Friday, June 10, 2011

Deco dan Hiasan: Homemade Chocolate Cigarettes/Cigarellos [dan step-by-step]

Chocolate cigarettes (atau chocolate cigarellos) ni biasa tengok atas kek-kek kat kedai. Nampak cantik je kek bila dihias guna chocolate. Biasa hias kek pun guna chocolate transfer sheet (beli kat kedai bakeri supply), tak pun pipe coklat cair atas plastik atau baking paper untuk corak-corak simple.

Cara buat chocolate cigarettes ni sebenarnya dah lama tahu cuma tak pernah nak buat sebab alat-alat tak ada/tak sesuai. Cari scrapper 'square teeth' tak ada kat kedai, biasa jumpa yang scrapper segitiga/triangular. Kalau guna scrapper square teeth lagi kemas sebab ada jarak yang lebih ketara antara white coklat dengan dark coklat (tak paham? Takpe, nanti tengok gambar atau Youtube kat bawah fahamlah kot, hehe..)

Apapun, let's skodeng cara-cara buat chocolate cigarettes di bawah menggunakan alat-alat yang sedia ada kat rumah~


Chocolate cigarettes atas kek keju manga~


Homemade Chocolate Cigarettes/Cigarellos [dan step-by-step]
By: Zack@zachoes.blogspot.com

Alat:
1 offset spatula
1 scrapper 'square teeth' @ pemotong plastik kuih bergerigi @ scrapper segitiga - ku guna pemotong kuih bergerigi
1 scrapper stainless steel (jenis yang boleh melentur) @ scrapper plastik biasa - ku guna scrapper plastik biasa
Permukaan rata yang sejuk seperti meja marble, kaca atau belakang loyang aluminium segiempat

Bahan:
100g dark coklat @ coklat masakan, dicairkan secara double-boiler
55g white coklat, dicairkan secara double-boiler
*Kuantiti bergantung pada anda, nak buat banyak boleh tambah lagi.


Simple deco~


1) Sediakan alatan- scrapper plastik biasa, pemotong plastik kuih bergerigi atau scrapper segitiga dan offeset spatula:

Gambar offset spatula, courtesy of Google (lupa nak tangkap gambar sendiri)~


2) Sediakan satu permukaan rata. Saya guna belakang loyang segiempat aluminium:


3) Cincang white coklat dan dark coklat dalam mangkuk tahan panas:


4) Cairkan white coklat dan dark coklat secara double-boiler:


5) Sudukan white coklat di atas belakang loyang. Sapu biar bentuk memanjang dan ratakannya menggunakan offset spatula:


6) Buatkan corak berjalur pada white coklat menggunakan spatula segitiga (ku guna pemotong kuih sebab lagi lebar jalurnya). Mulakan dengan menarik scrapper dari atas ke bawah (atau bawah ke atas) hingga dapat begini:


7) Kemaskan bahagian tepi white coklat menggunakan spatula plastik dan tisu:


8) Tuangkan sedikit dark coklat di atas white coklat:


9) Ratakan dark coklat menggunakan offset spatula. Kemaskan bahagian tepi dark coklat dan biarkan ia mengeras sedikit:


10) Test dengan mengikis coklat dengan spatula biasa. Coklat jangan terlalu keras, nanti kikis tak lawa. Kalau cair pun tak 'curl' dengan cantik. Sepatutnya kikis lebih kurang 1.5" dari hujung coklat dan kikis ke luar, bukan ke dalam macam dalam gambar (tapi ku buat je mana-mana, haha..)


11) Dah siap kikis, boleh terus guna atau simpan dalam peti sejuk. Hati-hati masa pegang sebab coklat mungkin cair disebabkan kepanasan tangan kita. Ku simpan dalam peti sejuk sekejap untuk mengeraskannya.


Untuk lebih jelas, sila lihat video youtube dibawah untuk cara buat chocolate cigarettes:

1) Cara mula:



2) Cara akhir:


4 comments:

Cendana Kasih said...

dah lama beli bukunya, hari2 dok tengok gambar jer cemmana buat rokok ni, tp masih tak terbuat lagikkk

Zack Zachoes said...

kak cendana, ada buku lg best..semua ada dlm tu. hehe.. tp yelah ek, nk buatnya ntah bila..kdg2 perap dlm rak buku bertahun pn ada. huhu..

mama nona said...

can i order the cigarellos from u? :)

Zack Zachoes said...

Mama Nona, I live in Tawau, Sabah... I don't think these cigarellos can be posted as they are fragile and are prone to breakage. If you live in Semenanjung you can buy these cigarellos at Delight Bake in Kulai, Johor. Their number is 07-6632572. A friend of mine on FB told me she bought these at this shop. I've Googled and this is the address: No.4008, Jalan Iris 7, Indahpura 81000 Kulai Jaya, Johor.

Hope this helps ^_^

P/S: I made these cigarellos myself and find they are hard to handle. I Probably need more practice ;p