Sunday, June 19, 2011

Resepi Pan Grilled Garlic Butter Cheese Giant Prawns

Menu kami hari ni makan udang saiz besaaar punya beli kat pasar pagi tadi. Besar benar udangnya, saiz tapak tangan saiz saya. Cuma nama udang je tak tahu, tak tanya pula budak yang jual kat pasar ikan tu. Huhuhu.. Tengok ala-ala lobster pun ada, kulitnya agak keras dengan isinya yang banyak. Harga pun leh tahan, 1kg RM30. Kitorang beli setengah kilo je, dapat la dalam 11-12 ekor. Buat 2 jenis lauk makan tengahari dengan petang.

Separuh udang buat tengahari, En. Hubby yang masak guna fancy grill. Bakar atas dapur gas selepas diperap dengan butter dengan serbuk lada hitam. Memang marvelous, terasa kemanisan udang fresh. Lauk udang makan malam lak saya masak ala-ala cerita masakan License to Grill, oleh chef Robert Rainford.

The taste? How should I start...

Memadai dengan mengatakan kami berdua tanpa segan dan silu serta terlupa adab sopan di meja makan, mencicah saki baki sos butter cheese dekat pinggan udang tu sampai licin berkilat. Hehehe.. Bertapa sedapnya udang tu diratah, nak-nak rasa yang seimbang dengan cheese, bawang putih (garlic), salted butter dengan serbuk lada hitam, sampai terlupa lauk-lauk yang lain. Memang sesuai untuk peminat tegar cheese seperti kami. Ahaks~

Okay, enough chit-chat and let's get on with the recipe. Sukatan ikut mata saya je, lebih kurang la ek. Bahan di bawah boleh guna untuk 500g udang besar atau lebih kurang 12 ekor udang besar gitu. Enjoy~


Resepi Pan Grilled Garlic Butter Cheese Giant Prawns
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com

Bahan:
(1/2kg@ 12 ekor udang besar saiz tapak tangan)
- ku buat 5 ekor. Tuu je tinggal :P



Pan Grilled Garlic Butter Cheese Giant Prawns- close-up view

Pan Grilled Garlic Butter Cheese Giant Prawns


50g @ 5sb butter bergaram sejuk (cold salted butter), potong dadu lebih kurang sebesar 1cm*
2-3 ulas bawang putih, diparut guna pemarut (rajin boleh tumbuk)*
*Kes mudah boleh guna garlic butter spread tapi guna bawang putih fresh lagi sedap rasanya

1 keping cheddar cheese slice, racik-racikkan - boleh guna parutan cheddar cheese
1sb mozzarella cheese
secukup serbuk lada hitam, bergantung pada kepedasan anda kehendaki
hirisan daun parsely segar/daun kucai/daun bawang, untuk hiasan

Lain-lain:
non-stick pan
butter untuk lengser


Cara:
1. Masukkan butter, bawang putih, cheddar cheese, dan mozzarella cheese dalam bekas kecil. Gaul rata dan mash guna garfu. Ketepikan.

2. Bersihkan udang dan buang kaki-kakinya (di bahagian bawah udang tu). Guna pisau untuk kelar atau buat satu slit memanjang pada isi udang, dari atas kepala hingga ke ekornya. Buat untuk semua.

3. Ambil adunan butter, kepal-kepalkan sikit dengan tangan dan sumbatkan ke dalam udang yang dikelar tadi. Taburkan serbuk lada hitam diatasnya. Lakukan untuk semua udang.

Udang yang disumbat dengan adunan garlic butter cheese


4. Panaskan non-stick pan, letakkan sedikit butter. Letakkan udang dan masak hingga kulitnya kemerahan dan kegaringan. Nak tabur lagi serbuk lada hitam kat kulitnya pun boleh. Cheese akan meleleh keluar dari udang bersama butter nanti, tu guna non-stick untuk tak terlalu melekat.

5. Angkat dan susun udang dalam pinggan. Tabur hirisan daun parsely/kuncai/bawang. Sos butter cheese dalam pan boleh dituang atas udang. Sedia diratah.


Udang yang lembab dan penuh dengan rasa butter, cheese, lada hitam dan a hint of garlic

Satu lagi udang dah hilang kena taste-testing dengan tukang masak~ :p


Pan grilled garlic butter cheese giant prawns (what a mouthful!)

8 comments:

norihan bakery said...

udang mmg sedap masak apa pun..saya follow you,you follow me la pulak..

Zack Zachoes said...

aah kn udang masak apa2 mmg mavelous ^_^ nk2 dpt udang yg besar2. kalau ada rezeki nk try masak lobster lak (waah, cite2 tinggi mana nk cari ntah). wokeh bos, no problem i follow u~

ERYNAAKMA said...

mak oiii mengooda jiwa nih....nak kene try....

Zack Zachoes said...

ernaakma: nasib baik masa ni belum bulan puasa lg, hehe..

ariati ali said...

Nk try besok..mcm sedaaaap je.
Kebetulan td bli udang galah,rm60 sekilo...
Mesti hubby dgn ank2 suka... Heeee

Zack Zachoes said...

@ariati: hehe, kalau ada lebih2 hulurkan2 la kt sy sikit ;)

Maria Awi said...

isk..isk...mmasa baca ni pun dah telan air liur dah bape kali dah...


Sakit Senggugut Rupanya Sakit Seperti Contraction Bersalin!!

sheila arshad said...

kita pinjam resepi tau