiris, sos tomato, kicap, garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.

4. Tambahkan 1/2 bahagian daun sop, daun bawang (daun ketumbar) dan bawang goreng dan gaul rata lagi.

5. Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.

6. Ketika menghidang, tabur kacang peas dan lebihan daun-daun dan bawang goreng.

7. Rempah-rempah yang disangar juga boleh digantikan dengan rempah steak yang sedia ada dijual.

Sup tulang merah (bone steak)

***Saya tak letak sayur kobis, carrot, peas dan daun sop. Cuma kentang tu saya parut guna pemarut ke dalam sup masa tengah direnih. Biar kentang hancur dan kuah bertambah pekat.

0 comments: