Monday, October 24, 2011

Resepi Corn Cream Soup

Takde stok button mushroom kat rumah, guna je la apa yang ada. Ada stok frozen corn@jagung beku dalam freezer, fikir cuba buat corn soup. Tapi jenis yang takde telur. Kalau guna jagung dalam tin lagi sedap kot, frozen corn lebih keras (ataupun kena rebus lebih lama, haha..) Buat cicah pizza petang tadi, eat while it's still hot.

Layan~

Resepi Corn Cream Soup
Dari: http://www.justhungry.com/corn-cream-soup-intentional-lumps

Cream corn soup

1 tin whole corn kernels - ku guna 1/2C jagung beku@frozen corn
4C @ 1 liter susu segar - ku guna 2C susu segar
1 bawang sederhana besar, dicincang halus
1sb butter
1 biji kentang - ku guna 1/2 biji Russet potato, potong dadu
1 bay leaf
1 kiub ayam/daging - tak letak 
salt and pepper

Alatan: immersion (stick) blender, blender biasa atau food processor

Cara:
1. Cairkan butter dalam periuk kecil. Masukkan bawang, tumis hingga bawang layu. Masukkan susu segar dan bahan-bahan lain. Masak atas api kecil hingga kentang lembut. Keluarkan bay leaf. Perasakan dengan garam dan pepper.

2. Biarkan sup jagung suam atau pada suhu bilik sebelum diblender halus (kalau tak boleh blender boleh 'burst' sebab kepanasan). Hiaskan dengan parsley dicincang halus.

No comments: